,

10 δραστικοί τρόποι για να γίνετε πιο κοινωνικοί

Χρήσιμες συμβουλές αν θέλετε να γίνετε πιο κοινωνικοί αλλά δυσκολεύεστε να βρείτε τον τρόπο.

10 δραστικοί τρόποι για να γίνετε πιο κοινωνικοί

Τι σημαίνει όταν λέμε ότι ένα άτομο είναι κοινωνικό; Και η επόμενη πιο σημαντική ερώτηση είναι, εσείς προσδιορίζετε τον εαυτό σας ως κοινωνικό;

Advertisment

Κοινωνικό άτομο είναι αυτό που είναι πρόθυμο και απολαμβάνει να μιλά και να συμμετέχει σε δραστηριότητες με άλλους ανθρώπους. Είναι φιλικό· δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι πολύ ομιλητικό, αλλά οι άνθρωποι να νιώθουν άνετα τριγύρω του. Για ορισμένους ανθρώπους αυτή η ιδιότητα έρχεται φυσικά και αυθόρμητα. Για άλλους απαιτείται κάποια προσπάθεια και μπορεί να καταλήξει να αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία. Αν ανήκετε στη δεύτερη αυτή κατηγορία, λάβετε σοβαρά υπόψη τα παρακάτω, για να γίνετε πιο κοινωνικοί.

Διαβάστε επίσης: Η ζωή του καθενός είναι ένα πιστό αντίγραφο των σκέψεων που κάνει

10 δραστικοί τρόποι για να γίνετε πιο κοινωνικοί

1. Να είστε ο εαυτός σας

Μπορεί εύλογα να αναρωτηθείτε ποιος άλλος θα μπορούσατε να είστε, αλλά πολύ συχνά στην προσπάθεια μας να δείξουμε κοινωνικοί, υιοθετούμε έναν συγκεκριμένο αέρα ή συμπεριφορά που δεν βγαίνει αρκετά φυσικά από εμάς. Να είστε γνήσιοι. Μην υποκρίνεστε ότι είστε κάτι πέρα από εσάς επειδή πιστεύετε ότι θα κάνετε τους άλλους να σας συμπαθούν περισσότερο.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/drastikoi-tropoi-ginete-koinonikoi/

2. Θυμηθείτε ότι δεν είστε αόρατος/η, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάνε για εσάς

Αν και φαίνεται οξύμωρο, τα άτομα εκείνα που είναι ανασφαλή και νιώθουν αόρατα στους άλλους, έχουν επίσης μια τάση να νομίζουν ότι περνάνε συνέχεια από εξονυχιστικό έλεγχο, ή ότι επικρίνονται ή κοροϊδεύονται. Υπάρχουν δύο λάθη σε αυτό το είδος σκέψης: (1) Δεν είστε αόρατοι, (2) Ο κόσμος έχει ζωή. Είναι λίγο παράλογο να επιμένετε στην πεποίθηση ότι οι άλλοι σας παρακολουθούν συνέχεια, περιμένοντας να κάνετε κάποιο λάθος. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με τις δικές τους ζωές, που σπάνια σας παρατηρούν να κάνετε ή να λέτε κάτι που νομίζετε ότι είναι ντροπιαστικό. Ακόμα και αν τύχει να παρατηρήσουν, το πιο πιθανό είναι να ξεχάσουν το συμβάν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ εσείς ποτέ να μην μπορείτε να το ξεπεράσετε.

3. Εστιάστε στα καλά σας στοιχεία

Αν το θεωρήσετε απαραίτητο, κάντε μια λίστα των θετικών στοιχείων που έχετε, των χαρακτηριστικών που σας αρέσουν στον εαυτό σας, εκείνων που προτιμούν οι άλλοι σε εσάς, όπως και των επιτεύξεων σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τον εαυτό σας υπό ένα θετικό φως και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη οποιουδήποτε εγωκεντρισμού μπορεί να σας κρατά πίσω.

Δείτε επίσης το άρθρο – Αποδοχή: Το κλειδί της ευτυχίας

4. Δώστε την απαιτούμενη προσοχή στις ανασφάλειές σας

Όλοι μας διακρίνουμε κάποια στοιχεία που δεν αρέσουν σε εμάς ή για τα οποία δεν νιώθουμε τόσο άνετα και μας κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκείς. Λέτε στους εαυτούς σας ότι δεν είστε αρκετά καλοί; Ότι δεν θα σας αποδεχτούν ποτέ, ότι είστε περίεργοι, μη ελκυστικοί ή άσχημοι; Μήπως αυτές οι σκέψεις σας εμποδίζουν να περάσετε καλά και να απολαύσετε τη συντροφιά των άλλων; Χρειάζεται να αναγνωρίσετε αυτά τα ζητήματα.

Ορισμένες φορές τα πράγματα για τα οποία δεν είμαστε σίγουροι, αποτελούν στην πραγματικότητα πράγματα που πρέπει να δουλέψουμε, οπότε δουλέψτε τα. Προσπαθήστε να γίνετε πιο υπεύθυνοι, πιο φερέγγυοι και πείτε στον εαυτό σας ότι αξίζετε τη φιλία των άλλων ανθρώπων. Τις περισσότερες φορές, δεν είναι τα μειονεκτήματα σας το πρώτο πράγμα που οι άλλοι παρατηρούν όταν σας βλέπουν.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/drastikoi-tropoi-ginete-koinonikoi/

5. Μη συγκρίνεστε με τους άλλους

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, ειδικά όταν θέλετε πραγματικά να γίνετε κοινωνικοί. Μπορεί να εγκαταλείψετε την προσπάθεια αν και αυτό δεν θα ήταν καθόλου αποτελεσματικό. Θυμηθείτε ότι τα δυνατά σας σημεία είναι οι αδυναμίες ενός άλλου ατόμου και μέχρι τώρα θα έπρεπε να γνωρίζετε τα ατού σας. Βέβαια όλοι έχουμε χαρακτηριστικά για τα οποία δεν νιώθουμε περήφανοι ή σίγουροι, οπότε δεν είναι καθόλου παραγωγικό να συγκρίνουμε τις δικές μας αδυναμίες με τα ατού των άλλων.

Η ευτυχία εξάλλου τις περισσότερες φορές δεν καθορίζεται από την κατάστασή σας, αλλά περισσότερο από τη στάση σας. Όταν τα έχετε εμπεδώσει αυτά, θυμηθείτε να δουλέψετε άλλες πλευρές της ζωής σας, ώστε να γίνετε πιο ενδιαφέροντα άτομα και οι άλλοι να είναι αυτοί που θα σας πλησιάζουν και όχι εσείς αυτούς, ειδικά αν η προσέγγιση δεν αποτελεί ένα από τα δυνατά σας σημεία.

Δείτε: Το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, δεν σας αφορά καθόλου

6. Η γλώσσα του σώματός σας είναι σημαντική

– Χαμογελάστε.

– Μην ασχολείστε συνέχεια με το κινητό σας. Αν το κάνετε αυτό, οι άνθρωποι θα υποθέσουν ότι έχετε κάτι σημαντικό να κάνετε ή δεν έχετε καμία όρεξη να μιλήσετε.

– Αποφύγετε το κατσούφιασμα, το να σταυρώνετε τα χέρια σας ή το να στέκεστε σε μια γωνία.

– Να έχετε οπτική επαφή.

– Χαιρετήστε τους ανθρώπους. Προσπαθήστε να είστε τρυφεροί, ζεστοί και να δείχνετε χαρούμενοι και έτοιμοι να μιλήσετε· με αυτό τον τρόπο θα τους ελκύσετε.

7. Ξεπεράστε το φόβο της απόρριψης

Δεν μπορείτε να αρέσετε σε όλους, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας σταματήσει από το να κοινωνικοποιήστε. Ένα άτομο, το οποίο δεν θέλει να κάνει παρέα μαζί σας δεν φέρνει το τέλος του κόσμου. Αναλογιστείτε την γνωριμία με τα υπόλοιπα υπέροχα άτομα που θα χάσετε, επειδή η ιδέα ότι ένα και μόνο άτομο μπορεί να μη θέλει την παρέα σας. Αναγνωρίστε ότι δεν μπορείτε να είστε φίλος/η με όλους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε καθόλου φίλους.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/drastikoi-tropoi-ginete-koinonikoi/

8. Εγγραφείτε σε ένα κλαμπ/ λέσχη

Όταν θέλετε να κάνετε νέους φίλους και να νιώθετε άνετα σε αυτή τη διαδικασία, είναι λογικό να ψάξετε αυτή την εμπειρία σε άτομα με τα οποία έχετε κάτι κοινό- κάτι που αγαπούν και αυτοί όσο και εσείς. Αν είστε καλός/ή στα αθλήματα ή έχετε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα πράγμα ή μια δραστηριότητα, εγγραφείτε σε μια λέσχη ή ομάδα που εστιάζει σε αυτό και θα γνωρίσετε άτομα που ταιριάζετε. Δεν θα σας φανεί καθόλου δύσκολο να ξεκινήσετε μια συζήτηση με κάποιον με παρόμοια ενδιαφέροντα.

9. Ξεπεράστε τον εαυτό σας. Ενδιαφερθείτε για τους άλλους

Αφού ξεπεράσετε τις ανασφάλειες σας και νιώθετε άνετοι με τον εαυτό σας, αντισταθείτε στην παρόρμηση να μιλάτε συνέχεια για εσάς ή κάτι που σχετίζεται με εσάς. Ρωτήστε τους συνομιλητές σας για τη ζωή τους και ακούστε τους προσεκτικά. Αποκριθείτε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ώστε να μην νομίζουν ότι δεν ενδιαφέρεστε και μην κοιτάτε το τηλέφωνο σας! Αποδεχτείτε προσκλήσεις για έξοδο, δείπνο ή συνάντηση σε σπίτι. Μην ακυρώνετε εύκολα. Θυμηθείτε ότι το να γίνετε κοινωνικοί χρειάζεται προσπάθεια.

10. Κάντε τη κοινωνική σας ζωή προτεραιότητα

Και πρέπει να αναφερθεί και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα που αφορά όλους εσάς που η κοινωνικοποίηση δεν σας βγαίνει τόσο αυθόρμητα. Οτιδήποτε και αν έχετε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα, χρειάζεστε λίγο χαλαρό, ξεκούραστο χρόνο, μέρος του οποίου είναι καλό να μοιράζεστε με τους φίλους σας. Θυμηθείτε ότι η κοινωνικοποίηση σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας καλύτερα και μπορεί αυτή να σας δώσει κάποιες πολύ καλές λύσεις.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση