,

Ποιο είναι το νούμερο ένα συστατικό της επιτυχίας

Η έλλειψη γνώσης δημιουργεί περιορισμούς και αυτό έχει σαν συνέπεια κάποια στιγμή να περιορίζουμε όλο μας τον εαυτό.

Ποιο είναι το νούμερο ένα συστατικό της επιτυχίας

Όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, «Γιατί πρέπει να βάζουμε στόχους στη ζωή μας;», στη φύση δεν υπάρχει κενό. Για αυτό, εάν δεν θέλεις να γίνεις φίλος/η με τις κρίσεις πανικού, τα οικονομικά προβλήματα, τα οικογενειακά προβλήματα ή την κατάθλιψη τότε χρειάζεται να ζωγραφίσεις τον πίνακα της ζωής σου. Με άλλα λόγια ΠΡΕΠΕΙ να βάζεις στόχους.

Advertisment

Πρέπει να ξέρεις τι σε περιμένει. Πρέπει να ξέρεις γιατί ζεις. Πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σου. Τώρα που έχεις γραμμένους τους στόχους σου πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Ποιο είναι αυτό; Το επόμενο βήμα είναι να καταστείλουμε τον Νο 1 παράγοντα που αποτρέπει τους ανθρώπους είτε να βάζουν στόχους είτε να τους πετυχαίνουν. Ποιος είναι αυτός ο παράγοντας; Η αποτυχία!

Ποια είναι η Νο 1 αιτία της αποτυχίας; Η έλλειψη γνώσης. Τι να κάνω; Πώς θα το κάνω; Πόσο θα το κάνω; Πότε θα το κάνω; Γιατί να το κάνω; Που να το κάνω; Είμαι σίγουρος ότι πολλές φορές προσπάθησες να απαντήσεις αυτές τις ερωτήσεις… Aλλά μάταια. Εάν όχι όλες, κάποιες από αυτές είμαι σίγουρος ότι δεν τις απάντησες. Η έλλειψη γνώσης δημιουργεί περιορισμούς και αυτό έχει σαν συνέπεια κάποια στιγμή να περιορίζουμε όλο μας τον εαυτό. Μην το επιτρέψεις αυτό στον εαυτό σου. Το Νο 1 συστατικό για την επιτυχία σου είναι το συναίσθημα σου!

Ίσως σκεφτείς: “Μα τι μου λες τώρα βρε Μανώλη. Δεν έχω χρήματα! Πώς θα είμαι ευτυχισμένος; Η σχέση μου δεν πάει καλά! Πώς θα είμαι ήρεμος; Στη δουλειά κινδυνεύω να απολυθώ ή η επιχείρηση μου δεν πάει καλά με τη νέα φορολογία! Πως θα νιώθω αυτοπεποίθηση;”
Εάν σκέφτεσαι κάτι τέτοιο τότε έχω μια ερώτηση για εσένα: Νιώθεις, είτε άγχος, είτε φόβο, είτε θλίψη είτε θυμό γιατί δεν πάει κάτι καλά στη ζωή σου; ή δεν πάει κάτι καλά στη ζωή σου επειδή νιώθεις είτε άγχος, είτε φόβο, είτε θλίψη είτε θυμό και επειδή αυτό είχε έναν αντίκτυπο στη ζώη σου τώρα έχει αυξηθεί η ένταση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων;

Και κάπου εκεί μέσα στο βάθος του μυαλού σου νιώθω να πετάγεται μια άλλη σκέψη: “Μανώλη, πλάκα μας κάνεις; Θέλεις να μου πεις ότι επειδή ένιωθα άγχος η κυβέρνηση αύξησε τη φορολογία ή επειδή φοβόμουν η σύντροφος μου με απάτησε;” Όχι σε καμία περίπτωση.

Αυτό που εννοώ είναι ότι εάν νιώθεις ήρεμος, είσαι χαρούμενος, ενθουσιασμένος τότε πρόσεξε τι συμβαίνει: Έστω ότι η ζωή δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Έστω ότι η ζωή είναι σαν ένα ταξίδι μέσα στη φύση. Σε αυτό το ταξίδι θα συναντήσεις και άγρια ζώα, και λακούβες και βροχές και πολλά απρόοπτα. Τώρα με το χέρι στην καρδιά θέλω να απαντήσεις στον εαυτό σου: Ποιος ταξιδευτής έχει περισσότερες πιθανότητες να φθάσει στον προορισμό του; Αυτό που παίζει και απολαμβάνει το ταξίδι και όλα τα αντιμετωπίζει σαν πρόκληση; Ή αυτός που απογοητεύεται και μένει στη μέση του δάσους και κινδυνεύει είτε να τον βρει το βράδυ, είτε κάποιο ζώο είτε γιατί δεν φρόντισε να βρει την τροφή του γιατί σπατάλησε το χρόνο του στο κλάμα και στα παράπονα;

Έτσι ακριβώς είναι η ζωή και αυτή είναι η αξία του συναισθήματος. Η ευτυχία, η ηρεμία, η διαύγεια θα σε βοηθήσει στις κρίσιμες στιγμές της ζωής σου να πάρεις τις καλύτερες αποφάσεις αλλά και να σηκωθείς με τι λιγότερες απώλειες από την πτώση. Είμαι σίγουρος πως το κατανοείς αυτό. Ο λόγος που οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν το δέχονται, ακόμη και εάν το καταλαβαίνουν με το μυαλό τους, είναι γιατί έχουν πειστεί πως το συναίσθημα είναι κάτι άυλο που απλά έρχεται και μας βρίσκει.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/noumero-ena-systatiko-epityxias/

Πρόσεξε καλά: Το συναίσθημα είναι κάτι χειροπιαστό και πηγαίνουμε εμείς και το συναντάμε. Ας απομυθοποιήσουμε το τι είναι συναίσθημα: Συναίσθημα είναι η λέξη που επιλέγεις να δώσεις για να περιγράψεις ένα σύμπλεγμα αισθήσεων που υπάρχουν μια δεδομένη στιγμή στο σώμα σου. Παρατήρησε το! Κάθε φορά που λες ότι νιώθεις ηρεμία, ευτυχία, φόβο, θυμό, κατάθλιψη, ενοχές, ενθουσιασμό εκείνη τη στιγμή κάτι συμβαίνει στο σώμα σου, έτσι δεν είναι; Αυτό σημαίνει πως το συναίσθημα είναι κάτι χειροπιαστό γιατί αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου εξαρτάται από αυτό που κάνεις στο μυαλό σου. Άρα, αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να μάθεις να χρησιμοποιείς κατάλληλα το μυαλό σου.

Ένας τρόπος είναι να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου και να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που κάνεις μέσα στο μυαλό σου το οποίο σε οδηγεί στο να νιώθεις είτε θυμό είτε θλίψη, είτε φόβο, είτε ενοχές είτες άγχος και ως συνέπεια αυτών να έχεις είτε αρνητικά αποτελέσματα στη ζωή σου είτε να έχεις μεγάλες απώλειες στις δύσκολες καταστάσεις.

Ας συνοψίσουμε: Είναι πολύ σημαντικό να έχεις στόχους στη ζωή σου γιατί αυτό είναι το κλειδί για να μην έχεις είτε κρίσεις πανικού, είτε κατάθλιψη, είτε οικογενειακά προβλήματα είτε οικονομικά. Το επόμενο βήμα είναι να αναπτύξεις τις 5 δεξιότητες που θα σου δώσουν τη δύναμη και τη γνώση να πετυχαίνεις ότι θέλεις στη ζωή σου. Η πρώτη δεξιότητα είναι να μάθεις να ελέγχεις το συναίσθημά σου. Τις υπόλοιπες θα τις βρεις στα επόμενα άρθρα. Ως τότε, κάνε τις εργασίες σου, ονειρέψου τη ζωή σου και Ζήσε με Πάθος!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση