Προειδοποιητικά σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος πάσχει από ανορεξία

8 προειδοποιητικά σημάδια της ανορεξίας που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Προειδοποιητικά σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος πάσχει από ανορεξία

Προειδοποιητικά σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος πάσχει από ανορεξία

Αν εσείς ή κάποιος από το περιβάλλον σας πάσχει από διατροφική διαταραχή, τότε ίσως να γνωρίζετε ήδη τα σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά σημάδια που τη συνοδεύουν. Αν και η ανορεξία μπορεί να φαίνεται σαν μια οργανική πάθηση, όλα εκκινούν στον νου και ύστερα ξεσπούν στο σώμα. Δεν πρόκειται για μια επιλογή, έναν τρόπο ζωής ή μια μόδα. Αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια, συχνά απειλητική για τη ζωή, η οποία απαιτεί θεραπεία συγκεκριμένης μορφής.

Advertisment

Αν και η έρευνα συνεχίζεται όσον αφορά στις αιτίες της ανορεξίας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό γονιδίων, στρεσογόνων γεγονότων της καθημερινότητας, χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η τελειομανία, υπερβολικής δίαιτας που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου και κοινωνικής ή προσωπικής πίεσης για αδύνατο σώμα.

Διατροφικές διαταραχές: Οι σοβαρές επιπτώσεις τους για την υγεία

Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε υποφέρει από ανορεξία, αναζητήστε άμεσα επαγγελματική βοήθεια. Η ζωή σας αξίζει και δεν πρέπει να επιτρέπετε σε μια ασθένεια να την ορίζει. Η ακόλουθη λίστα δεν αποτελεί μια πλήρη καταγραφή των συμπτωμάτων, αλλά παρουσιάζει τα κύρια σημάδια που χρειάζεται να προσέξετε.

Advertisment

8 προειδοποιητικά σημάδια της ανορεξίας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

1. Απώλεια βάρους

Αυτό πιθανώς να είναι το πιο συχνό και εμφανές σημάδι ανορεξίας. Αν και πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή, η ανορεξία χαρακτηρίζεται και αναγνωρίζεται ευκολότερα από την υπερβολική/ ραγδαία απώλεια βάρους και τον ηθελημένο υποσιτισμό. Στο μυαλό τους, τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία θεωρούν ότι είναι υπέρβαροι και ο μόνος τρόπος να χάσουν το επιπλέον βάρος είναι να αποκλείσουν τον εαυτό τους από το φαγητό. Δε βλέπουν καμία άλλη επιλογή και έτσι περιορίζουν τις θερμίδες τόσο, ώστε τελικά να μην τις λαμβάνουν καθόλου, με στόχο να αποκτήσουν την αίσθηση ελέγχου.

Αν παρατηρήσετε ακραία απώλεια βάρους στον εαυτό σας ή σε κάποιον που γνωρίζετε, αναζητήστε άμεσα τη βοήθεια ειδικού. Μην περιμένετε, καθώς κάθε δευτερόλεπτο έχει σημασία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

2. Υπερβολική άσκηση

Τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία σχεδόν πάντα ακολουθούν μια ρουτίνα γυμναστικής, αλλά αυτό εύκολα μετατρέπεται σε εμμονή. Νιώθουν ότι πρέπει να γυμναστούν για ώρες, με σκοπό να κάψουν όλες τις θερμίδες που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια της μέρας και λίγες ακόμα. Είναι ένας συνεχής αγώνας ανάμεσα στο φαγητό, την άσκηση και την εικόνα του σώματος, και για τους ανθρώπους που υποφέρουν από ανορεξία, δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης ως προς αυτό. Κάθε μέρα είναι μια πάλη και ένα παιχνίδι αριθμών.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/proidopoihtika-simadia-kapoios-pasxei-anorexia/

3. Κακή αντίληψη της εικόνας του σώματος

Ένα άλλο βασικό σημάδι-κλειδί της ανορεξίας που συνοπτικά αναφέραμε προηγουμένως είναι η διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος. Άνθρωποι με ανορεξία κοιτάζονται στον καθρέφτη και βλέπουν έναν υπέρβαρο εαυτό, ενώ στην πραγματικότητα, το άτομο που τους κοιτά πίσω είναι μετα βίας ζωντανό. Ωστόσο, αν και όταν κάποιος άλλος βλέπει ένα αδυνατισμένο άτομο απέναντι του, ο ίδιος ο ανορεξικός ασθενής θα συνεχίζει να αντιλαμβάνεται το αντίθετο. Δεν νιώθουν ποτέ αρκετά καλά στο ίδιο τους το σώμα, ασχέτως πόσο λεπτοί θα γίνουν και ασκούν όλο και περισσότερη πίεση στον εαυτό τους για να συνεχίσουν την απώλεια βάρους.

4. Εμμονή με τον υπολογισμό των θερμίδων

Βεβαίως, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό όσον αφορά στη μέτρηση των θερμίδων, αν το κάνετε με τον υγιές τρόπο. Ωστόσο, μετατρέπεται σε πρόβλημα, όταν ολόκληρη η ζωή σας γίνεται ένα παιχνίδι αριθμών. Όταν δεν μπορείτε να καταναλώσετε φαγητό ή ποτό χωρίς να τα καταχωρήσετε πρώτα σε κάποια ειδική εφαρμογή υπολογισμού των θερμίδων και χωρίς να τα συγκρίνετε με τις θερμίδες που ήδη έχετε καταναλώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όταν ξαφνικά αρχίζετε να φοβάστε και να θέλετε να αποφύγετε την ώρα του φαγητού, αντί να την περιμένετε με ανυπομονησία στη διάρκεια της μέρας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ανορεξία αδυνατούν να καταναλώσουν το οτιδήποτε χωρίς να μετρήσουν τις θερμίδες, επειδή στο νου τους, οι θερμίδες αποτελούν το μόνο πράγμα που μπορούν πραγματικά να ελέγξουν και να περιορίσουν.

25 συμβουλές για γονείς παιδιών που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

5. Συχνοί πόνοι στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την ανορεξία είναι αρκετά κοινός. Σύμφωνα με μια διατμηματική έρευνα 54 ασθενών, το 87% των ανθρώπων που πάσχουν από ανορεξία βιώνουν τέτοιους πόνους. Αυτοί μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, της αρρυθμίας, της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, του άγχους, του μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού ή άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με το καρδιακό, το γαστρεντερικό ή το πνευμονικό σύστημα. Η βασική όμως αιτία του πόνου στο στήθος συχνά εμφανίζεται λόγω των χαμηλών επιπέδων καλίου, αφού το κάλιο βοηθά την καρδιά να χτυπά σε έναν φυσιολογικό ρυθμό και κρατά σε ισορροπία τους ηλεκτρολύτες. Αν βιώνετε συχνό πόνο στο στήθος, ελέγξτε το αμέσως με τη βοήθεια ενός επαγγελματία.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/proidopoihtika-simadia-kapoios-pasxei-anorexia/

6. Πεπτικές δυσλειτουργίες

Όταν υποσιτίζεστε και σας λείπουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, πεπτικά προβλήματα εμφανίζονται αρκετά εύκολα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, το πρήξιμο, η δυσκοιλιότητα και άλλες σημαντικές πεπτικές διαταραχές είναι κοινές στα άτομα με ανορεξία.

7. Απώλεια μαλλιών

Ένα άλλο σημαντικό σημάδι της ανορεξίας είναι η σοβαρή τριχόπτωση. Κάθε μέρος του οργανισμού απαιτεί θρεπτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών, οπότε και η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το σώμα δεν έχει τα απαραίτητα γι’ αυτό θρεπτικά συστατικά. Τα αποθέματα πρωτεΐνης εξαντλούνται σε μια κατάσταση υποσιτισμού και ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτή την εναπομένουσα πρωτεΐνη μόνο για τις πιο απαραίτητες λειτουργίες του. Αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούμε όταν πρόκειται για ένα υποσιτισμένο σώμα.

8. Απομόνωση/ αποξένωση

Αυτό δεν πρόκειται για ένα άμεσα παρατηρούμενο σημάδι ανορεξίας, αλλά είναι σίγουρα ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι. Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές συνήθως δεν προτιμούν να τρώνε δημοσίως, καθώς θέλουν να αποφύγουν τυχόν ερωτήσεις από άλλους σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Επιπροσθέτως, τείνουν να εμφανίζουν και άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως άγχος και κατάθλιψη, οι οποίες χαρακτηρίζονται από απομόνωση και αποξένωση. Τα ανορεξικά άτομα μπορεί να «κρύβονται» και να μένουν μόνα τους εξαιτίας της έλλειψης ενέργειας. Πιο συχνά όμως, ο κύριος λόγος απομόνωσης παραμένει το ότι αποφεύγουν να τρώνε μπροστά σε άλλους, καθώς οτιδήποτε σχετίζεται με φαγητό είναι στρεσογόνο και τρομακτικό για αυτούς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση