,

Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία και να έχετε έναν ποιοτικότερο ύπνο

Το 40%, περίπου, των ανθρώπων του δυτικού κόσμου κυρίως, υποφέρουν από αϋπνία και κοιμούνται λιγότερο από τον ενδεδειγμένο χρόνο κάθε βράδυ.

Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία και να έχετε έναν ποιοτικότερο ύπνο

Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία και να
έχετε έναν ποιοτικότερο ύπνο

Έχει υπολογιστεί πως, περίπου, το 40% των ανθρώπων του δυτικού κόσμου κυρίως, υποφέρουν από αϋπνία και κοιμούνται λιγότερο από τον ενδεδειγμένο χρόνο κάθε βράδυ. Αυτό συμβαίνει λόγω της πολυάσχολης καθημερινότητας, η οποία συσσωρεύει άγχος και στρες σε μια δυτική κουλτούρα που αντί να φροντίσει να ηρεμήσει, ανεβάζει ταχύτητα ολοένα και περισσότερο.

Advertisment

Όλα γύρω μας γίνονται γρήγορα και βιαστικά, αν δεν προλάβεις απλά έχασες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουμε το μυαλό και το σώμα μας με ένταση, χωρίς να έχουμε την απαραίτητη διέξοδο για να τη διοχετεύσουμε. Δείτε παρακάτω ορισμένες λύσεις για να καταπολεμήσετε την αϋπνία και να έχετε ποιοτικότερο ύπνο.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί αξίζει να διαβάζετε πριν τον ύπνο

Σταματήστε να το σκέφτεστε

Πολλοί, και μόνο στην ιδέα ότι δεν θα κοιμηθούν την ώρα που πρέπει, φορτώνουν τον εαυτό τους με άγχος, με αποτέλεσμα όντως να μην κοιμούνται αρκετά. Μην κοιτάτε συνεχώς το ρολόι, μην σκέφτεστε το πώς θα καταφέρετε να σας πάρει ο ύπνος, ξεγελάστε το μυαλό σας με κάτι άλλο και χαλαρώστε.

Advertisment

Εξασκήστε τη χαλάρωσή σας

Όταν είστε στρεσαρισμένοι, το σώμα σας εκκρίνει ορμόνες οι οποίες κάνουν τον ύπνο ακόμα πιο δύσκολο. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως είναι ο διαλογισμός ή η χαλάρωση των μυών και αφήστε το κορμί σας να ηρεμήσει.

Βρείτε το ιδανικό μαξιλάρι

Το μαξιλάρι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Ένα καλό μαξιλάρι μπορεί να σας δώσει τον ύπνο που χρειάζεστε, γι’ αυτό αναζητήστε το κατάλληλο μαξιλάρι ανάλογα με τη στάση που προτιμάτε την ώρα που κοιμάστε και θα δείτε αμέσως τεράστια διαφορά.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/pws-katapolemisete-aypnia-exete-poiotikotero-upno/

Βρείτε τη ρουτίνα σας

Προσπαθήστε να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα το πρωί. Έτσι, ο οργανισμός σας θα συνηθίσει και όλα θα γίνονται πιο εύκολα.

Σηκωθείτε από το κρεβάτι αν δεν σας παίρνει ο ύπνος

Αν έχετε ξαπλώσει και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, έχοντας περάσει περίπου 20 λεπτά, σηκωθείτε και μην το παλεύετε άλλο. Απασχοληθείτε με κάτι εκτός από ηλεκτρονικές συσκευές γιατί ο σκοπός είναι να χαλαρώσετε, Διαβάστε λίγο από το βιβλίο σας, ένα περιοδικό και αποβάλετε την αρνητική εικόνα που είχατε τα προηγούμενα λεπτά για το ότι δεν μπορούσατε να κοιμηθείτε.

Όχι ηλεκτρονικές συσκευές

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, τηλεόραση, κινητά, tablet) δεν αφήνουν το σώμα να χαλαρώσει, κυρίως λόγω του φωτός που εκπέμπει. Γι’ αυτό, αν υποφέρετε από αϋπνίες απομακρυνθείτε από τις οθόνες για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/pws-katapolemisete-aypnia-exete-poiotikotero-upno/

Αποφύγετε την κατάχρηση καφεΐνης

Ο καφές είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της μέρας. Είναι πολλοί, που δεν μπορούν να «επικοινωνήσουν» καν αν δεν πιουν τον πρωινό τους καφέ. Παρόλα αυτά, για να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά την αϋπνία, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, τουλάχιστον 6 ώρες πριν την ώρα που κοιμάστε συνήθως, ή θα θέλατε να κοιμηθείτε!

Διατηρήστε το δωμάτιο δροσερό

Το υπνοδωμάτιό σας θα πρέπει να είναι δροσερό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ιδανική θερμοκρασία είναι περίπου στους 20 βαθμούς κελσίου. Προσέξτε, όμως, διότι αν το δωμάτιο είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό, ο οργανισμός σας δεν θα μπορέσει να ηρεμήσει αφού θα εργάζεται για να προστατευτεί από την υψηλή ή τη χαμηλή θερμοκρασία αντίστοιχα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση