Αισιόδοξος, απαισιόδοξος ή ρεαλιστής; Εσάς ποιος τύπος σας εκφράζει;

Εσείς άραγε, σε ποια κατηγορία ανήκετε;

Αισιόδοξος, απαισιόδοξος ή ρεαλιστής; Εσάς ποιος τύπος σας εκφράζει;

Αισιόδοξος, απαισιόδοξος ή ρεαλιστής;
Εσάς ποιος τύπος σας εκφράζει;

Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι σκέψης, μέσα από τους οποίους ο καθένας από εμάς χαρακτηρίζεται, αφού αποτελούν θεμελιώδη γνωρίσματα του ανθρώπινου χαρακτήρα. Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι είτε αισιόδοξος, είτε απαισιόδοξος είτε ρεαλιστής. Εσείς άραγε, σε ποια κατηγορία ανήκετε;

Advertisment

Διαβάστε επίσης: 12 ψυχολογικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζετε για τον εαυτό σας

O αισιόδοξος

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/aisiodoxos-apaisiodoxos-realistis-poios-typos-tairiazei/

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι προτιμούν να βλέπουν πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Σε γενικές γραμμές, είναι της άποψης πως μπορείς να βρεις κάτι θετικό σε όλα τα πράγματα, ακόμα και αν κάτι φαίνεται αρχικά πως είναι αρνητικό προς το άτομό σου. Τα αισιόδοξα άτομα δεν ζουν στον κόσμο τους, όπως πολλοί τους κατηγορούν, απλώς επιλέγουν να βλέπουν τις καταστάσεις από τη δική τους οπτική γωνία, χωρίς να τους επισκιάζει η μιζέρια και η αδικαιολόγητη αρνητικότητα.

Advertisment

Ο απαισιόδοξος

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/aisiodoxos-apaisiodoxos-realistis-poios-typos-tairiazei/

Ο απαισιόδοξος τύπος ανθρώπου τείνει να βλέπει τα πράγματα πάντα αρνητικά και με κακό μάτι. Τα άτομα αυτά, συνήθως, τα διακρίνει μια αδικαιολόγητη καχυποψία απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις και ατενίζουν το μέλλον με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Χαρακτηριστικό γνώριμα αυτού του τύπου ανθρώπων είναι πως αντιμετωπίζουν τα γεγονότα στη ζωή με αρνητισμό, χωρίς να μπορούν να διακρίνουν τις επιλογές εκείνες που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα συχνά να παραδίνονται στη ροή του αρνητισμού που ίδιοι δημιουργούν και συντηρούν.

Ο ρεαλιστής

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/aisiodoxos-apaisiodoxos-realistis-poios-typos-tairiazei/

Ο τρίτος και πιο αμφιλεγόμενος τύπος ανθρώπου, όσον αφορά τον τρόπο σκέψης, είναι οι ρεαλιστές. Όταν κάποιος είναι ρεαλιστής τείνει να βλέπει τα πράγματα ακριβώς «όπως είναι». Τα άτομα αυτά δεν συνηθίζουν να υπεραναλύουν τις καταστάσεις και να μπλέκουν το συναίσθημα με τη λήψη αποφάσεων. Ψάχνουν να βρουν και να εξηγήσουν τα γεγονότα σύμφωνα με τα ακριβή δεδομένα και δεν κάνουν βήμα μακριά από τη «ψυχρή» θέαση των πραγμάτων. Δεν ωραιοποιούν, ούτε δραματοποιούν τις καταστάσεις και προτιμούν να βαδίζουν στα σίγουρα χνάρια της λογικής.

Σίγουρα μπορεί κανείς να δει τα πράγματα και με άλλο μάτι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο και αυτά που βιώνουν και αναμφισβήτητα ο διαφορετικός χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Παρόλα αυτά, οι τρεις αυτοί γενικοί τύποι περιλαμβάνουν το σύνολο του τρόπου σκέψης με τον οποίο μπορεί κανείς να ταυτιστεί. Άραγε εσείς με ποιον τύπο ταυτίζεστε;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση