, , ,

Τεστ αυτογνωσίας: Πόσο ισχυρή είναι η κοινωνική σας εικόνα;

Το τεστ που διερευνά την κοινωνική σας εικόνα Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα για το πώς μας βλέπουν πραγματικά οι άλλοι. Και

Τεστ αυτογνωσίας: Πόσο ισχυρή είναι η κοινωνική σας εικόνα;

Το τεστ που διερευνά την κοινωνική σας εικόνα

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα για το πώς μας βλέπουν πραγματικά οι άλλοι. Και δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε ποτέ την αλήθεια έκτος κι αν οι φίλοι και οι συγγενείς μας έλεγαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους. Αλλά για χάρη της διατήρησης των καλών σχέσεων, σπάνια το κάνουν.

Advertisment

Το να έχουμε πλήρη επίγνωση για το πώς μας βλέπουν οι άλλοι είναι ένα σπάνιο χάρισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τις περισσότερες φορές επιθυμούμε διακαώς να διατηρήσουμε την εικόνα του εαυτού μας όπως την έχουμε σχηματίσει το μυαλό μας.

Υπάρχουν τρία συστατικά που συνθέτουν το προσωπικό μας πορτραίτο: Η αυτοεικόνα μας (αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε), η προβαλλόμενη εικόνα (το άτομο που προσπαθούμε να δείξουμε στους άλλους ότι είμαστε) και η κοινωνική εικόνα (Το πώς μας βλέπουν τελικά οι άλλοι). Η κοινωνική εικόνα είναι το θέμα αυτού του τεστ.

Μελέτες τους δρος Carl Rogers, ιδρυτή του Κέντρου Μελέτης της Ανθρώπινης Προσωπικότητας (Center for the Study of the Human Person), στην Καλιφόρνια, έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο ταυτίζονται αυτές οι τρεις εικόνες, τόσο μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα κερδίζουμε. Είναι ωστόσο εξαιρετικά σπάνιο αυτές οι τρεις εικόνες να είναι ταυτόσημες. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές δεν είμαστε πρόθυμοι να αποκαλύψουμε πράγματα που θεωρούμε ότι είναι μειονεκτήματα του χαρακτήρα μας. Όταν ένα άτομο εστιάζει στα γενικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η φυλή, η εθνικότητα, η θρησκεία, τότε η κοινωνική μας εικόνα μπορεί να υπερκαλυφθεί από τα στερεότυπα του ατόμου.

Advertisment

Η γενίκευση ενός ανθρώπου στη βάση ενός ή δύο προφανών γενικών χαρακτηριστικών του ονομάζεται το «φαινόμενο του φωτοστέφανου» (halo effect) και μπορεί να υπερκεράσει τα χαρακτηριστικά της ατομικής και μοναδικής μας προσωπικότητας.
Σύμφωνα με αυτό το τεστ, αυτοί που δεν εντυπωσιάζονται από την κοινωνική μας εικόνα, θα το αποκαλύψουν έμμεσα, π.χ. θα προφέρουν λάθος το όνομά μας ή θα το ξεχάσουν ή θα μας φέρονται με μειονεκτικό τρόπο.

Ο τρόπος που βλέπουμε, δρούμε και μιλάμε προκαλεί συγκεκριμένες αντιδράσεις στους άλλους. Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι αυτό που προβάλλουμε συνήθως είναι αυτό που πιστεύουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Έτσι, αν νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα προβάλουμε μια τέτοια εικόνα στους άλλους και εκείνοι θα ανταποκριθούν σε αυτή με το να μας συμπεριφέρονται σαν να μην αξίζουμε. Αυτό επιδεινώνει τις πεποιθήσεις μας και γίνεται ένας φαύλος κύκλος

[viralQuiz id=79]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση