,

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην (εν)συνειδητότητα και στο διαλογισμό;

Ο διαλογισμός, έχει να κάνει με το να αφήνεσαι. Καλλιεργείς το πώς να παραδίδεσαι.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην (εν)συνειδητότητα και στο διαλογισμό;

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην
(εν)συνειδητότητα και στο διαλογισμό;

Άρθρο της Emily Fletcher

Advertisment

Όταν λέω στο κόσμο ότι είμαι δασκάλα διαλογισμού, συχνά λένε ότι και αυτοί διαλογίζονται, όσο μαγειρεύουν ή αθλούνται. Και αν και αυτές οι δραστηριότητες όντως μπορεί να είναι χαλαρωτικές, ο διαλογισμός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό- γι’ αυτό και είναι μια ξεχωριστή έννοια και λέξη.

Διαβάστε: 10 μαθήματα από τον περιπατητικό διαλογισμό στη φύση

Η ενσυνειδητότητα είναι ένας τύπος διαλογισμού, ο οποίος σχετίζεται με τη συγκέντρωση ή την παρακολούθηση της αναπνοής, τον διαλογισμό μέσω περπατήματος ή την καθοδηγούμενη απεικόνιση, ή ακόμα και τη συγκέντρωση για παράδειγμα σε μια φλόγα. Κάθε στιγμή που έχουμε ένα σημείο εστίασης ή κατευθύνουμε το νου μας σε μια ορισμένη κατεύθυνση- αυτό είναι ενσυνειδητότητα. Θα μπορούσα να το ορίσω ως «την τέχνη του να έχουμε πλήρη συνείδηση του περιβάλλοντος που μας περιβάλλει και της ακριβούς αλληλεπίδρασης με ένα συγκεκριμένο σημείο στην παρούσα στιγμή».

Advertisment

Πώς ορίζεται ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός, όπως εγώ τον ορίζω, έχει να κάνει με το να αφήνεσαι. Καλλιεργείς το πώς να παραδίδεσαι. Αυτό προσφέρει στο σώμα σου βαθιά χαλάρωση. Όταν δίνεις στο σώμα σου την ξεκούραση που χρειάζεται, ξέρει πώς να αυτο-θεραπεύεται. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε πρόσβαση σε μια κατάσταση συνειδητού, διαφορετική από το να είμαστε απλά ξύπνιοι, να κοιμόμαστε ή να ονειρευόμαστε.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/poia-diafora-anamesa-ensyneiditotita-kai-dialogismo/

Ένας από τους τρόπους που διδάσκω επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτή την επιβεβαιωμένη τέταρτη κατάσταση συνειδητότητας. Και σε αυτή, δίνεις στο σώμα σου ξεκούραση που είναι πέντε φορές βαθύτερη από εκείνη του ύπνου. Βοηθάς επίσης το δεξί και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου να επικοινωνήσουν το ένα με το άλλο, ενδυναμώνοντας το μεσολόβιο, το οποίο αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Αυτό σού επιτρέπει να βρεις δημιουργικές λύσεις ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις που σου προκαλούν υψηλό στρες.

Είναι σαν να δίνεις το προβάδισμα στην αυτεπίγνωση παρά στην συγκέντρωση. Η αίσθηση είναι σαν να έχεις πάρει έναν γρήγορο ενδυναμωτικό ύπνο, αλλά καθιστός. Και σου δίνει περισσότερη ενέργεια, τόση ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς πλήρως στις δουλειές σου – ασχέτως του τι αντιμετωπίζεις (ένα σημαντικό meeting, μια συνέντευξη, ή το να βάλεις τα παιδιά σου για ύπνο για παράδειγμα).

Πότε θα δω αποτελέσματα;

Ο διαλογισμός, όπως και η άσκηση στο γυμναστήριο, δεν είναι κάτι που θα σου δώσει αποτελέσματα μετά από μια μόνο φορά. Δεν θα περίμενες να έχεις τους τέλειους κοιλιακούς μετά από μια μόνο επίσκεψη στον προπονητή σου, οπότε να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου, καθώς ξεκινάς την πρακτική του διαλογισμού. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν λίγο πολύπλοκα και δύσκολα στον νου σου, πριν στο τέλος δεις καθαρά.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/poia-diafora-anamesa-ensyneiditotita-kai-dialogismo/

Το πιο όμορφο πράγμα σε αυτό είναι ότι αν είσαι αρκετά γενναίος, ώστε να πορευθείς μέσα από μια συναισθηματική αποτοξίνωση που συμβαίνει, τότε το όφελος θα είναι συσσωρευμένο- δηλαδή όσο περισσότερο αφιερωθείς σε μια καθημερινή εξάσκηση (συστήνω 15 λεπτά, δύο φορές την ημέρα), τόσο μεγαλύτερη ανακούφιση και αλλαγή θα αρχίζεις να παρατηρείς στη ζωή σου.

Ορισμένες φορές ο διαλογισμός σου θα φαίνεται εύκολος και δεν θα χρειάζεται προσπάθεια. Άλλες μέρες μπορεί να απελευθερώνεις μια μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένου στρες. Όπως και να χει, είναι σημαντικό να έχεις μια καθαρή εικόνα του τύπου διαλογισμού που χρησιμοποιείς εκείνη τη στιγμή, ώστε να μην προσπαθείς να ελέγξεις τον νου σου, ενώ εκείνο που θα έπρεπε να κάνεις είναι να αφεθείς και το αντίθετο.

Αν και κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν μια αυτοσχέδια, αυτοδίδακτη προσέγγιση στην μάθηση του διαλογισμού, εγώ προτείνω να βρεις έναν δάσκαλο και έναν τύπο που ταιριάζει σε εσένα και που θα σου μάθει τη βασική τεχνική, πριν αρχίσεις να κάνεις τις προσαρμοστικές αλλαγές. Ύστερα, αν έχεις περιέργεια και για άλλους τύπους, μπορείς να τους εξερευνήσεις.

Φρόντισε όταν ξεκινήσεις να μην μπερδευτείς με διάφορες τεχνικές και κατευθύνσεις, γιατί στο τέλος δεν θα καταφέρεις τίποτα. Δεν είναι απαραίτητο να προσπαθήσεις κάθε τύπο διαλογισμού που υπάρχει, αλλά είναι σημαντικότατο να δεσμευτείς σε έναν συγκεκριμένο που θα σε εκφράζει και θα σου ταιριάζει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση