, ,

Πώς να ηρεμείτε και να «συνεχίζετε» σε στρεσογόνες καταστάσεις

Τρόποι για να μπορούμε να διατηρούμαστε ήρεμοι και να συνεχίζουμε, όταν βιώνουμε στρες.

Πώς να ηρεμείτε και να «συνεχίζετε» σε στρεσογόνες καταστάσεις

Πώς να ηρεμείτε και να «συνεχίζετε» σε στρεσογόνες καταστάσεις

Άρθρο της Fatima Puri

Advertisment

Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αγχωτικές στιγμές στη ζωή μας. Επηρεάζει την παραγωγικότητα και επιδρά στις επιλογές μας. Η διαχείριση αυτών των δύσκολων στιγμών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Παρακάτω προτείνονται τρόποι για να μπορούμε να διατηρούμαστε ήρεμοι και να συνεχίζουμε, όταν βιώνουμε στρες.

Διαβάστε: 3 συνήθειες που σας κρατούν αγχωμένους και δυστυχισμένους

Κρατήστε ημερολόγιο

Το ημερολόγιο λειτουργεί ως ένας έξυπνος τρόπος εκτόνωσης χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ένα άλλο πρόσωπο. Η καταγραφή των σκέψεών σου είναι ένας πρακτικός τρόπος εκδήλωσης των συναισθημάτων και ανακούφισης από αυτά. Είναι κάτι απτό, μέσω του οποίου διοχετεύονται τα αρνητικά σου συναισθήματα.

Advertisment

Αθληθείτε

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/pws-iremeite-synexizete-stresogones-katastaseis/

Η απομάκρυνση από το σπίτι είναι δύσκολη, όταν νιώθεις αγχωμένος. Έχω περάσει και εγώ μέρες χωμένη στο κρεβάτι μου και ξοδεύοντας έτσι τις ώρες μου. Αυτό με έκανε να νιώσω στάσιμη, κολλημένη και ευάλωτη. Ξεκίνησα σταδιακά να κάνω βόλτες μέχρι την έξοδο του σπιτιού και ύστερα επιχείρησα να πηγαίνω καθημερινά τους περιπάτους μου. Αυτός ο τρόπος μού επιτρέπει να κινούμαι και να βγαίνω από το σπίτι, χωρίς να απομακρύνομαι πολύ ή να πηγαίνω γυμναστήριο. Άλλοι τύποι άσκησης επίσης συμβάλουν στη μείωση του στρες.

Απασχοληθείτε με κάτι

Η ασχολία με κάτι, σε βοηθά να εστιάσεις σε πρακτικές δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση και δεν αφήνουν το περιθώριο στο μυαλό σου να κάνει εκείνα τα αγχωτικά σενάρια «τι θα συνέβαινε αν…». Ο άπλετος ελεύθερος χρόνος οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο αυτολύπησης και επιτρέπει στο μυαλό σου να σκέφτεται συνεχώς τα προβλήματα σου.

Αξιολογήστε τα προβλήματά σας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πλειονότητα των προβλημάτων μας βρίσκεται μόνο στο μυαλό μας. Η υπερανάλυση οδηγεί σε φανταστικά προβλήματα που γίνονται τελικά τόσο προβληματικά, όσο τα φανταζόμαστε. Αναρωτήσου «είναι όντως αυτό ένα ζήτημα;». Έχουν υπάρξει αμέτρητες φορές στη ζωή μου, όπου σκέφτηκα ότι έχω κολλήσει για τα καλά. Ανατρέχω τώρα και συνειδητοποιώ πόσο ανόητη ήμουν που υπερέβαλλα τόσο τραγικά. Πάρε το χρόνο σου για να αξιολογήσεις τα προβλήματα, πριν τα μετατρέψεις σε μακροχρόνια, άλυτα ζητήματα.

Καταναλώστε αρκετό νερό και υγιεινό φαγητό

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/pws-iremeite-synexizete-stresogones-katastaseis/

Η κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια του στρες είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα θέματα που μπορούν να προκύψουν. Εγώ η ίδια είμαι ένοχη. Μπορώ να φάω ακόμα και απομεινάρια χθεσινής πίτσας μαζί με μπαγιάτικα μακαρόνια, σόδα και καφέ μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Είναι τρομακτικό, και ενώ προς στιγμή νομίζεις ότι είναι απολαυστικό, ύστερα νιώθεις ότι έκανες κάτι πολύ βλαβερό στον οργανισμό σου. Αφέσου μία στο τόσο, αλλά μην ενδίδεις στον τρομακτικό κόσμο της ευκαιριακής και άμετρης κατανάλωσης.

Ακούστε λίγη μουσική

Η μουσική είναι μια διέξοδος σε έναν διαφορετικό κόσμο. Η μουσική είναι ένα από τα αγαπημένα πράγματα που κάνω κατά τη διάρκεια στρεσογόνων στιγμών, καθώς ταξιδεύει τον νου μου μακριά από όσα με ενοχλούν. Ακούω είτε χαρούμενη μουσική για να βοηθήσει τη διάθεση μου μέσα στη μέρα, είτε νοσταλγική μουσική, για να ξεσπάσω τα συναισθήματα και την ένταση που συσσωρεύω.

Ξεσπάστε, ακόμα και κλαίγοντας

Είναι ένας αποτελεσματικότατος τρόπος ανακούφισης από το στρες. Λειτουργεί ως συναισθηματική αποτοξίνωση. Τείνω να αφήνω τα πράγματα να συσσωρευτούν μέχρι να ξεσπάσω ξαφνικά και να κλάψω πολύ. Αμέσως μετά νιώθω καλύτερα.

Μοιραστείτε το με έναν φίλο

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/pws-iremeite-synexizete-stresogones-katastaseis/

Μοιράσου το με κάποιο φίλο, με τον οποίο νιώθεις άνετα να μοιραστείς τα συναισθήματα σου. Ορισμένες φορές, δεν χρειαζόμαστε καν συμβουλή, αλλά απλά κάποιον να μας ακούσει. Η έκφραση των συναισθημάτων σου είναι ένας υπέροχος τρόπος να εξωτερικεύσεις τον πόνο, το θυμό ή την θλίψη που κρατάς βαθιά κρυμμένα μέσα σου.

Παρακολουθήστε κάτι αστείο

Λατρεύω να παρακολουθώ stand-up comedy, όταν νιώθω λυπημένη. Είναι μια θεραπεία για μένα. Αν δεν είσαι λάτρης αυτού του είδους διασκέδασης, επέλεξε μια κωμωδία, ή ακόμα και εκείνα τα εθιστικά αστεία βίντεο με κατοικίδια. Ό,τι και αν είναι αυτό, γέλα ελεύθερα, μέχρι να νιώσεις καλύτερα.

Πάρτε απλά μια βαθιά ανάσα

Το πιο σημαντικό πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάς να κάνεις κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων είναι να αναπνέεις. Προσπάθησε να ακολουθήσεις ασκήσεις αναπνοής. Ορισμένες φορές, όταν αγχωνόμαστε δεν μπορούμε για λίγη ώρα να πάρουμε ολοκληρωμένες, βαθιές ανάσες σωστά, κάτι που οδηγεί σε περισσότερο άγχος και στρες. Οπότε η λύση είναι να εστιάζουμε στην ανάσα μας για λίγη ώρα και η ίδια αυτή συγκέντρωση θα βοηθήσει να νιώσουμε ηρεμία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση