, ,

Τι συμβαίνει στο σκελετικό σας σύστημα όταν δεν κάθεστε με ίσια πλάτη

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας, επηρεάζοντας ακόμα και τα σκελετικό μας σύστημα.

Τι συμβαίνει στο σκελετικό σας σύστημα όταν δεν κάθεστε με ίσια πλάτη

Τι συμβαίνει στο σκελετικό σας σύστημα
όταν δεν κάθεστε με ίσια πλάτη

Πάντα μας έλεγαν, κυρίως στο σχολείο, να καθόμαστε με ίσια πλάτη, αλλά παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις, έχουμε τελικά κακή στάση σώματος ως ενήλικες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι, όπως οι υπάλληλοι γραφείου, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους καθιστοί.

Advertisment

Ωστόσο, η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας, επηρεάζοντας ακόμα και τα σκελετικό μας σύστημα. Όταν καμπουριάζουμε, σκύβουμε ή γέρνουμε συνεχώς προς τα εμπρός όντας καθιστοί, δημιουργούμε κακή ευθυγράμμιση κατά μήκος της σπονδυλικής μας στήλης. Να λοιπόν τι συνέπειες μπορεί να έχει η κακή στάση του σώματος.

Σπονδυλική Στήλη: Το Ιστίο της Ζωτικής μας Συνείδησης

1. Απώλεια ύψους

Όσο μεγαλώνετε, το σκελετικό σας σύστημα συνεργάζεται με τις μυϊκές ίνες, για να διασφαλίσει ότι το σώμα σας είναι ισορροπημένο και ευθυγραμμισμένο. Ωστόσο, η χρόνια λανθασμένη στάση θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη, καθώς τοποθετεί επιπλέον πίεση στους σπόνδυλους. Αυτό προκαλεί τη γρήγορη φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων, συμπιέζοντας μεταξύ τους τα κόκκαλα της σπονδυλικής στήλης.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/symvainei-skeletiko-systima-otan-den-katheste-isia-plati/

2. Πόνος στις αρθρώσεις

Οι αρθρώσεις σας προστατεύονται από συνδετικό ιστό, ο οποίος βοηθά στην κάλυψη της άρθρωσης όταν αυτή κινείται. Η ποσότητα του συνδετικού ιστού επηρεάζεται άμεσα από το πόσο βάρος αντέχει η άρθρωση και μια μη ευθυγραμμισμένη σπονδυλική στήλη βάζει επιπλέον βάρος και πίεση σε συγκεκριμένες αρθρώσεις σε όλο το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι μερικές αρθρώσεις θα απορροφήσουν περισσότερο βάρος από αυτό που μπορούν, προκαλώντας φθορά στο συνδετικό τους ιστό. Αυτή οδηγεί σε μακροχρόνιο πόνο και σε υποβαθμισμένο υποστηρικτικό συνδετικό ιστό. Οι αρθρώσεις που πιο συχνά επηρεάζονται βρίσκονται στη σπονδυλική στήλη, στους ώμους και στα γόνατα και η βλάβη σε αυτές προκαλεί επιπλέον προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή μας.

3. Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο συνδετικός ιστός ανάμεσα στις αρθρώσεις φθείρεται, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα για να προστατεύσει τα κόκκαλα των σπονδύλων από το να τριφτούν μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να συμβεί από κακή στάση σώματος καθώς αυτή διαταράσσει την ισορροπία του βάρους ανάμεσα στις αρθρώσεις της πλάτης. Έτσι, οι επηρεαζόμενες αρθρώσεις σκληραίνουν και ενώνονται με τα γειτονικά κόκαλα, κάτι που είναι αρκετά επώδυνο. Η οστεοαρθρίτιδα δεν μπορεί να θεραπευτεί ή να αντιστραφεί, αλλά ο πόνος μπορεί να γίνει διαχειρίσιμος με φαρμακευτική αγωγή και με διάφορες μορφές φυσικοθεραπείας.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/symvainei-skeletiko-systima-otan-den-katheste-isia-plati/

4. Έλλειψη ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης

Όταν έχετε καλή στάση σώματος, η άνω αυχενική μοίρα, η μεσαία θωρακική και η χαμηλότερη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής σας στήλης θα ισορροπούν μαζί σε μια αόρατη κάθετη γραμμή. Η γραμμή διατρέχει το σώμα από την κορυφή του κεφαλιού σας, μέχρι το τελευταίο σημείο των ποδιών σας και διασφαλίζει ότι όλα είναι ισορροπημένα τέλεια στο σώμα σας, καθώς η σπονδυλική σας στήλη δεν λυγίζει σε καμία πλευρά, ούτε και πιέζεται μπροστά. Ωστόσο, μια κακή στάση θα διαταράξει αυτή την ευθυγράμμιση, τοποθετώντας επιπλέον πίεση σε μια μοίρα, κάτι που θα προκαλέσει πιθανώς πόνο και μακροχρόνια δομική βλάβη στο σώμα σας.

Πώς να βελτιώσετε τη στάση του σώματος σας

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να βελτιώσετε τη στάση του σώματος σας, ενώ κάθεστε. Μπορείτε να αγοράσετε μια καρέκλα που να είναι εργονομικά σχεδιασμένη να παρέχει τη σωστή στήριξη στην πλάτη σας. Αν επιθυμείτε να αγοράσετε μία, βεβαιωθείτε ότι θα βρείτε κάποια που να είναι σχεδιασμένη για το ύψος και το βάρος σας. Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε νέα καρέκλα, θα μπορούσατε να τοποθετήσετε ένα μικρό μαξιλάρι στο τέλος της σπονδυλικής σας στήλης για τη στήριξη του ιερού οστού.

Ευθυγραμμίστε την πλάτη της καρέκλας, όταν εργάζεστε, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει έτσι ώστε να μην σκύβετε μπροστά ή να καμπουριάζετε. Ξαναρυθμίστε τη όταν συνειδητοποιήσετε ότι καμπουριάζετε. Κρατήστε και τα δύο σας πόδια στο έδαφος, όσο δουλεύετε. Αν τα πόδια σας δεν φτάνουν στο έδαφος, χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η οθόνη του υπολογιστή σας βρίσκεται στη σωστή γωνία για να βλέπετε καλά. Αυτό θα σας αναγκάσει να κάθεστε σωστά παρά να καμπουριάζετε για να βλέπετε καλύτερα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση