, ,

Πώς να αποφύγετε την υποτροπή στην κατάθλιψη

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο πρόληψης και να αποφύγετε ερεθίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια υποτροπή.

Πώς να αποφύγετε την υποτροπή στην κατάθλιψη

Πώς να αποφύγετε την υποτροπή στην κατάθλιψη

Οι στατιστικές υποδεικνύουν ότι η πιθανότητα υποτροπής στην κατάθλιψη είναι της τάξεως του 50%. Αυτή αυξάνεται αν υπάρχει περισσότερες από μια περίοδος κλινικής κατάθλιψης. Μετά την δεύτερη περίοδο οι πιθανότητες ανεβαίνουν μέχρι και το 70% και μετά από μια τρίτη ακόμα περισσότερο, περίπου 90%. Η πρόληψη της υποτροπής γίνεται πολύ σημαντική μετά την πρώτη σας περίοδο κατάθλιψης και οι πιθανότητες να συνεχίζετε να παγιδεύεστε σε αυτό τον κύκλο αυξάνονται δραματικά μετά το πρώτο επεισόδιο.

Advertisment

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο πρόληψης και να αποφύγετε ερεθίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια υποτροπή. Επομένως, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε την υποτροπή σε ένα νέο κύκλο κατάθλιψης μετά τον πρώτο; Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες υποτροπής στην κατάθλιψη:

Διαβάστε: Ο Stephen Hawking μιλάει από καρδιάς σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη

Συνεχίστε το σχέδιό σας

Το μεγαλύτερο ερέθισμα για την πυροδότηση μιας υποτροπής είναι συνήθως η διακοπή της προσπάθειας ανάρρωσης, μόλις τα συμπτώματα αρχίζουν να εξασθενούν. Το γεγονός ότι δεν τα νιώθετε πια, δεν σημαίνει ότι δεν περιμένουν στο παρασκήνιο, έτοιμα να ξανατρυπώσουν στη ζωή σας, μόλις μειώσετε τις αντιστάσεις σας. Μην παραλείπετε τις συνεδρίες σας ή όποια θεραπεία ακολουθείτε και χρειάζεστε, μόνο και μόνο επειδή αρχίσατε να νιώθετε καλύτερα.

Advertisment

Αν δυσκολεύεστε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, τότε μιλήστε και επικοινωνήστε το για βοήθεια. Αν κάτι προκαλεί μια άβολη παρενέργεια, ερευνήστε τη παραπάνω με τον επαγγελματία στον οποίο απευθύνεστε. Το κλειδί είναι να βρείτε ένα σχέδιο, που σας ταιριάζει και λειτουργεί καλύτερα, ώστε να σας κρατά μακριά από τον κίνδυνο υποτροπής στην κατάθλιψη.

Εξαλείψτε τις αρνητικές σκέψεις

Η υπερανάλυση και η επικέντρωση σε αρνητικές σκέψεις μπορεί να πυροδοτήσουν υποτροπή σε ασθενείς με ιστορικό κατάθλιψης. Το να βλέπετε τον εαυτό σας υπό αρνητικό φως, όπως και η εμμονή σε παρελθοντικές αποτυχίες ή λάθη είναι αντιπαραγωγικό για την πνευματική και ψυχική σας υγεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία (CBT) ή η γνωστική ψυχοθεραπεία επικεντρωμένη στην ενσυνειδητότητα (MCBT) μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό ή εξάλειψη τέτοιων αρνητικών σκέψεων.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/pws-apofygete-ypotropi-katathlipsi/

Γνωρίστε τα σημεία αδυναμίας σας

Οι καταστάσεις που ζει το κάθε άτομο είναι διαφορετικές και ο καθένας έχει μοναδικές αδυναμίες και τρωτά σημεία στον ψυχικό και συναισθηματικό του κόσμο. Χρειάζεται να αναγνωρίσετε πού ακριβώς βρίσκεται η πηγή της αδυναμίας και να μειώσετε την επαφή με εκείνα τα πρόσωπα, τα μέρη ή τις καταστάσεις. Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί ως προς συγκεκριμένες μέρες ή γιορτές ή περιόδους του χρόνου όπου τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα συναισθηματικά απ’ ότι συνήθως.

Οι εορταστικές περίοδοι μπορεί να αποτελούν έναν σημαντικότατο παράγοντα στην υποτροπή της κατάθλιψης. Επετειακές ημέρες παρελθοντικών τραυματισμών ή συμβάντων μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο, οπότε βεβαιωθείτε ότι προσχεδιάζετε πώς θα αντιμετωπίσετε εκείνες τις περιόδους, όπου μπορεί να νιώθετε πιο ευάλωτοι.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο των συναισθημάτων σας

Καταγράψτε καθημερινά τη συναισθηματική σας κατάσταση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μια πιθανή υποτροπή και να λάβετε άμεση θεραπεία, ώστε να αποφύγετε ένα σοβαρό επεισόδιο κατάθλιψης. Με το να είστε προσεκτικοί όσον αφορά στην συναισθηματική και ψυχική σας κατάσταση από μέρα σε μέρα, θα μπορείτε να αποκτήσετε τον έλεγχο της διαταραχής, αντί αυτή να ελέγχει εσάς.

Αν παρατηρήσετε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αρνητικών συναισθημάτων για 7- 10 μέρες, τότε δείτε έναν γιατρό άμεσα και ζητήστε βοήθεια. Ίσως να χρειάζεται να αναπροσαρμόσετε ή να εντατικοποιήσετε την ψυχοθεραπεία.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/pws-apofygete-ypotropi-katathlipsi/

Προσεγγίστε τους ανθρώπους για στήριξη

Είτε στρέφεστε σε μια συγκεκριμένη ομάδα στήριξης, είτε σε κοντινούς φίλους και μέλη της οικογένειας σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι καλό να μην αφήσετε τον εαυτό σας να απομονωθεί κοινωνικά. Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να νιώθετε δυσάρεστα κατά την κοινωνικοποίηση σας, ακόμα και επώδυνα. Η κοινωνική απομόνωση αποτελεί σύμπτωμα της υποτροπής στην κατάθλιψη. Προσέξτε τις συνήθειές σας, όσον αφορά στην συντροφιά και συναναστροφή με άλλα άτομα.

Κοιμηθείτε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην κατάθλιψη και στην υποτροπή της. Αν υποφέρετε από αϋπνίες ή δεν μπορείτε να κοιμηθείτε χωρίς συνεχείς διακοπές, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό. Η υπνική άπνοια και άλλες διαταραχές του ύπνου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή έλλειψη ύπνου και συνεπώς κίνδυνο υποτροπής στην κατάθλιψη. Αν έχετε κάποια σωματική διαταραχή, η οποία διακόπτει τον ύπνο σας, τότε ενημερώστε τον θεραπευτή ή γιατρό σας, καθώς μπορεί να αποτελέσει έμμεσο ερέθισμα για ένα άλλο καταθλιπτικό επεισόδιο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση