, ,

Τεστ: Είστε κοινωνικά αγχώδεις ή κοινωνικά ασφαλείς;

Τεστ: Είστε κοινωνικά αγχώδεις ή κοινωνικά ασφαλείς; Ο κωμικός Robin Williams είπε κάποτε ότι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια παραστάσεων, συνέχιζε να νιώθει

Τεστ: Είστε κοινωνικά αγχώδεις ή κοινωνικά ασφαλείς;

Ο κωμικός Robin Williams είπε κάποτε ότι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια παραστάσεων, συνέχιζε να νιώθει νευρικότητα όταν ερχόταν αντιμέτωπος με ένα νέο κοινό. Το κοινωνικό άγχος είναι ένα βάρος που όλοι κουβαλάμε, από την παιδική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πολλοί δεν μπορούν να το κρύψουν όσο κι αν προσπαθούν, ενώ άλλοι έχουν μάθει να το μεταμφιέζουν αποτελεσματικά.

Advertisment

Σύμφωνα με την έρευνα του Mark Leary από το Eastern Illinois University, μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στη μελέτη του κοινωνικού άγχους είναι ότι εκδηλώνεται με δύο διακριτούς τρόπους: Δια μέσου της αυτοπαραδοχής κάνοντας ένα τεστ όπως το παρακάτω και διαμέσου της πραγματικής συμπεριφοράς όπως η παθητικότητα η χαμηλόφωνη ομιλία και η υποχωρητικότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι κάποιος μπορεί να αισθάνεται κοινωνικό άγχος αλλά να το καλύπτει περίτεχνα. Οι άνθρωποι με αυτά τα χακτηριστικά ονομάστηκαν “Ντροπαλοί Εξωστρεφείς” από τον Dr Philip Zimbardo στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Έχουν μάθει να εμφανίζονται κοινωνικοί και χαλαροί, ενώ στην πραγματικότητα νιώθουν άβολα. Έρευνες υποδεικνύουν ότι όσο λιγότερη αυτοεκτίμηση έχουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσουμε άγχος στην παρουσία άλλων ανθρώπων.

Αυτό το εύρημα υποστηρίζεται επίσης από το έργο των καθηγητών R.E Glasgow και H. Arkowitz που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι με υψηλό κοινωνικό άγχος, τείνουν να βγαίνουν λιγότερα ραντεβού. Ο κύριος λόγος αυτής της συμπεριφοράς είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοαντίληψη.

Advertisment

Στις παρακάτω ερωτήσεις θα κληθείτε να αποκαλύψετε πόσο δυσάρεστα ή πόση ένταση αισθάνεστε σε κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις.

[viralQuiz id=104]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση