, ,

Θυμός: Πόσο καλά τον διαχειρίζεστε;

Θυμός: Πόσο καλά τον διαχειρίζεστε; Σε πολλούς πολιτισμούς ο θυμός και η οργή δεν θεωρούνται θετικές επιρροές στις ανθρώπινες σχέσεις. Ανεξάρτητα από την κουλτούρα

Θυμός: Πόσο καλά τον διαχειρίζεστε;

Σε πολλούς πολιτισμούς ο θυμός και η οργή δεν θεωρούνται θετικές επιρροές στις ανθρώπινες σχέσεις. Ανεξάρτητα από την κουλτούρα του κάθε ανθρώπου, όλοι πρέπει να μάθουμε να διοχετεύουμε το θυμό εποικοδομητικά. Λίγοι όμως μαθαίνουν πραγματικά πως να το κάνουν αυτό.

Advertisment

Υπάρχουν φορές που κάποιος χρειάζεται να επικοινωνήσει το θυμό του. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από μας μπερδεύουν το θυμό (μια συναισθηματική κατάσταση) με την επιθετικότητα (μια πράξη βίας).

Γιατί είναι σημαντικό να εκφράζουμε το θυμό μας

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για να εκφράσουμε το θυμό μας. Ο πρώτος είναι ότι διοχετεύει  άβολα συναισθήματα ενόχλησης τα οποία δεν πρέπει να απωθούνται σε καμία περίπτωση διότι γίνονται καταστροφικά. Ο δεύτερος είναι ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο ώστε να αλλάξει κάποιος τη συμπεριφορά του απέναντί μας.

Όταν εκφράζουμε όμως το θυμό με αντιπαλότητα ή εχθρικότητα, τότε τα συναισθήματα ενόχλησης όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά μπορεί και να αυξηθούν. Όταν διοχετεύουμε το θυμό μας είναι σημαντικό να οδηγήσει σε αμοιβαία κατανόηση, διαφορετικά δεν θα είναι επικερδές για κανένα από τα δύο μέρη. Όταν μπερδεύουμε το θυμό με την επιθετικότητα, τότε αποτυγχάνουμε να δείξουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

Advertisment

Ο Carol Tavris, συγγραφέας του βιβλίου “Θυμός: Το παρεξηγημένο συναίσθημα” λέει ότι προκειμένου να είναι ο θυμός εποικοδομητικός και για τις δυο πλευρές, πρέπει να διοχετευτεί με έναν ώριμο τρόπο – χωρίς επίθεση στο άλλο άτομο. Μπορεί κάλλιστα να εκφραστεί λεκτικά ως ενόχληση, δυσαρέσκεια ή πικρία. Ο σκοπός της έκφρασης του θυμού είναι η θεραπεία  των πληγών και η αποτροπή της επανάληψης μιας συγκεκριμένης πράξης ούτως ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Εάν αποτύχουμε να τον εκφράσουμε σωστά, τότε ο προσβεβλημένος θα υπεραμυνθεί, υψώνοντας τοίχους. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι η συμπεριφορά που μας θύμωσε θα επαναληφθεί εκ νέου το μέλλον και θα μας φέρει ξανά αντιμέτωπους με την ίδια πρόκληση.

Ο δημοφιλής ψυχολόγος και σύμβουλος γάμου George Bach με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ επιμένει ότι η διαχείριση και η σωστή διοχέτευση του θυμού είναι το κλειδί για τη διατήρηση ποιοτικών και μακροχρόνιων σχέσεων. Ο ίδιος και πολλοί άλλοι ειδικοί ενθαρρύνουν τη “Δημιουργική Επιθετικότητα” όπου οι ενοχλήσεις εκφράζονται χωρίς να μειώνεται ή να προσβάλλεται ο δέκτης και χωρίς να πλήττεται η αυτοεκτίμησή του. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει το ζευγάρι να εκφράζει με ειλικρίνεια τα συναισθήματά του χωρίς να βλάπτεται η σχέση τους.

Δείτε επίσης προηγούμενα αξιόλογα ψυχολογικά τεστ

Πόσο ισχυρή είναι η κοινωνική σας εικόνα;

Το ψυχολογικό τεστ που μετρά την κοινωνική σας αυτοσυνείδηση

Πόσο ανθεκτικοί είστε; Απαντήστε στις ερωτήσεις

[viralQuiz id=85]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση