Mandala και ο κύκλος της ζωής

Ένα Μάνταλα είναι ένα ολόγραμμα του κόσμου και σε αυτό συνυπάρχουν όλα τα ανόμοια που όμως συνδέονται μεταξύ τους.

Mandala και ο κύκλος της ζωής

Mandala και ο κύκλος της ζωής

Γράφει η Μαρίνα Μαζωνάκη

Advertisment

Καλοκαιράκι, ένα πολύ όμορφο Αυγουστιάτικο βράδυ, περπατούσα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης των Χανίων, μόλις είχα αγοράσει ένα παιχνίδι διαλογισμού Μάνταλα (wire mandala meditation toy), είχα διαβάσει ότι παίζοντας με αυτό βρίσκεις την αρμονία στην κίνηση, έτσι λοιπόν προχωρούσα το κρατούσα και έπαιζα να περάσει η ώρα. Ένα τόσο δα πραγματάκι κι όμως σε βυθίζει στις σκέψεις. Πολλά περνούσαν από το μυαλό μου, έκαναν κύκλους και χανόντουσαν, αλλά αυτό που σταμάτησε και άραξε εκεί, κέντρισε και το ενδιαφέρον μου. Σκεφτόμουν τη ζωή, τη ζωή μου, τη ζωή μας. Η ζωή είναι ένας κύκλος και κάνει τον κύκλο της. Πολύ βαθυστόχαστο ε;

Ο κύκλος λένε ότι είναι ένα σύμβολο, ένα σύμβολο της τελειότητας, της αιωνιότητας, της ενότητας και της πληρότητας. Είναι το γεωμετρικό σχήμα χωρίς αρχή και τέλος ή θα μπορούσαμε να πούμε η αρχή και το τέλος του συμπίπτουν. Κάτι σαν τα Μάνταλα. Στην Ινδική παράδοση Μάνταλα, είναι το σύμβολο της αλληλεξάρτησης και της ενότητας των πάντων στη δημιουργία. Ένα Μάνταλα είναι ένα ολόγραμμα του κόσμου και σε αυτό συνυπάρχουν όλα τα ανόμοια που όμως συνδέονται μεταξύ τους, γι’ αυτό θεωρούνται ιερά σύμβολα που αναπαριστάνουν το «Όλον» και τη Ζωή.

Μαρίνα Μαζωνάκη: Ζήσε πρώτα για σένα και όλα θα αλλάξουν

Advertisment

Οι άνθρωποι κάνουν τον κύκλο της ζωής. Ενώνονται δύο άνθρωπο για να δημιουργήσουν ζωή, να δημιουργήσουν άλλους ανθρώπους που και αυτοί με τη σειρά τους θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Έτσι είναι. Γεννιούνται με το σώμα και το πνεύμα ενός μωρού, μεγαλώνουν, εξελίσσουν το πνεύμα τους, καλλιεργούν τη ζωή τους, φέρνουν στον κόσμο παιδιά, αλλάζουν, γερνάνε και φτάνουν στο σημείο που ξανά γίνονται μικρά μωρά, μέχρι να ολοκληρώσει η ζωή τους τον κύκλο της.

Όπως αναφέρθηκα πιο πάνω, σε ένα Μάνταλα συνυπάρχουν όλα τα ανόμοια που όμως συνδέονται μεταξύ τους, έτσι και οι άνθρωποι, ανόμοια πλάσματα που συνυπάρχουν στον κόσμο τούτο, συνδέονται μεταξύ τους, με διάφορους τρόπους. Φιλίες, οικογένεια, έρωτες, ιστορίες ζωής, άγνωστοι, γνωστοί, περαστικοί, με κουβέντες, βλέμματα, αγκαλιές, χειραψίες, φιλιά, αγγίγματα, χαμόγελα. Όλοι έχουν εκεί κάπου έξω έναν άνθρωπο με τον οποίο συνδέονται, ίσως τον έχουν γνωρίσει ήδη, ίσως και όχι ακόμα, ίσως να έπεσαν τα βλέμματα τους κατά λάθος, εκεί έξω στον δρόμο, προσπερνώντας ο ένας τον άλλο, άγνωστοι. Η ζωή παίζει τόσα παιχνίδια που ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει και πότε θα στο φέρει.

Διαβάστε επίσης: Ποτέ δεν είναι αργά

Η ύπαρξη μας; τόσες θεωρίες, τόσες απόψεις. Οι απόψεις διίστανται με θρησκεία και επιστήμη στο προσκήνιο. Εμένα μου αρέσει τελικά να σκέφτομαι τον κόσμο ως ένα μεγάλο παιχνίδι διαλογισμού Μάνταλα, σε σφαιρικό σχήμα συμβολίζει το σύμπαν με τους πλανήτες και τους γαλαξίες. Ατελείωτο, γεμάτο μυστήρια. Κάπου εκεί βρίσκεται και η γη, μικρή μεν, τεράστια πηγή ζωής δε, γεμάτη ιστορίες ανθρώπων, που ψάχνουν να βρουν την ψυχική και σωματική τους γαλήνη.

Το κορμί ως δοχείο της ψυχής προσπαθεί να βρει αρμονία με το πνεύμα, που το καθοδήγει σε δύσβατα μονοπάτια, μέχρι να καταφέρει να ορθοποδήσει και να εξισορροπήσει στο δρόμο για το μεγάλο ταξίδι που λέγεται ζωή. Η ζωή λοιπόν είναι κύκλος, ένας όμορφος κύκλος, γεμάτος με ανόμοια πλάσματα, χαρές και πίκρες, επιλογές και εμπειρίες, αινίγματα και εκπλήξεις, μα πάνω από όλα με εμάς οδηγό στο ταξίδι προς το άγνωστο, μέχρι το τέλος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση