,

6 τροφές που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα σας

Είναι αποδεδειγμένο ότι η δίαιτά μας επηρεάζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα μας.

6 τροφές που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα σας

6 τροφές που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα σας

Αν και οι περισσότεροι από εμάς συσχετίζουμε τη φλεγμονή με το πρήξιμο- κάτι που ως ένα σημείο είναι πράγματι αληθές-, η παρουσία της μπορεί να σηματοδοτήσει σοβαρότερα προβλήματα από αυτό. Η φλεγμονή πρόκειται στην ουσία για έναν απαραίτητο μηχανισμό άμυνας του οργανισμού μας, στόχος του οποίου είναι να απομακρύνει βλαβερά ερεθίσματα, όπως κατεστραμμένα κύτταρα, ερεθισμούς ή παθογόνους μικροοργανισμούς.

Advertisment

Εντούτοις, η χρόνια φλεγμονή μπορεί η ίδια να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό μας. Είναι μάλιστα αποδεδειγμένο ότι η δίαιτά μας επηρεάζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα μας.

6 τροφές που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό μας:

1. Οτιδήποτε τηγανητό

Σχεδόν ό,τι είναι τηγανισμένο αποκτά μια πυκνή στρώση λίπους, η λεγόμενη κρούστα. Αν και η κρούστα αυτή είναι ανθυγιεινή, αυτό που προκαλεί τη φλεγμονή στην ουσία είναι οι θερμοκρασίες στις οποίες ετοιμάζεται το τηγανισμένο φαγητό. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται περίπου στους 177- 191 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτά τα επίπεδα, η τροφή παράγει γλυκοζυλίωση, μια χημική αντίδραση ιδιαίτερα ανθυγιεινή. Το σώμα μας προσλαμβάνει αυτά τα υποπροϊόντα ως απειλές και εκκινεί την φλεγμονώδη απόκριση. Επομένως, όταν νιώσετε την ανάγκη να καταβροχθίσετε τηγανητό κοτόπουλο ή πατάτες… σταματήστε ένα λεπτό και ξανασκεφτείτε το!

2. Τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/trofes-prokaloun-flegmoni-soma/

Advertisment

Στο παρελθόν, οι επεξεργασμένες τροφές ενοχοποιηθήκαν για υπερβολικά υψηλά επίπεδα τρανς λιπαρών. Αφού αποδείχτηκε η ενοχή τους από την επιστημονική κοινότητα μέσω ερευνών και μετά από αντιδράσεις των καταναλωτών, οι εταιρίες σταδιακά άρχισαν να τις αποσύρουν. Βέβαια, το καλύτερο και ασφαλέστερο είναι να ελέγχουμε τα συστατικά στις ετικέτες για υδρογονωμένο ή μερικώς υδρογονωμένο φυτικό λάδι- και να το αποφεύγουμε.

Ο λόγος είναι ότι τα τρανς λιπαρά καταστρέφουν τα κύτταρα από τα οποία αποτελούνται τα αιμοφόρα μας αγγεία· φυσικά αυτό πυροδοτεί την εμφάνιση φλεγμονής. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Αμερικάνικο Ίδρυμα Υγείας η πρόσληψη τρανς λιπαρών συσχετίστηκε θετικά με ενδείξεις συστημικής φλεγμονής και συνδέθηκε με εμφάνιση στεφανιαίων νόσους και διαβήτη. Επιπροσθέτως, πολλοί οργανισμοί υγείας ανά τον κόσμο δεν αναγνωρίζουν πλέον το υδρογονωμένο φυτικό λάδι ως ασφαλές και υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιοριστεί η προσθήκη του σε τροφές.

3. Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα σε σάκχαρα και απορροφώνται έτσι από τον οργανισμό μας. Αυτά τα προϊόντα επίσης προκαλούν φλεγμονή. Είναι επεξεργασμένη τροφή που κατά ένα τρόπο αντιτίθεται στη φύση μας και στα θέλω του οργανισμού μας. Αυτή ακριβώς η επεξεργασία από την οποία περνούν πολλές από αυτές τις τροφές ενοχλεί το σώμα μας.

5 συστατικά που δηλητηριάζουν τον εγκέφαλό σας

Μια μελέτη δημοσιευμένη στο The Journal of Nutrition συνδέει τα επεξεργασμένα δημητριακά (όπως το σιτάρι), συμπεριλαμβανομένου και του λευκού ψωμιού, με υψηλές συγκεντρώσεις φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα. Επιπλέον, η ίδια μελέτη τονίζει ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών. Το συμπέρασμα; Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πιο υγιεινό και το λευκό ψωμί είναι πολύ πιο ένοχο απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

4. Τροφές που περιέχουν μονογλουταμινικό νάτριο

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν οι λάτρεις του κινέζικου φαγητού. Το μονογλουταμινικό νάτριο θεωρείται ότι προκαλεί φλεγμονή, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτή την αντίδραση δεν είναι ακριβώς γνωστοί. Η κατανάλωση αυτού του συντηρητικού πιστεύεται ότι προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Πολλά άτομα παραπονιούνται για δερματικό ερεθισμό, εξανθήματα και φλεγμονή μετά την κατανάλωση αυτής της ουσίας.

Θέτοντας το απλά, αυτό το συντηρητικό δεν αποτελεί ένα στοιχείο στο οποίο το ανθρώπινο σώμα είναι προσαρμοσμένο. Γι’ αυτό, είναι και πολύ δύσκολο ακόμα να καταλάβουμε τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις από την κατανάλωση του. Αυτό που είναι βέβαια γνωστό σχετικά με το μονογλουταμινικό νάτριο είναι ότι ως χημική ουσία μπορεί να αυξήσει το βάρος μας, να προκαλέσει πονοκεφάλους, να αυξήσει την πίεση του αίματος και πιθανώς προκαλεί βλάβες στο ήπαρ.

5. Αλκοόλ

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/trofes-prokaloun-flegmoni-soma/

Αν και δεν είναι τροφή, θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί με τον πιο ύπουλο και επικίνδυνο τρόπο φλεγμονώδεις αποκρίσεις στο σώμα μας. Στη θεωρία, το αλκοόλ δεν οδηγεί σε καμία μακροχρόνια βλάβη, εκτός αν το παρακάνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιτρέψει σε βακτήρια να εισχωρήσουν μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα στον υπόλοιπο οργανισμό. Φυσικά, ύστερα η παρουσία των βακτηρίων εκκινεί μία αυτοάνοση απόκριση, η οποία συμπεριλαμβάνει φλεγμονή και ερεθισμό.

6. Γλουτένη

Δεν υπάρχει ίσως άλλο συστατικό πρόσθετο, το οποίο να έχει μπει τόσο έντονα κάτω από το μικροσκόπιο τα τελευταία χρόνια. Η γλουτένη- μια ουσία που βρίσκεται στα δημητριακά και στο αλεύρι- είναι γνωστό ότι προκαλεί πρήξιμο και/ή πεπτικά προβλήματα. Αυτά και άλλα ευρήματα πείθουν όλο και μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών να σταματήσει την κατανάλωση της. Οι παρενέργειες της γλουτένης – όπως προαναφέρθηκε περιλαμβάνουν πρήξιμο και πεπτικά προβλήματα-και πιστεύεται ότι προκύπτουν από τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού μας στη χημεία της. Όσοι απέχουν από την πρόσληψη γλουτένης αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο υγιείς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση