, ,

Τεστ: Πόσο καλή αίσθηση του χρόνου έχετε;

Τεστ: Πόσο καλή αίσθηση του χρόνου έχετε; Η αίσθηση του χρόνου είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η κοινωνία στην οποία ζει ο καθένας

Τεστ: Πόσο καλή αίσθηση του χρόνου έχετε;

Τεστ: Πόσο καλή αίσθηση του χρόνου έχετε;

Η αίσθηση του χρόνου είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η κοινωνία στην οποία ζει ο καθένας μας διαμορφώνει τη στάση μας απέναντι στο χρόνο και σταδιακά ρυθμίζουμε εμείς οι ίδιοι το εσωτερικό μας ρολόι ώστε να παραμένουμε συντονισμένοι. Πολλές τροπικές χώρες έχουν μια πιο αργή αίσθηση του χρόνου ενώ στον αντίποδα, οι χώρες του Βορρά κινούνται πολύ πιο γρήγορα.

Advertisment

Ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Robert Levine διεξήγαγε μια διεθνή έρευνα σε Ιαπωνία, Αγγλία, Ιταλία, Ινδονησία, Ταϊβάν και Η.Π.Α. Βρήκε ότι οι Ιάπωνες κινούνται πιο γρήγορα στο χρόνο από κάθε άλλη εθνικότητα. Στον αντίποδα ήταν οι Ινδονήσιοι.

Καθώς όμως η κουλτούρα της κοινωνίας μας επηρεάζει την αντίληψη που έχουμε για το χρόνο, η συνείδηση του χρόνου είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Δεν εξαρτάται από ένα επιτοίχιο ρολόι. Το υποκειμενικό ρολόι μπορεί να κινείται πιο αργά από τον αντικειμενικό χρόνο. Έτσι, εκτός από την οπτική γωνία της κοινωνίας για το χρόνο, η αντίληψή μας επηρεάζεται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα ανάλογα με το τι κάνουμε κάποια δεδομένη στιγμή, με ποιους ανθρώπους είμαστε ή τι διάθεση έχουμε.

Οι άνθρωποι ζουν σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια

Ο καθηγητής Levine και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι ζουν σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Μερικοί ζουν στο παρελθόν, μερικοί ζουν στο παρόν και οι περισσότεροι ζουν στο μέλλον. Ως έφηβοι ζούμε στο εδώ και τώρα απολαμβάνοντας κάθε ώρα που διανύουμε. Αλλά καθώς ενηλικιωνόμαστε, προσανατολιζόμαστε περισσότερο στο μέλλον, θυσιάζοντας τις άμεσες απολαύσεις για να πετύχουμε μελλοντικούς στόχους.

Advertisment

Όσοι ζούμε στις κοινωνίες της Δύσης είμαστε πολύ πιο απορροφημένοι με το μέλλον από ότι οι άνθρωποι στον υπόλοιπο κόσμο. Τα τραπεζικά συστήματα και οι ασφαλιστικές εταιρείες βασίζουν την ύπαρξη και τον θρίαμβό τους σε αυτή την τάση την οποία και καλλιεργούν ολοένα και περισσότερο.

Ωστόσο, οποιαδήποτε ακραία προσέγγιση του χρόνου, μπορεί να λειτουργήσει εναντίον μας. Η κακή διαχείριση του χρόνου είναι ένας από τους πρωτογενείς παράγοντες που δημιουργούν αυξημένο στρες. Για παράδειγμα μπορεί να δίνουμε στον εαυτό μας έναν πολύ περιορισμένο χρόνο για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μας προκαλέσει υπερβολικό στρες. Από την άλλη εάν θέσουμε έναν εξαιρετικά ευρύ χρονικό ορίζοντα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα επιτύχουμε ποτέ τίποτα.

Ο Alan Lakein, σύμβουλος χρόνου και συγγραφέας του βιβλίου «How to get control of your time and your life» ( μτφ: Πώς να αποκτήσετε τον έλεγχο του χρόνου σας και της ζωής σας) συμβουλεύει ότι πρέπει να θέτουμε προτεραιότητες σε ό,τι κι αν κάνουμε. Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε το στρες και να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγικότητα, χρειάζεται να θέτουμε στην κορυφή της λίστας τις πιο κρίσιμες εργασίες και προχωρώντας προς τα κάτω μέχρι αυτές που είναι ήσσονος σημασίας.

Οι παρακάτω 12 ερωτήσεις έχουν σκοπό να διερευνήσουν την αντίληψη και την αίσθηση που έχετε για το χρόνο. Το τεστ βασίζεται στην έρευνα του καθηγητή Levine για το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

[viralQuiz id=91]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση