, , , ,

Αγιουρβέδα: Αποτοξίνωση και Ολιστική Θεραπεία

Η Δρ. Ντίπα Απτέ προτείνει μεθόδους απαλλαγής από τις τοξίνες, σύμφωνα με το θεραπευτικό σύστημα της Αγιουρβέδα.

Αγιουρβέδα: Αποτοξίνωση και Ολιστική Θεραπεία

Η Δρ. Ντίπα Απτέ προτείνει μεθόδους απαλλαγής από τις τοξίνες, σύμφωνα με το θεραπευτικό σύστημα της Αγιουρβέδα.

Advertisment

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποια προβλήματα υγείας δεν αντιμετωπίζονται ούτε θεραπεύονται ποτέ; Καμία από τις θεραπείες, τα φάρμακα, τις τεχνικές μάλαξης κλπ, δε φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Η σύγχρονη ιατρική ίσως να μην έχει απάντηση σε αυτό, όμως η Αγιουρβέδα έχει κάποια εξήγηση: Υποστηρίζει ότι αυτή η ανικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει κάποιες ασθένειες οφείλεται στην παρουσία τοξινών στο σώμα, που ονομάζει «Αma».

Δείτε επίσης: Αγιουρβέδα τσάι

Η απαλλαγή από αυτές τις τοξίνες δεν εξασφαλίζει μόνο την αποκατάσταση της υγείας αλλά προάγει και τη μακροζωία, που είναι και ο στόχος της Αγιουρβέδα μέσα από τις αρχές των θεραπειών αντιγήρανσης που διαθέτει.

Advertisment

Τα παρακάτω είναι κάποια παραδείγματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη Αma και αποτελούν ένδειξη τοξίνωσης του οργανισμού: Έκζεμα, ψωρίαση, διαβήτης, παχυσαρκία, κύστες, πρήξιμο, ινομυώματα, πολυκυστικές ωοθήκες, πρησμένες επώδυνες αρθρώσεις, ακμή, εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Συνταγή: Αφέψημα από βότανα για αποτοξίνωση και αδυνάτισμα

Τα συμπτώματα τοξινών/Ama στο σώμα περιλαμβάνουν:

– αίσθημα βάρους, ληθαργικότητα

– διαταραχές της όρεξης

– πόνοι στις αρθρώσεις και γενικά στο σώμα

– δερματικά προβλήματα, ακμή

– φούσκωμα στο στομάχι, μεταλλική γεύση στο στόμα

– έλλειψη νοητικής διαύγειας και ενέργειας

– δυσκοιλιότητα, προβλήματα του πεπτικού

– αίσθημα «μπλοκαρίσματος» στο σώμα, όπως δυσκοιλιότητα, ρινική συμφόρηση και δυσκολία στην αναπνοή

– αίσθηση κούρασης ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο.

Τρόποι αποτοξίνωσης στο σπίτι

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για μία εβδομάδα και θα μείνετε έκπληκτοι από τα αποτελέσματα.

Διατροφή

– Αποφύγετε τα κρύα αεριούχα ποτά, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και τσιγάρων.

– Αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

– Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση γλυκών φρούτων και τροφών.

– Προσθέστε στο φαγητό σας βότανα και μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το κύμινο, το σινάπι, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το τζίντζερ, το κάρδαμο κ.α. τα οποία βοηθούν να διεγερθεί η πεπτική φωτιά και έτσι συντελείται ο καθαρισμός των τοξινών.

Συνταγή: Υγιεινό πρωινό που θα σας αποτοξινώσει και θα ενισχύσει την καύση λίπους στον οργανισμό σας

– Αποφύγετε το κρέας, τα ψάρια και τα αβγά κατά την περίοδο της αποτοξίνωσης.

– Μία κλασική αγιουρβεδική συνταγή που ονομάζεται Kitchari (συνδυασμός ροβίτσας με ρύζι και διάφορα βότανα και μπαχαρικά) είναι πολύ ευεργετική για την εξάλειψη του Αma.

– Δώστε έμφαση στις πικρές, ελαφρώς πικάντικες και στυφές τροφές.

– Τα βοτανικά αφεψήματα είναι ωφέλιμα.

– Θα πρέπει να καταναλώνετε λαχανικά στον ατμό και ζεστές σούπες.

– Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφής την περίοδο Kapha, μεταξύ 6π.μ.-10π.μ. και 6μ.μ.-10μ.μ., γιατί τότε αυξάνονται οι τοξίνες στο σώμα.

– Κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης θα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά 1.5 λίτρα νερό, κατά προτίμηση ζεστό ή χλιαρό.

Βότανα

– Πάντα να τελειώνετε το γεύμα σας με ένα φλιτζάνι τσάι με τζίντζερ και λεμόνι. Βοηθά να ισχυροποιηθεί η πεπτική διαδικασία και αποτρέπει την επιβράδυνση του μεταβολισμού.

– Το Chyawanprash είναι ένα πολύ γνωστό αγιουρβεδικό συμπλήρωμα διατροφής. Λάβετε 1-2 κουταλιές της σούπας σε ζεστό νερό καθημερινά, κατά προτίμηση το πρωί.

– Το Triphala αποτελεί συνδυασμό τριών συστατικών που αναζωογονούν τη μεμβράνη του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στον αποτελεσματικό καθαρισμό του παχέος εντέρου, που αποτελεί βασική προϋπόθεση σύμφωνα με την Αγιουρβέδα για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας. Κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση, το Triphala είναι δημοφιλές για τη μοναδική ικανότητά του να αποτοξινώνει το σύστημα ενώ ταυτόχρονα το θρέφει.

– Το Guggulu είναι ένα εξαιρετικό συστατικό που εξαφανίζει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα, επιτρέποντας τη σωστή πέψη και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. Όταν συνδυάζεται με άσκηση και σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το σώμα να επανέρθει στο φυσιολογικό του βάρος.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/ayurveda-apotoxinosi-olistiki-therapeia/

Γιόγκα – αναπνευστικές ασκήσεις

– Προσπαθήστε να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα όσο γίνεται περισσότερο. Θα πρέπει να κινείστε κάθε 40 λεπτά προκειμένου να διατηρείτε το κυκλοφορικό σύστημα, τα οστά, τις αρθρώσεις και τους μύες δραστήριους.

– Η παραγωγή θερμότητας κατά τη διάρκεια της άσκησης θα βοηθήσει στην αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας. Ο χαιρετισμός στον ήλιο, η στάση με επίκυψη μπροστά, οι στάσεις του φοίνικα, του ψαριού, της καμήλας, της κόμπρας, του πολεμιστή, της ακρίδας του τόξου και η στάση μισής συστροφής της σπονδυλικής στήλης είναι κατάλληλες.

– Οι αναπνευστικές ασκήσεις της φωτιάς βοηθούν στην καύση του λίπους.

– Η αναπνευστική άσκηση Kapalabhati είναι καλή για την τόνωση των κοιλιακών μυών.

– Η αναπνευστική άσκηση με αναπνοή από το δεξί ρουθούνι είναι επίσης ωφέλιμη.

Αγιουρβεδική μάλαξη

– Τα σημεία marma είναι τα ενεργειακά σημεία-κλειδιά στο σώμα. Οι τοξίνες τείνουν να μπλοκάρονται σε αυτά τα σημεία. Το μασάζ marma βοηθά στο να απελευθερωθεί (τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά) η μπλοκαρισμένη ενέργεια από αυτά τα σημεία. Το αποτέλεσμα είναι βελτίωση των επιπέδων ενέργειας στο σώμα. Επίσης δρα εναρμονίζοντας και διεγείροντας τις λειτουργίες των οργάνων και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

– Το udvartana είναι ένα είδος αγιουρβεδικής μάλαξης όπου χρησιμοποιούνται ξηρές σκόνες βοτάνων με πολύ λίγο λάδι. Αυτό το μίγμα απλώνεται στο σώμα και γίνεται μασάζ. Βοηθά πολύ και σε προβλήματα κυτταρίτιδας.

– Το κοιλιακό μασάζ βοηθά να ισχυροποιηθεί η πεπτική φωτιά και έτσι να καταπολεμηθούν οι τοξίνες στο σώμα. Βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους γύρω από τη μέση.

– Το αγιουρβεδικό μασάζ ποδιών βοηθά στην απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης ενέργειας μέσα από τη μάλαξη σε συγκεκριμένα ενεργειακά σημεία που σχετίζονται με διαφορετικά μέρη του σώματος.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE

ετραΟ εκδοτικός οίκος ETRA PUBLISHING είναι ένας από τους πιο αξιόλογους εκδοτικούς οίκους στον χώρο της ολιστικής ιατρικής και ολιστικής ζωής. Διαθέτει πληθώρα σπάνιων τίτλων και κάθε βιβλίο είναι μοναδική πηγή γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο και μελετητή της εναλλακτικής και ολιστικής υγείας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση