, , ,

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πώς να προετοιμαστείτε εσείς και τα παιδιά σας

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι συνυφασμένη με την αρχή της σχολικής ζωής του παιδιού, αποτελεί σταθμό της ζωής του.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πώς να
προετοιμαστείτε εσείς και τα παιδιά σας

Γράφει η Στέλλα Γιαννακούλα – Φιλόλογος

Advertisment

Οι διακοπές του καλοκαιριού έφτασαν στο τέλος τους. Μαζί με αυτές, πέρασαν και οι ανέμελες στιγμές που ζήσαμε, μικροί και μεγάλοι. Τη σκυτάλη πλέον αναλαμβάνει η υπευθυνότητα και το προκαθορισμένο πρόγραμμα. Η συνέπεια και η μελέτη. Πώς, όμως, οφείλουν να προετοιμάζουν σωστά οι γονείς τα παιδιά για να έχουν μια ομαλή μετάβαση, από τις διακοπές στα θρανία;

Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά την πρώτη μέρα είναι δεδομένη. Εξάλλου, μυστική συνταγή δεν υπάρχει! Γι’ αυτό χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να ξέρει ο γονιός τί να αποφύγει και τί όχι. Για παράδειγμα, ας μην περιμένει ο γονιός την πρώτη μέρα στο σχολείο για να πάει το παιδί. Αλλά να το επισκεφθούν νωρίτερα, να γνωρίσει το παιδί το “νέο” του σπίτι, να εξοικειωθεί με το περιβάλλον και να είναι άνετο την πρώτη μέρα.

Σίγουρα, όλοι οι γονείς είναι εξίσου αγχωμένοι με τα παιδιά για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πολλά τα ερεθίσματα και οι επιρροές που σηματοδοτούν το νέο ξεκίνημα. Αυτό το άγχος δεν πρέπει να μεταδίδεται στα παιδιά. Το αντίθετο μάλιστα, είναι ωφέλιμο οι γονείς να μιλούν για το σχολείο, ως τον ιδανικό χώρο για να μάθει το παιδί να γράφει και να διαβάζει, να γνωρίσει νέους φίλους.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/proti-mera-sxoleio-proetoimasteite-eseis-paidia-sas/

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι συνυφασμένη με την αρχή της σχολικής ζωής του παιδιού, αποτελεί σταθμό της ζωής του. Τα παιδιά ηλικίας 5-6 ετών, μπορεί την πρώτη μέρα στο σχολείο να την εκλάβουν ως μια συναρπαστική εμπειρία (καινούργιοι φίλοι, ωραίο περιβάλλον, ατελείωτες ώρες παιχνιδιού), αλλά μπορεί να υπάρχουν και παιδιά που είναι διστακτικά, ντρέπονται και θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Κατά καιρούς, έχει απασχολήσει τους παιδαγωγούς, για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν τόσο τα παιδιά, όσο και οι γονείς που έρχονται αντιμέτωποι με αυτή τη μετάβαση. Τα παιδιά στην ηλικία αυτή, ζητούν την αυτονομία τους, αλλά συνάμα είναι η πρώτη τους απομάκρυνση από την οικογένεια και αυτό τα φοβίζει. Μόλις φτάσουν οι γονείς με το παιδί στο σχολείο, έπειτα από κάποια ώρα, πρέπει να το αφήσουν μόνο του και να φύγουν. Να περιηγηθεί στο χώρο, να μιλήσει με τα υπόλοιπα παιδιά, να νιώσει την δική του ελευθερία. Σίγουρα από την πλευρά των γονιών, η ανησυχία κυριαρχεί, αλλά εφαρμόζοντας τα παραπάνω ωθούν το παιδί να αυτονομηθεί.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται που είναι καθισμένοι για συγκεκριμένη ώρα στην καρέκλα, αγχώνονται για τις επιδόσεις τους, κάνουν αταξίες και αυτομάτως θέλουν μαζί τους γονείς τους. Συχνά βάζουν τα κλάματα, αρνούνται να επιστρέψουν στην τάξη και λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, κάθε παιδί προσκολλάται στους γονείς του.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/proti-mera-sxoleio-proetoimasteite-eseis-paidia-sas/

Πρέπει να γίνει σαφές, πως δεν συμπεριφέρονται όλα τα παιδιά κατ’ αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν παιδιά που είναι πιο ντροπαλά από κάποια άλλα και έχουν έντονο το αίσθημα της κατωτερότητας όταν βρίσκονται σε μεγάλες ομάδες. Ή ακόμη, να έχουν αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα στην οικογένεια. Οι παιδοψυχολόγοι προτείνουν την άμεση επαφή των γονιών με τους εκπαιδευτικούς, που καθιστά αναγκαία την αλληλοβοήθεια και τη στήριξη, ενδυναμώνεται η ψυχολογία του παιδιού και το σημαντικότερο όλων: αισθάνεται ασφάλεια.

Κάθε μαθητής χρειάζεται ενθάρρυνση, κυρίως στα πρώτα σχολικά χρόνια. Μπορούν τα παιδιά μόνα τους να χαράξουν τη δική τους πορεία και να δημιουργήσουν το δικό τους περιβάλλον. Το σχολείο βοηθά το παιδί να κοινωνικοποιηθεί και να ανοίξει τους ορίζοντές τους. Όπως είχει πει και ο Σταγειρίτης αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος Αριστοτέλης: “Της παιδείας οι ρίζες είναι πικρές, μα οι καρποί γλυκοί.” Όλες οι δυσκολίες συνοδεύονται στο τέλος από επιτεύγματα που κατορθώνει ο καθένας ξεχωριστά.

Εντυπωσιακή είναι η προσαρμοστικότητα των παιδιών. Ας αφιερώσουμε σε κάθε παιδί τον χρόνο που απαιτείται και ας θαυμάσουμε τη μοναδικότητά του! Ας του μάθουμε να ζει όμορφες στιγμές έχοντας φίλους, καθώς έτσι η ζωή του θα είναι σα να περπατά σε ένα ανθισμένο λιβάδι!

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση