, , , ,

Συμβουλές της Αγιουρβέδα για τον Χειμώνα: Πώς να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα

Πώς να κινηθείτε την περίοδο του Χειμώνα για καλύτερη υγεία, σύμφωνα με το σύστημα της Αγιουρβέδα.

Συμβουλές της Αγιουρβέδα για τον Χειμώνα: Πώς να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα

Συμβουλές της Αγιουρβέδα για τον Χειμώνα

Η αγιουρβέδα βλέπει τα πάντα στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων όντων, ως συνδυασμό από πέντε βασικά στοιχεία (αέρας, φωτιά, νερό γη και αιθέρας). Αυτά τα πέντε στοιχεία με τη σειρά τους συνδυάζονται μεταξύ τους για να πυροδοτήσουν τρεις βιοφυσικές δυνάμεις (ή Doshas) μέσα στο ανθρώπινο σώμα: Vata (αέρας και αιθέρας), Πίττα (φωτιά και νερό) και Kapha (νερό και γη). Τα τρία Doshas διέπουν όλες τις βιολογικές, φυσιολογικές και ψυχολογικές λειτουργίες του νου και του σώματος, σωματικές και συναισθηματικές, και καθορίζουν πώς ένα άτομο αλληλεπιδρά με τα πάντα γύρω του.

Advertisment

Ο χειμώνας είναι μια περίοδος συννεφιάς και κρύου, υγρασίας, βαριάς ατμόσφαιρας. Κυριαρχείται από τα Vata-Kapha. Ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθείται ένας τρόπο ζωής που κατευνάζει το Kapha, ειδικά για ιδιοσυγκρασίες στις οποίες κυριαρχεί το Kapha. Πρέπει να ακολουθηθούν επίσης κάποια μέτρα κατευνασμού του Vata, καθώς υπάρχει κάποια ξηρότητα, άνεμος και κρύο κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/sumvoules-ayurveda-xeimona-paramenete-ygieis-forma/

Διατροφή

Αποφύγετε τα υπερβολικά γλυκά, ξινά και αλμυρά τρόφιμα. Προτιμήστε πιο πικάντικες, πικρές και στυφές τροφές. Τα άφθονα αφεψήματα από βότανα και θερμά μπαχαρικά είναι πολύ ευεργετικά το χειμώνα. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μια ήπια αποτοξίνωση για να απομακρυνθεί από το σώμα η περίσσεια Kapha.

Προσθέστε βότανα και μπαχαρικά όπως η κανέλα, το κάρδαμο, το γαρίφαλο και το μαύρο πιπέρι στη διατροφή σας. Η ζεστή σούπα φακής ή ροβότσας δεν είναι μόνο θρεπτική αλλά και αρκετά καθαριστική κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αποφύγετε τους λάθος συνδυασμούς τροφών όπως φρούτα με γαλακτοκομικά ή ψάρια με γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς μπορούν να παράγουν τοξίνες που οδηγούν σε αίσθημα βάρους στο σώμα.

Advertisment

Γιόγκα

Μία ευεργετική άσκηση για το χειμώνα είναι ο Χαιρετισμός στον ήλιο ο οποίος γίνεται πιο έντονα. Στάσεις όπως το ψάρι, η ακρίδα, η λαμπάδα, η καμήλα, το λιοντάρι, το τόξο κλπ είναι καλές για αυτή την εποχή του έτους. Οι αναπνευστικές ασκήσεις όπως η Bhastrika Pranayama (αναπνοή της φωτιάς), η Κapalabhati (καθαριστική αναπνοή) είναι πολύ ευεργετικές.

Αγιουρβέδα και κατάθλιψη

Βότανα

Ένα από τα καλύτερα βοτανικά σκευάσματα για το χειμώνα είναι το Triphala που αποτελεί συνδυασμό τριών βοτάνων για τον καθαρισμό του σώματος, την απαλλαγή από τις τοξίνες και τη διέγερση της πεπτικής φωτιάς. Το Turmeric (κουρκουμάς) είναι πολύ γνωστό για την αντιβακτηριακή, αντι-ιική, και αντιμυκητιασική δράση του, καθώς και για την ιδιότητά του να καθαρίζει το αίμα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, βοηθά επίσης στην ενίσχυση των οστών και των μυών.

Το Pippali (μακρύ πιπέρι), είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά για τους ανθρώπους που βήχουν πολύ, έχουν την τάση να κρυολογούν συχνά ή να αρρωσταίνουν από γρίπη ή πάσχουν από άσθμα. Το Pippali είναι γνωστό για τις ανοσοδιεγερτικές ιδιότητές του.

Μάλαξη

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/sumvoules-ayurveda-xeimona-paramenete-ygieis-forma/

Το udvartana (μάλαξη με βοτανική απολέπιση), το nabhi abhyanga (μασάζ στην κοιλιακή χώρα) ή το marma massage (μάλαξη στα ενεργειακά σημεία) είναι πολύ καλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Udvartana

Λεπτά αλεσμένα αγιουρβεδικά βότανα και εξωτική σκόνη σανταλόξυλου αναμιγνύονται με πολύτιμα αγιουρβδικά λάδια και εφαρμόζονται απαλά με μασάζ στο δέρμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της ροής της ενέργειας στο σώμα, την αποτοξίνωση και θρέψη των ιστών του σώματος, την ενεργοποίηση του φυσικού μεταβολισμού του δέρματος, αλλά και τη βελτίωση της ροής της λέμφου. Το μασάζ udvartana καθαρίζει και βελτιώνει τη δομή του δέρματος και του δίνει μια απαλή, μεταξένια υφή και λαμπερή λάμψη.

Marma massage

Αυτό το χαλαρωτικό και αναζωογονητικό μασάζ επικεντρώνεται στα σημεία Marma (βασικά ενεργειακά σημεία στο σώμα) και με τη χρήση ειδικών αγιουρβεδικών ελαίων και τεχνικών μασάζ, βοηθά στην απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης ενέργειας από αυτά τα σημεία. Το προκύπτον αποτέλεσμα είναι μια εκπληκτική βελτίωση στα επίπεδα ενέργειας σε όλο το σώμα. Λειτουργεί, επίσης, για την εναρμόνιση και την τόνωση όλων των λειτουργιών των οργάνων του σώματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί το μεταβολισμό υγιών κυττάρων.

Nabhi Abhyanga

Το κοιλιακό μασάζ είναι μια μη επεμβατική τεχνική μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς που τονώνει τα κοιλιακά όργανα και βοηθά στην απώλεια βάρους γύρω από την περιοχή του στομάχου. Θερμαίνει το σώμα και βοηθά να διεγερθεί το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα.

Απολαύστε ένα υπέροχο χειμώνα!

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE

ετραΟ εκδοτικός οίκος ETRA PUBLISHING είναι ένας από τους πιο αξιόλογους εκδοτικούς οίκους στον χώρο της ολιστικής ιατρικής και ολιστικής ζωής. Διαθέτει πληθώρα σπάνιων τίτλων και κάθε βιβλίο είναι μοναδική πηγή γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο και μελετητή της εναλλακτικής και ολιστικής υγείας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση