Οι γιορτές θα είναι υπέροχες μόλις ξεφορτωθείς…

Αν μένουμε προσκολλημένοι στις προσδοκίες το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γεμίζουμε τις στιγμές μας με περιττές ανησυχίες.

Οι γιορτές θα είναι υπέροχες μόλις ξεφορτωθείς...

Οι γιορτές θα είναι υπέροχες μόλις ξεφορτωθείς…

Και ήρθαν πάλι οι Γιορτές! Πολλοί από εμάς κάνουν προσπάθειες για να φτιάξουν ένα όμορφο γιορτινό κλίμα και για να δημιουργήσουν νέες ωραίες αναμνήσεις. Ποιος δεν απολαμβάνει εκείνες τις εκπληκτικές στιγμές που θα γιορτάσει με τους αγαπημένους του; Ίσως όχι όλοι. Η αλήθεια είναι πως αρκετοί από εμάς την ημέρα των Γιορτών αισθανόμαστε απογοήτευση με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Η γαλοπούλα δεν πέτυχε, τα μελομακάρονα δεν τρώγονταν και η θεία Ευτέρπη για άλλη μια φορά κατάφερε να τσαντίσει τους μισούς συγγενείς καταστρέφοντας τη γιορτινή διάθεση.

Advertisment

Οι γιορτινές μέρες εκτός του ότι μας κάνουν να νιώθουμε ευδαιμονία, καταφέρνουν επίσης να μας προσθέτουν και επιπλέον άγχος και πίεση, ειδικά αν έχουμε στο μυαλό μας το πώς πρέπει ή δεν πρέπει να είναι τα πράγματα και για το πώς πρέπει ή δεν πρέπει να εξελιχθούν οι γιορτές. Έτσι έχοντας κάποιες συγκεκριμένες προσδοκίες, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να απογοητευτούμε. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να χάσουμε όλες εκείνες τις ωραίες στιγμές που φέρνει η προετοιμασία για τις γιορτές. Έτσι δε λένε άλλωστε: «σκεπτόμενοι συνεχώς το “μετά”, χάνουμε το “τώρα”»;

Κάποιες φορές τα πράγματα πάνε όπως τα περιμένουμε κι άλλες φορές δεν πάνε. Είτε πάνε είτε δεν πάνε, αν μένουμε προσκολλημένοι στις προσδοκίες και χάνουμε το εδώ και τώρα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γεμίζουμε τις στιγμές μας με περιττές ανησυχίες, δεν μπορούμε να δούμε όλα τα όμορφα πράγματα που γίνονται γύρω μας, τους υπέροχους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας και φυσικά δε θα είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε όλες εκείνες τις ευλογίες που υπάρχουν ήδη στη ζωή μας.

Ίσως να σκέφτεσαι: «Το να ζεις στο εδώ και τώρα είναι πολύ ωραίο, αλλά μάλλον απίθανο με όλα αυτά που έχω να κάνω κάθε μέρα». Αυτό είναι ένα πρόβλημα για όλους τους ανθρώπους και αν το σκέφτεσαι έτσι, το κατανοώ απόλυτα. Απλά εδώ θέλω να προσθέσω το εξής: Προκειμένου να αποφύγεις την απογοήτευση, χρειάζεται να γνωρίζεις ότι κάνεις πάντα ό,τι καλύτερο μπορείς και να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεσαι από κάθε προσδοκία για το πώς θα πάνε ή δε θα πάνε τα πράγματα. Χαλαρώνεις και αφήνεσαι στη ροή, απολαμβάνεις την περιπέτεια της καθημερινότητας, γνωρίζοντας ότι στην σκηνή της ζωής όλα συμβαίνουν όπως πρέπει να συμβούν, με το σωστό τρόπο, τη σωστή στιγμή, για τον σωστό λόγο.

Πολλές φορές αν τα πράγματα δεν πάνε έτσι όπως τα θέλουμε, στενοχωριόμαστε και σπάμε το κεφάλι μας πού μπορεί να κάναμε λάθος ή γιατί έγιναν όλα έτσι όπως έγιναν.  Δεν πέτυχε η γαλοπούλα; Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο, αλλά επειδή οι καλεσμένοι δεν έφαγαν πολύ από το κυρίως πιάτο, απολαύσανε τις υπέροχες νέες σου συνταγές που ίσως να μην είχαν αντιληφθεί αν ήταν χορτάτοι από την γαλοπούλα. Η θεία Ευτέρπη σας έκανε πάλι όλους άνω κάτω; Σίγουρα ούτε αυτό δεν είναι ευχάριστο , αλλά δημιούργησε μια άλλη νέα ανάμνηση η οποία θα σας μείνει αξέχαστη και κάποια στιγμή θα τη σκέφτεστε και θα ξεκαρδίζεστε στα γέλια.

Αν κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και να απολαμβάνουμε το παρόν, τότε καταφέρνουμε να ζούμε τη ζωή σε όλο της το μεγαλείο. Μόλις τελειώσεις με τα δώρα, τις προετοιμασίες, τα φαγητά και τα γλυκά δες αν έκανες όσα χρειάστηκε να κάνεις και άσε όλα να έρθουν και να γίνουν, χωρίς προσδοκίες. Απόλαυσε τις στιγμές που περνάς με τους ανθρώπους που αγαπάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01
Ανακοινώθηκαν οι ομιλητές του φεστιβάλ Μόνο Μαζί Μπορούμε στο Περιστέρι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση