,

Έξι βήματα για να κυριαρχήσετε στα συναισθήματά σας

Η καλύτερη στιγμή για να αντιμετωπίσετε ένα συναίσθημα είναι αμέσως όταν αρχίζετε να το νιώθετε.

Έξι βήματα για να κυριαρχήσετε στα συναισθήματά σας

Έξι βήματα για να κυριαρχήσετε στα συναισθήματά σας

Δεν είναι λίγες οι φορές που βρισκόμαστε δέσμιοι των συναισθημάτων μας χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε ώστε να απελευθερωθούμε από τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από το βιβλίου του Anthony Robins «Ξυπνήστε το Γίγαντα Μέσα σας», Εκδόσεις Διόπτρα, διαβάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε μέσα από έξι βήματα να αναγνωρίσουμε, να αποδεχτούμε και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα συναισθήματά μας, όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Ας δούμε αυτά τα βήματα εν συντομία.

Advertisment

1. Προσδιορίστε τι ακριβώς αισθάνεστε

Πολύ συχνά κατακλυζόμαστε από τόσα συναισθήματα, ώστε δεν ξέρουμε καν τι νιώθουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι δεχόμαστε «επίθεση» από αρνητικά συναισθήματα. Αντί να επιτρέπετε στα συναισθήματά σας να σας κατακλύζουν, αποστασιοποιηθείτε και ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι ακριβώς νιώθω αυτή τη στιγμή;» Αν η πρώτη σας σκέψη είναι «Νιώθω θυμό», ρωτήστε ξανά τον εαυτό σας: «Είναι πράγματι θυμός ή μήπως είναι κάτι άλλο; Ίσως στην πραγματικότητα να πληγώθηκα. Ή μπορεί να νιώθω έτσι επειδή έχασα κάποια ευκαιρία».

Διαβάστε: Τι κρύβεται πίσω από ένα συναίσθημα;

Να ξέρετε πως τα αισθήματα της οδύνης ή της απώλειας δεν είναι τόσο έντονα όσο εκείνο του θυμού. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να προσδιορίσετε τι πραγματικά αισθάνεστε και αν αρχίσετε να κάνετε ερωτήσεις, ίσως μπορέσετε να μειώσετε τη συναισθηματική σας ένταση και, κατά συνέπεια, να αντιμετωπίσετε την κατάσταση ευκολότερα και γρηγορότερα.

Advertisment

Αν, για παράδειγμα, σκέφτεστε «Νιώθω απόρριψη», μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας: «Νιώθω πράγματι απόρριψη ή μήπως νιώθω μια αίσθηση απομάκρυνσης από το πρόσωπο που αγαπάω; Νιώθω απόρριψη ή απογοήτευση; Απόρριψη ή ανησυχία;». Καθώς προσδιορίζετε ακριβώς το συναίσθημα, μπορείτε να μειώσετε κι άλλο την ένταση του, κι έτσι θα είναι ευκολότερο να μάθετε από αυτό.

2. Αποδεχθείτε και εκτιμήστε τα συναισθήματά σας, γιατί σας στηρίζουν

Ποτέ μη θεωρείτε «λάθος» αυτό που νιώθετε. Η ιδέα αυτή είναι ένας καλός τρόπος για να καταστρέψετε την ειλικρινή επικοινωνία με τον εαυτό σας και τους άλλους. Να είστε ευγνώμονες που ένα μέρος του εγκεφάλου σας σας στέλνει ένα μήνυμα συμπαράστασης, ένα κάλεσμα δράσης για να αλλάξετε είτε την αντίληψη που έχετε για κάποιες πλευρές της ζωής σας είτε τις πράξεις σας. Αν είστε πρόθυμοι να εμπιστευτείτε τα συναισθήματα σας, γνωρίζοντας ότι, παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν τα κατανοείτε, εκείνα προσπαθούν να σας στηρίξουν στην προσπάθεια σας να αλλάξετε προς το καλύτερο, θα σταματήσετε να βρισκεστε σε πόλεμο με τον εαυτό σας.

Αντίθετα, θα νιώσετε ότι προσανατολίζεστε προς απλές λύσεις. Όταν χαρακτηρίζουμε ένα συναίσθημα «λανθασμένο», σπάνια μειώνεται η ένταση του, γιατί όταν αντιστεκόμαστε σε κάτι, αυτό τείνει να επιμένει. Μάθετε να εκτιμάτε όλα τα συναισθήματα σας, και, όπως ένα παιδί που προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή σας, τα συναισθήματα σας θα «ηρεμήσουν» σχεδόν αμέσως.

3. Αντιμετωπίστε με περιέργεια το μήνυμα που λαμβάνετε

Ένας τρόπος για να σπάσετε άμεσα οποιοδήποτε συναισθηματικό μοτίβο και να μάθετε πολλά για τον εαυτό σας είναι να μπείτε σε μια κατάσταση πραγματικής περιέργειας σχετικά με το μήνυμα που σας στέλνει το συναίσθημα. Η περιέργεια θα σας βοηθήσει να κυριαρχήσετε πάνω στο συναίσθημά σας, να επιλύσετε το πρόβλημα και να αποτρέψετε την επανεμφάνισή του στο μέλλον.

Όταν αρχίσετε να νιώθετε κάποιο συναίσθημα, αναρωτηθείτε τι έχει να σας προσφέρει. Τι πρέπει να κάνετε άμεσα για να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο; Αν, για παράδειγμα, νιώθετε μόνοι σας, ρωτήστε με περιέργεια: «Μήπως παρερμηνεύω την κατάσταση και νομίζω ότι είμαι μόνος μου, ενώ στην πραγματικότητα έχω πολλούς φίλους; Αν τους πω ότι θέλω να συζητήσω μαζί τους, δεν θα το ήθελαν και εκείνοι; Μήπως το αίσθημα της μοναξιάς μου στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να δραστηριοποιηθώ, να επικοινωνήσω και να δεθώ με τους άλλους;»

Ακολουθούν τέσσερις ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, για να διεγείρετε την περιέργειά σας σχετικά με τα συναισθήματα που νιώθετε:

– Πώς θέλω να νιώθω πραγματικά;

– Ποια πεποίθησή μου με κάνει να αισθάνομαι έτσι;

– Τι είμαι πρόθυμος να κάνω για να βρω λύση και να χειριστώ σωστά την κατάσταση τώρα;

– Τι μπορώ να μάθω από αυτή την κατάσταση;

Καθώς η περιέργεια για τα συναισθήματα σας αυξάνεται, θα μάθετε να κάνετε σημαντικές διακρίσεις μεταξύ τους, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον.

4. Νιώστε Αυτοπεποίθηση

Καλλιεργήστε την αυτοπεποίθησή σας και πιστέψτε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε το συγκεκριμένο συναίσθημα άμεσα. Ο πιο γρήγορος, απλός και αποτελεσματικός τρόπος που ξέρω για να διαχειριστείτε οποιοδήποτε συναίσθημα είναι να θυμηθείτε κάποια άλλη φορά που νιώσατε το ίδιο συναίσθημα και να συνειδητοποιήσετε ότι το έχετε αντιμετωπίσει επιτυχημένα στο παρελθόν. Αφού καταφέρατε να το αντιμετωπίσετε στο παρελθόν, σίγουρα θα μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και τώρα. Μάλιστα, αν κάποια στιγμή είχατε λάβει το ίδιο Σήμα Δράσης και το είχατε αντιμετωπίσει με επιτυχία, έχετε ήδη μια στρατηγική για να αλλάζετε τη συναισθηματική σας κατάσταση.

Σταματήστε αμέσως, λοιπόν, και σκεφτείτε εκείνη τη φορά που νιώσατε τα ίδια συναισθήματα και τα αντιμετωπίσατε με θετικό τρόπο. Χρησιμοποιήστε εκείνη τη φορά ως πρότυπο ή ως λίστα με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να αλλάξετε τη συναισθηματική σας κατάσταση. Τι κάνατε τότε; Μήπως αλλάξατε το σημείο εστίασης σας ή τις ερωτήσεις που κάνατε στον εαυτό σας ή την αντίληψη σας για τα πράγματα; Ή μήπως επιλέξατε μια καινούρια πορεία δράσης; Κάντε το ίδιο τώρα, πιστεύοντας ότι θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη: Το συναίσθημά σου θα καθορίσει την επιτυχία σου

Αν, για παράδειγμα, υποφέρατε από κατάθλιψη και μπορέσατε να το ξεπεράσετε στο παρελθόν, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι έκανα τότε;» Μήπως κάνατε κάτι ασυνήθιστο, όπως να πάτε για τρέξιμο ή να τηλεφωνήσετε σε φίλους; Μόλις θυμηθείτε τι κάνατε στο παρελθόν, ακολουθήστε τα ίδια βήματα και θα δείτε ότι θα έχετε παρόμοια αποτελέσματα.

5. Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον

Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε εύκολα το συγκεκριμένο συναίσθημα στο μέλλον, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης. Ένας απλός τρόπος για να το πετύχετε είναι να θυμηθείτε πώς αντιμετωπίσατε αυτό το συναίσθημα στο παρελθόν και να προβάρετε μελλοντικές καταστάσεις, στις οποίες μπορεί να επανεμφανιστεί το ίδιο Σήμα Δράσης. Με τη φαντασία σας, δείτε, ακούστε και αισθανθείτε τον εαυτό σας να αντιμετωπίζει με ευκολία αυτή τη μελλοντική κατάσταση. Επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία με συναισθηματική ένταση, δημιουργείτε μια νευρική οδό σιγουριάς, που θα σας επιτρέπει να αντιμετωπίζετε με ευκολία τέτοιου είδους δυσκολίες.

Επιπλέον, σημειώστε σε ένα χαρτί τρεις ή τέσσερις άλλους τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε: την αντίληψη σας όταν λάβετε ένα Σήμα Δράσης, τον τρόπο εξωτερίκευσης των συναισθημάτων και των αναγκών σας και τις πράξεις σας στη συγκεκριμένη κατάσταση.

6. Ενθουσιασμός και Δράση

Τώρα που ολοκληρώσατε τα πρώτα πέντε βήματα, προσδιορίσατε το συναίσθημα που νιώθετε, το εκτιμήσατε αντί να το καταπολεμάτε, αναρωτηθήκατε τι πραγματικά σημαίνει και τι προσπαθεί να σας διδάξει, μάθατε από αυτό, καταλάβατε πώς μπορείτε να αντιστρέψετε τα πράγματα εφαρμόζοντας τις παλιότερες επιτυχημένες τακτικές αντιμετώπισής του, προβάρατε πώς θα το αντιμετωπίσετε στο μέλλον και καλλιεργήσατε ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης, το τελικό βήμα είναι προφανές. Ενθουσιασμός και δράση!

Διαβάστε επίσης: Η σημασία του να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας

Το γεγονός ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε με ευκολία το συγκεκριμένο συναίσθημα θα πρέπει να σας προκαλεί ενθουσιασμό. Αναλάβετε δράση άμεσα, λοιπόν, για να αποδείξετε ότι το αντιμετωπίζετε επιτυχώς. Μη μένετε προσκολλημένοι στα περιοριστικά συναισθήματα που νιώθετε. Εκφραστείτε χρησιμοποιώντας ό,τι προβάρατε νοητικά, για να αλλάξετε την αντίληψη και τις πράξεις σας. Να θυμάστε ότι οι νέες γνώσεις που έχετε αποκτήσει θα αλλάξουν όχι μόνο τη συναισθηματική σας κατάσταση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο συναίσθημα στο μέλλον.

Με αυτά τα έξι βήματα, μπορείτε να κυριαρχήσετε σε οποιοδήποτε συναίσθημα προκύπτει στη ζωή σας. Αν διαπιστώσετε ότι έρχεστε αντιμέτωποι με το ίδιο συναίσθημα ξανά και ξανά, αυτή η μέθοδος των έξι βημάτων θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε το μοτίβο και να το αλλάξετε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Εξασκηθείτε, λοιπόν, στη χρήση αυτού του συστήματος. Όπως οτιδήποτε καινούριο, μπορεί αρχικά να σας φαίνεται πολύπλοκο. Όμως, όσο περισσότερο το χρησιμοποιείτε τόσο ευκολότερο γίνεται, και σύντομα θα μπορείτε να περνάτε αλώβητοι από καταστάσεις που μέχρι πρότινος θεωρούσατε συναισθηματικά ναρκοπέδια. Πλέον, θα τα αντιλαμβάνεστε ως πεδία συναισθηματικών συμβουλών που θα σας καθοδηγούν σε κάθε βήμα και θα σας δείχνουν τι πρέπει να κάνετε για να πετύχετε τους στόχους σας.

Να θυμάστε ότι η καλύτερη στιγμή για να αντιμετωπίσετε ένα συναίσθημα είναι αμέσως όταν αρχίζετε να το νιώθετε. Είναι πολύ δυσκολότερο να σπάσετε ένα συναισθηματικό μοτίβο όταν έχει παγιωθεί. Η φιλοσοφία μου είναι: «Σκοτώστε το τέρας όσο είναι ακόμη μικρό». Αμέσως μόλις λάβετε ένα Σήμα Δράσης, χρησιμοποιήστε αυτό το σύστημα και θα δείτε ότι θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε ταχύτατα οποιοδήποτε συναίσθημα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση