, ,

7 απαραίτητα χαρακτηριστικά για μια υγιή και σταθερή σχέση

Οι σχέσεις, όσο δύσκολες ή περίπλοκες κι αν είναι, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που τις κρατάνε σταθερές και υγιείς.

7 απαραίτητα χαρακτηριστικά για μια υγιή και σταθερή σχέση

7 απαραίτητα χαρακτηριστικά για
μια υγιή και σταθερή σχέση

Οι σχέσεις, όσο δύσκολες ή περίπλοκες κι αν είναι, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που τις κρατάνε σταθερές και υγιείς. Καλή είναι η αγάπη και ο έρωτας, αλλά αν δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και δεν τηρούνται κι από τα δύο μέλη, μια σχέση είναι εύκολο να κλονισθεί και να χάσει το δρόμο της.

Advertisment

7 χαρακτηριστικά για μια υγιή σχέση

1. Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να έχει μια σχέση. Χαρίζει ηρεμία, γαλήνη και αποφεύγονται πολλοί ανούσιοι τσακωμοί. Τα άτομα της σχέσης νιώθουν πως τους αγαπούν για αυτό που είναι και πως έχουν τον απαραίτητο χώρο για να ξεδιπλώσουν τον εαυτό τους και να «αναπνεύσουν».

2. Επικοινωνία

Αναμφίβολα το Α και το Ω στη σχέση. Αν δεν υπάρχει επικοινωνία, όλα τα άλλα φθείρονται με το χρόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια επικοινωνία χτισμένη στις σωστές βάσεις είναι, καταρχήν, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου και παράλληλα να μπορεί κανείς να ακούσει πραγματικά το συνομιλητή του. Παρότι κάτι τέτοιο δεν είναι και πολύ εύκολο για πολλούς, είναι ζωτικής σημασίας για να επιτύχετε μια ουσιαστική επικοινωνία με το σύντροφό σας.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/7-aparaitita-xaraktiristika-ygih-statheri-sxesi/

3. Συνεχής προσπάθεια

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη μιας καλής σχέσης, είναι η προσπάθεια. Συνήθως, το κακό αρχίζει όταν κάποιος θεωρεί δεδομένο τον άλλον, ή όταν πάψει να προσπαθεί θεωρώντας τη σχέση «κεκτημένο». Δεν χρειάζονται υπερβολικά πράγματα, με απλές καθημερινές κινήσεις μπορείτε να διατηρήσετε τη ζωντάνια και το ενδιαφέρον στη σχέση σας. Φτιάξτε του έναν καφέ, κάντε της ένα χαλαρωτικό μασάζ για λίγα λεπτά, απλά πράγματα τα οποία όμως δείχνουν πως είστε εκεί, πως δεν έχετε παραιτηθεί.

Advertisment

4. Παραμείνετε ο εαυτός σας

Ό,τι και να γίνει, μην αλλάξετε τον εαυτό σας για χάρη του άλλου. Αλλάζουμε έτσι κι αλλιώς με τα χρόνια ως άνθρωποι και αυτό αρκεί. Ο άνθρωπος που έχετε δίπλα σας, πρέπει να σας αγαπάει και να σας δέχεται για αυτό που είστε. Δεν λέμε να κάνετε του κεφαλιού σας και να μην υπολογίζετε κανέναν, αλλά ποτέ κανείς δεν εκτίμησε το άτομο που άλλαξε τον εαυτό του και τη ζωή του για κάποιον άλλον. Στο τέλος, πάντα την πατάνε…

5. Μην γκρινιάζετε

Η συνεχόμενη γκρίνια και η κριτική, συνήθως για μικροπράγματα, το μόνο που μπορεί να προσφέρει σε μια σχέση είναι η μιζέρια. Και με μαθηματική ακρίβεια η μιζέρια θα φέρει τη δυστυχία και, τις περισσότερες φορές το χωρισμό. Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα, δεν αξίζει σε καμία περίπτωση να γκρινιάζετε γιατί το ποτήρι δεν είναι στο νεροχύτη, ή γιατί δεν είναι κλειστό το φως του μπάνιου. Σίγουρα, υπάρχουν πολλά περισσότερα για τα οποία θα πρέπει να ανησυχείτε και να απασχολείτε το μυαλό σας, και σίγουρα η υπονόμευση της σχέσης σας για μικρής σημασίας θέματα, δεν πρέπει να είναι ένα από αυτά.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/7-aparaitita-xaraktiristika-ygih-statheri-sxesi/

6. Συγχώρεση

Αφήστε στην άκρη τους εγωισμούς και τα νεύρα. Όλοι μας κάνουμε λάθη. Αν θέλετε μια υγιή και σταθερή σχέση επιτρέψτε στον εαυτό σας να συγχωρεί.

7. Εκφραστείτε

Όσο και να νομίζετε πως είναι ανούσιο ή ότι έτσι εκτίθεστε, το να εκφράζετε τα συναισθήματά σας στο σύντροφό σας είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ποιότητα της σχέσης σας. Μην το παρακάνετε, βέβαια, γιατί θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Μια αγκαλιά, ένα τρυφερό φιλί και ένα αληθινό «σ’αγαπώ» αρκούν!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση