,

Ίλιγγος: Αίτια και γενικά μέτρα πρόληψης

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη αναλύει τα αίτια εμφάνισης του ίλιγγου και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Ίλιγγος: Αίτια και γενικά μέτρα πρόληψης

Ίλιγγος: Αίτια και γενικά μέτρα πρόληψης

Ίλιγγος ονομάζεται η ζάλη που χαρακτηρίζεται από αίσθημα περιστροφής. Για την ομαλή αίσθηση του σώματος συμβάλλει ένα σύνολο οργάνων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα μάτια που βοηθούν το άτομο να προσδιορίσει τα αντικείμενα και τις θέσεις τους, τα αισθητήρια νεύρα που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του σώματος και τις θέσεις, το αυτί που διαθέτει αισθητήρες ισορροπίας, τον εγκέφαλο που διαθέτει κέντρα επεξεργασίας των εξωτερικών ερεθισμάτων. Στον ίλιγγο υφίσταται βλάβη σε ένα ή περισσότερα από τα όργανα αυτά.

Advertisment

Αίτια

Συνήθεις οργανικές παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο είναι:

• Οι παθήσεις οφθαλμών. Τα μάτια βοηθούν το άτομο να προσδιορίσει τα αντικείμενα και τις θέσεις τους και όταν δεν λειτουργούν καλά μπορεί να εμφανιστούν ίλιγγοι.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/iliggos-aitia-genika-metra-prolipsis/

Advertisment

• Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV). Xαρακτηρίζεται από μικρής διάρκειας επεισόδια ιλίγγου που πυροδοτούνται με την αλλαγή στη θέση του κεφαλιού. Η κατάσταση προκαλείται συχνά από άγχος ηλικία ή τραύματα.

• Οι παθήσεις των αυτιών όπως φλεγμονές ώτων και νόσος Meniere που χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό αυτί ως αποτέλεσμα φλεγμονών διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος ή μεταβολικών διαταραχών.

• Ακουστικό νευρίνωμα. Το ακουστικό νεύρωμα είναι μια μη καρκινική μάζα στο αιθουσαίο νεύρο, το οποίο συνδέει το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα της ακουστικό νευρίνωμα περιλαμβάνουν γενικά προοδευτική απώλεια ακοής εμβοές ίλιγγο ανισορροπία.

• Οι διαταραχές πίεσης. Η υπέρταση αλλά και η αιφνίδια πτώση της πίεσης επηρεάζουν τα εγκεφαλικά κέντρα που ρυθμίζουν την ισορροπία λόγω διαταραχών σε παραμέτρους της μικροκυκλοφορίας με αποτέλεσμα ίλιγγο.

• Οι διαταραχές του σακχάρου. Η υπεργλυκαιμία ή η υπογλυκαιμία βλάπτουν τα νεύρα που συνδέονται με την αίσθηση ισορροπίας και την ομαλή έκλυση αντανακλαστικών

• Η αγγειοπάθεια. Η απόφραξη των αγγείων που αρδεύουν τα όργανα που συνδέονται με την αίσθηση στον χώρο και την ισορροπία μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο.

• Οι εγκεφαλικές βλάβες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, άλλα νευρολογικά συμπτώματα είναι συνήθως παρόντα, όπως διπλωπία, δυσαρθρία, αδυναμία ή μούδιασμα του προσώπου, το συντονισμό των άκρων, ή σοβαρά προβλήματα ισορροπίας.

Ενίοτε ψυχιατρικά προβλήματα αποτελούν αίτια ιλίγγου.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/iliggos-aitia-genika-metra-prolipsis/

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο. Ποια γενικά μέτρα πρέπει να παίρνετε εσείς που πάσχετε από ιλίγγους:

• Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και καπνού. Η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών μπορεί να επιδεινώσει τα σημεία και τα συμπτώματα σας.

• Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάλη μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.

• Αποφύγετε να κινείστε απότομα. Να σηκώνεστε σταδιακά από το κρεβάτι.

• Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικά χαλάκια για το μπάνιο και το ντους σας. Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό στις σκάλες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση