Εσύ που ξεχνάς και το αρνείσαι

Έχεις δίκιο... Κανείς δεν θέλει να μάθει ότι έχει Αλτσχάιμερ.

Εσύ που ξεχνάς και το αρνείσαι

Εσύ που ξεχνάς και το αρνείσαι

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ανάκλησης πληροφοριών και εμπειριών του παρελθόντος, ωστόσο νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cognitive and Behavioral Neurology καταδεικνύει πως στους ασθενείς που λαμβάνουν διάγνωση για τη νευροεκφυλιστική πάθηση ο συναισθηματικός αντίκτυπος της ανάμνησης επιμένει παρά την απώλεια μνήμης. Είναι μια πάθηση που δείχνει τα πρώτα της σημάδια αν θες να τα δεις, με τους περισσότερους «υποψηφίους» όμως, να αρνούνται κατηγορηματικά ότι μπορεί να τα παρουσιάζουν, αφού κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να τύχει σε αυτόν.

Advertisment

Το παρακάτω άρθρο της νευροψυχολόγου Όλγας Λυμπεροπούλου στο www.huffingtonpost.gr, αναδεικνύει ακριβώς αυτό το πρόβλημα, το στάδιο δηλαδή της άρνησης του ασθενούς στο άκουσμα της ιδέας ότι αρχίζει να ξεχνάει.


Έχεις αρχίσει να ξεχνάς. Δεν μπορείς να εντοπίσεις πότε ακριβώς ξεκίνησαν οι δυσκολίες. Πριν ένα εξάμηνο μάλλον, ίσως και χρόνο. Μπορεί και παραπάνω. Δεν μπορείς να πεις με σιγουριά γιατί μέχρι πρόσφατα αρνιόσουν κατηγορηματικά ότι κάτι πάει στραβά. Στην αρχή έλεγες ότι φταίει η ηλικία. Άλλωστε, τι περιμένεις, έχεις προ πολλού πατήσει τα εξήντα. Οι εποχές που είχες μυαλό ξυράφι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Διαβάστε: Τα 10 αρχικά συμπτώματα της άνοιας

Advertisment

Έπειτα, το απέδιδες στο άγχος. Υποχρεώσεις, ραντεβού, ευθύνες. Πόσα πια να χωρέσει ένα μυαλό; Γέμισε κι άρχισε να πετάει ό,τι δε χωράει στις αποθήκες του. Κι ύστερα κατηγορούσες τα κέφια σου, που δεν είναι και στα καλύτερά τους. Λίγο τα προβλήματα στην οικογένεια, λίγο η οικονομική κρίση, μαύρισε η ψυχή σου και μαζί της θόλωσε και ο νους.

Τελευταία όμως το νιώθεις ότι ξεχνάς όλο και περισσότερο. Δεν εμπιστεύεσαι πια τη μνήμη σου. Και απ’ ότι φαίνεται δεν την εμπιστεύονται ούτε οι υπόλοιποι, μα κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Είσαι διαρκώς σε εγρήγορση προσπαθώντας να κρύψεις τις δυσκολίες σου και, για την ώρα, τα καταφέρνεις μια χαρά.

Για ραντεβού με ειδικό βέβαια, ούτε λόγος. Κάτι πήγε να υπονοήσει η κόρη σου, αλλά της έκοψες τη φόρα. Είσαι μια χαρά και τα’ χεις τετρακόσια! Πού να μπλέκεις τώρα με εξετάσεις και φάρμακα; Άσε που τρέμεις και μόνο στην ιδέα να σου πουν ότι έχεις αρχίσει να τα χάνεις…

Έχεις δίκιο. Κανείς δεν θέλει να μάθει ότι έχει Αλτσχάιμερ.

Σε περίπτωση όμως που πίσω από τα προβλήματα μνήμης κρύβεται μία παθολογική κατάσταση, είναι καλύτερα να το μάθεις νωρίς. Να γιατί:

1. Δεν αποκλείεται τα συμπτώματά σου να οφείλονται σε μία θεραπεύσιμη κατάσταση, όπως είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών κ.ά. και να εξαφανιστούν όταν το πρόβλημα ρυθμιστεί.

2. Θα σταματήσεις να ζεις με τη βασανιστική αγωνία του τι μπορεί να σου συμβαίνει και θα ξέρεις τι ακριβώς έχεις να αντιμετωπίσεις, ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου και πώς εξελίσσεται.

3. Θα έχεις έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τις διαθέσιμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες και δεν θα πέσεις θύμα επιτήδειων που πουλάνε δήθεν θαυματουργά σκευάσματα πατώντας στο φόβο σου να επισκεφθείς έναν ειδικό σε θέματα μνήμης.

Διαβάστε ακόμη: Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

4. Δεν θα χρειάζεται πια να καταβάλεις υπερπροσπάθεια για να κρύβεις από τους άλλους ότι ξεχνάς. Θα έχεις την επιλογή να μιλήσεις ανοιχτά για τη διάγνωσή σου και τις δυσκολίες που αυτή συνεπάγεται. Το ίδιο ακριβώς θα έκανες αν είχες σπάσει το χέρι σου, αν είχες αρθρίτιδα ή αν ήσουν διαβητικός.

5. Θα λάβεις άμεσα την κατάλληλη θεραπεία και θα δεις τα ενοχλητικά συμπτώματα να περιορίζονται. Τα φάρμακα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και όσο νωρίτερα στην πορεία της νόσου δοθούν, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αποτελεσματικότητά τους.

6. Θα κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου ώστε να κρατήσεις το μυαλό σου σε φόρμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου κάποια μορφή σωματικής άσκησης ή διανοητικής άσκησης.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/esy-ksexnas-arneisai/

7. Θα μπορέσεις να σχεδιάσεις τις επόμενες κινήσεις σου και να πάρεις αποφάσεις για το μέλλον. Μπορεί, για παράδειγμα, να αλλάξουν οι προτεραιότητές σου και τα πράγματα στα οποία αφιερώνεις το χρόνο σου ή να βάλεις στο πρόγραμμά σου όσα ήθελες πάντα να κάνεις, αλλά αμελούσες.

8. Θα έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίσεις εγκαίρως τυχόν νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες με τις οποίες σκόπευες να ασχοληθείς κάποια στιγμή στο μέλλον.

9. Θα μειωθεί το άγχος και η ανησυχία των ανθρώπων της οικογένειάς σου που παρατηρούν τις αλλαγές που σου συμβαίνουν και ανησυχούν για την υγεία σου.

10. Θα ενημερωθείς για τις δομές και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν υποστήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση σε άτομα με τη δική σου διάγνωση και στις οικογενειών τους.

11. Θα συνειδητοποιήσεις ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με σένα και ότι, όσοι έχουν αποδεχτεί τη διάγνωσή τους και έχουν προσαρμόσει την καθημερινότητά τους στα νέα δεδομένα, έχουν μία φυσιολογική, γεμάτη και ικανοποιητική ζωή.

Αν είσαι άνω των 60 και έχεις αρχίσει να ξεχνάς, κάνε σήμερα έναν έλεγχο της μνήμης σου. Η γνώση είναι δύναμη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση