, ,

Η πνευματική εγρήγορση είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η πνευματική εγρήγορση των ανθρώπων ποικίλει κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν παραμένει σταθερή.

Η πνευματική εγρήγορση είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η πνευματική εγρήγορση είναι διαφορετική
κατά τη διάρκεια της ημέρας

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, η πνευματική εγρήγορση των ανθρώπων ποικίλει κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν παραμένει σταθερή.

Advertisment

Στη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα πνευματικής εγρήγορσης σημειώθηκαν το πρωί και κατά τη συμμετοχή σε δραστηριότητες, όπως η προσευχή, ο εκκλησιασμός και ο διαλογισμός. Ήταν επίσης υψηλά όταν οι άνθρωποι άκουγαν μουσική, διάβαζαν ή ασκούνταν. Αντιθέτως, ήταν χαμηλά σε δραστηριότητες που σχετίζονταν με την εργασία τους ή τα βιντεοπαιχνίδια.

Τεστ: Ποιο είναι το πιο ισχυρό πνευματικό σας εμπόδιο;

Στον χώρο εργασίας υπήρχε μειωμένη πνευματική εγρήγορση, την οποία οι ερευνητές μέτρησαν σε σύγκριση με την αυτοαναφερόμενη εγρήγορση σχετικά με την ύπαρξη Θεού, μιας ανώτερης δύναμης ή ενός ανώτερου ιδανικού. Όσοι εργάζονταν περισσότερο είχαν τη χαμηλότερη εγρήγορση. Επιπλέον, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι παρακολουθούσαν τις ειδήσεις διέθεταν υψηλότερη συνολική πνευματική εγρήγορση από τους υπόλοιπους. Ωστόσο, η παρακολούθηση των ειδήσεων μείωσε την εγρήγορση σε όλους.

Advertisment

Ο Bradley RE Wright, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε τα εξής: «Αυτό που μας εξέπληξε είναι το πόσο οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την εγρήγορση όσον αφορά τον Θεό κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων. Υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ανάμεσα στην πνευματική εγρήγορση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Μερικές φορές η κατάσταση επηρεάζει την πνευματική σας εγρήγορση. Άλλες φορές, η πνευματική εγρήγορση επηρεάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε».

Διαβάστε ακόμη: 10 χαρακτηριστικά των εξαιρετικά πνευματικών ανθρώπων

Η μελέτη αναλύει τα δεδομένα από τη μεγαλύτερη μελέτη της SoulPulse, η οποία συλλέγει δεδομένα χρησιμοποιώντας τα κινητά τηλέφωνα των συμμετεχόντων. Αυτή η μέθοδος δειγματοληψίας εμπειριών επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθούν την πνευματική εγρήγορση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια φυσιολογικών καθημερινών δραστηριοτήτων των συμμετεχόντων στη μελέτη. Ενώ η μελέτη της SoulPulse βρισκόταν σε εξέλιξη, στις ΗΠΑ συνολικά 2.439 άτομα συμμετείχαν σε 2 έρευνες της SoulPulse καθημερινά για 2 εβδομάδες, στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2015. Ο Wright και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για τη μελέτη τους.

Η κάθε καθημερινή έρευνα περιλάμβανε 15-25 τυχαία επιλεγμένες ερωτήσεις από ένα μεγαλύτερο σύνολο 120 ερωτήσεων. Αν και οι συμμετέχοντες στη μελέτη της SoulPulse ήταν κοινωνικά και γεωγραφικά διαφορετικοί, η ομάδα μελέτης δεν αποτελεί ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα, διότι περιορίστηκε σε άτομα που διέθεταν κινητό τηλέφωνο και που επέλεξαν να συμμετέχουν στη μελέτη.

Στους συνεργάτες του Wright περιλαμβάνονταν η Jaime Kucinskas, Κοινωνιολόγος στο Κολέγιο Χάμιλτον και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Matthew D. Ray από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και ο ιερέας John C. Ortberg από την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση