,

Γρίπη: Πότε προκαλεί κόπωση και σε ποιες περιπτώσεις ωφελεί η άσκηση

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει κόπωση στους ασθενείς ακόμη και στην περίπτωση που η πορεία της νόσου είναι ομαλή.

Γρίπη: Πότε προκαλεί κόπωση και σε ποιες περιπτώσεις ωφελεί η άσκηση

Γρίπη: Πότε προκαλεί κόπωση και σε ποιες
περιπτώσεις ωφελεί η άσκηση

Ο Χειμώνας έχει χαρακτηριστεί ως η εποχή της γρίπης. Η γρίπη είναι ιογενές νόσημα που προκαλείται από ιούς της οικογένειας των ορθομυξοιών. Η μετάδοση της γρίπης, γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Γενικώς, ο χρόνος επώασης είναι μία με τρεις ημέρες.

Advertisment

Η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν την εικόνα που προαναφέρεται, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως την σοβαρή εξάντληση. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η αποβολή του ιού διακόπτεται συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών, σε μικρό αριθμό ατόμων εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές που ενδέχεται να απειλήσουν και τη ζωή. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει κόπωση και εξάντληση στους ασθενείς ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουμε επιπλοκές και η πορεία της νόσου είναι ομαλή.

Αυτό συμβαίνει λόγω της έντονης διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος που περιλαμβάνει παραγωγή αντισωμάτων, παραγωγή ιντερφερονών, κινητοποίηση του σπλήνα, κινητοποίηση κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων. Κατά την έντονη αυτή κινητοποίηση συχνά εξαντλούνται προσωρινά οι ενεργειακές εφεδρείες του σώματος. Σπανιότερα κόπωση από σοβαρή μυοσίτιδα, ραβδομυόλυση λόγω λύσης μυϊκών κυττάρων ή κόπωση από σύνδρομο Guillain Barré μπορούν να απειλήσουν την ζωή ή να προκαλέσουν αναπηρία.

Ένα σύνηθες ερώτημα των ασκούμενων ασθενών κατά την διάρκεια του Χειμώνα είναι εάν μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το πρόγραμμα άσκησης κατά την διάρκεια της γρίπης. Εάν είστε ασκούμενος πρέπει να γνωρίζετε ότι:

• Πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση σε ρεύματα ενώ είστε ιδρωμένος ή βρεγμένος, διότι ενδέχεται να προκληθούν ψύξεις μυών.

• Η ήπια σωματική δραστηριότητα δεν έχει αντένδειξη εφόσον δεν νοιώθετε σημαντικού βαθμού κόπωση. Μειώστε την ένταση και τη διάρκεια της προπόνηση σας. Η ήπια άσκηση μπορεί να συντελέσει στην διάνοιξη των ρινικών διόδων και να ανακουφίσει την ρινική συμφόρηση σε περίπτωση συμπτωμάτων που επικεντρώνονται στην περιοχή που εδράζεται πάνω από τον λαιμό. Τέτοια συμπτώματα είναι η ρινική καταρροή, η ρινική συμφόρηση, το φτέρνισμα, ο ήπιος πονόλαιμος. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε βάρη και ακολουθήστε το τρίπτυχο προθέρμανση άσκηση ασκήσεις χαλάρωσης. Αντί για το σύνηθες πρόγραμμά σας που περιλαμβάνει τρέξιμο και επίπονες ασκήσεις μπορείτε να συντηρήσετε την φυσική σας κατάσταση κατά την διάρκεια της λοίμωξης με βάδιση.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/gripi-pote-prokalei-koposi-periptoseis-ofelei-askisi/

• Αποφύγετε την άσκηση εάν έχετε συμπτώματα που εδράζονται κάτω από την περιοχή του λαιμού, όπως είναι ο πόνος στο στήθος, η συμφόρηση στο στήθος, η δύσπνοια, ή οι στομαχικές διαταραχές. Μην κάνετε άσκηση εάν έχετε γενικευμένα συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός, το ρίγος, η επίμονη κόπωση, οι διάχυτοι μυϊκοί πόνοι.

• Κατά την επανένταξη στο σύνηθες πρόγραμμα άσκησης μετά την λοίμωξη, αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα.

• Αποφύγετε δραστηριότητες που σας εκθέτουν σε υψηλό κίνδυνο τραυματισμού. Πρέπει να έχουν παρέλθει δύο τρεις ώρες μετά το γεύμα.

• Φροντίστε για την καλή σας ενυδάτωση με επαρκή πρόσληψη νερού. Αποφύγετε το κάπνισμα, καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Οι σούπες, οι ζωμοί, το μέλι, το τσάι, το κεφίρ είναι καλές επιλογές τροφίμων κατά την διάρκεια των λοιμώξεων. Αποφύγετε το αλκοόλ, τον καφέ και τα αναψυκτικά τύπου cola. Τα ατμόλουτρα, οι γαργάρες με αλατόνερο συντελούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

• Εάν η ηλικία σας είναι κάτω από είκοσι ετών αποφύγετε την λήψη ασπιρίνης και ανάλογων σκευασμάτων για να αποφύγετε το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Αποφύγετε την χρήση αντιβιοτικών αντιισταμινικών ή αποσυμφορητικών χωρίς βέλτιστη ιατρική εξέταση και αντίστοιχη σύσταση.

• Μεριμνάτε για την επαρκή σας ξεκούραση και τον απρόσκοπτο ύπνο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση