,

Οι λύσεις που προτείνει η Θετική Ψυχολογία για να είστε ευτυχισμένοι μέσα στην κρίση

Μπορείς να εφαρμόσεις απλές τακτικές για να αυξήσεις τα επίπεδα ευτυχίας σου, ακόμα και αν οι οικονομικοί σου πόροι είναι περιορισμένοι.

Οι λύσεις που προτείνει η θετική ψυχολογία για να είστε ευτυχισμένοι μέσα στην κρίση

Οι λύσεις που προτείνει η θετική ψυχολογία
για να είστε ευτυχισμένοι μέσα στην κρίση

Γράφει ο Δημήτρης Φλαμούρης, Ψυχολόγος – Happiness Coach, Phd

Advertisment

Διαβάστε: 10 τρόποι για να νιώσετε καλύτερα σε λιγότερο από 15 λεπτά

Βλέπεις έναν γνωστό στο δρόμο και τον ρωτάς:

– «Καλημέρα, τι κάνεις;»

Advertisment

Η απάντηση που θα πάρεις πιθανότατα είναι κάτι σαν…

– « Εδώ στον αγώνα. Το παλεύω». «Τι να κάνω; Δύσκολα. Ξέρεις πως είναι τα πράγματα…»

Ανοίγεις την τηλεόραση και σφίγγεται η καρδιά σου. Η ευτυχία μοιάζει κάποιες φορές να είναι τόσο κοντά στην καθημερινότητά σου όσο και η πιθανότητα να βγουν εκπτώσεις πριν από τα Χριστούγεννα! Οπότε, πώς να μιλήσουμε για ευτυχία μέσα σε αυτό το περιβάλλον; Κι όμως…!

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/lyseis-proteinei-thetiki-psyxologia-eiste-eutuxismenoi-mesa-krisi/

Η επιστήμη της θετικής ψυχολογίας έχει λύσεις να προτείνει. Μπορείς να εφαρμόσεις πολύ απλές και πρακτικές τακτικές για να αυξήσεις τα επίπεδα ευτυχίας σου, ακόμα και αν οι οικονομικοί σου πόροι είναι περιορισμένοι.

Η απόλαυση βρίσκεται στην πρώτη μπουκιά

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ικανότητά μας να απολαμβάνουμε την ίδια εμπειρία μειώνεται όσο η εμπειρία αυτή επαναλαμβάνεται. Τείνουμε να τη συνηθίζουμε και δε μας προκαλεί την ίδια αίσθηση απόλαυσης και ευεξίας. Ανεξαρτήτως αν πρόκειται για ένα τραγούδι, μια σοκολάτα, μια ταινία ή ένα μασάζ. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Αν μοιράσεις την κατανάλωσή σου σε δόσεις τότε θα “εισπράξεις” περισσότερη ευτυχία ανά ευρώ! Φάε τη σοκολάτα μια γραμμή τη φορά και όχι ολόκληρη και θα αντλήσεις πολύ μεγαλύτερη απόλαυση συνολικά, αφού θα αυξάνεις τις πρώτες μπουκιές (για να μην αναφερθούμε στις θερμίδες που θα γλυτώσεις…!). Μοίρασε τα χρήματα της εβδομάδας σου και μην τα ξοδεύεις όλα μεμιάς, όσα κι αν είναι. Πάρε τηλέφωνο ή κάνε chat στο Facebook με ένα παλιό και διαφορετικό φίλο μια φορά τη βδομάδα για να νιώσεις τη χαρά της πρώτης φοράς περισσότερες φορές!

Η ευτυχία σου επηρεάζεται από την ποσότητα των θετικών συναισθημάτων που βιώνεις και όχι από την έντασή τους.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/lyseis-proteinei-thetiki-psyxologia-eiste-eutuxismenoi-mesa-krisi/

Έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι άτομα τα οποία έκαναν μικρά καλά δωράκια στον εαυτό τους, όπως ένας ακριβός καφές, ή ένα καλό βιβλίο, ή ένα DVD, ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.  Τι σημαίνει αυτό για σένα; Αν έχεις 50 ευρώ για να αγοράσεις ένα ακριβό ρούχο, καλύτερα να δώσεις 10 ευρώ να αγοράσεις 5 φθηνότερα. Βγες πολλές φορές σε μια ταβέρνα αντί για μια φορά σε ένα ακριβό εστιατόριο. Δες ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς κάθε μέρα και όχι όλα μαζί.

H φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός αυξάνουν ιδιαίτερα την ευτυχία σου. Σαν δραστηριότητα, μόνο ο χορός μπορεί να την αυξήσει ακόμα παραπάνω

Έρευνες δείχνουν ότι προσφέροντας σε άλλους (ακόμα και σε φίλους μας) αυτό τους κάνει να φαίνονται πιο σημαντικοί στα μάτια μας και έτσι νιώθουμε καλύτερα για μας. Επίσης προσφέροντας εθελοντικά νιώθουμε λιγότερη θλίψη για τη φτώχεια και την ανάγκη του κόσμου και ταυτόχρονα η προσοχή μας αποσπάται από τα δικά μας μικροπροβλήματα. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Μάλλον δε θέλει ιδιαίτερη εξήγηση, αλλά προσπάθησε να βρεις έναν εθελοντικό οργανισμό ή έναν τρόπο να προσφέρεις στους άλλους. Ακόμα και αν πρόκειται για τους δικούς σου ανθρώπους, το να τους βοηθήσεις τους θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο γιατί θα νιώσεις πιο αλτρουιστής και συμπονετικός. Ταυτόχρονα οι άλλοι θα σου φανούν ότι αξίζουν το σεβασμό και την καλοσύνη σου, κάτι που θα σας φέρει πιο κοντά. Δύσκολη η κατάσταση, λοιπόν, ναι. Μην ξεχνάς όμως ότι… λύσεις υπάρχουν!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση