, , , ,

Το δέρμα είναι o καθρέφτης του εντέρου και του νου

Οι τροφές είναι κώδικας που ερμηνεύεται από το έντερο, τα κύτταρα, το ανοσοποιητικό σύστημα και το DNA.

Το δέρμα είναι o καθρέφτης του εντέρου και του νου

Το δέρμα είναι o καθρέφτης του εντέρου και του νου

Γράφει η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου – Κλινική διατροφόλογος, Επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Προαγωγής Υγείας Ευρωστία, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Advertisment

Το δέρμα είναι o καθρέφτης του εντέρου και του νου. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσδιορίζουμε κάθε φορά τα μηνύματα που στέλνει στο σώμα μας για την κατάσταση της υγείας μας.

Τα συμπτώματα είναι θεία σημάδια από το σώμα. Πρέπει να τα αποκωδικοποιήσουμε και να μη βιαστούμε να ‘’φορτώσουμε’’ τη λύση σε μια κρέμα ή ένα ακόμα χάπι. Ο ίδιος κανόνας ισχύει ακόμα και αν το πρόβλημα αφορά ακμή, έκζεμα, ροδόχρου πυτηρίαση, ρυτίδες, αύξηση του σωματικού βάρους, πρόωρη γήρανση ή διαβήτη. Τα συμπτώματα της ερυθρότητας, της φλεγμονής, του ξηρού δέρματος, των εύθραυστων νυχιών υποδεικνύουν μια ανισορροπία που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τι επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος;

Advertisment

Οι τροφές είναι πληροφορίες, ένας κώδικας που ερμηνεύεται από το έντερο, τα κύτταρα, το ανοσοποιητικό σύστημα και το DNA. Οι περισσότεροι από εμάς χρειάζομαστε περισσότερα μέταλλα και αντιοξειδωτικά για να λάμψει το δέρμα μας το οποίο αντανακλά την εσωτερική κατάσταση της αρμονίας και της ομοιόστασης. Οι δερματολόγοι τονίζουν πως η ερυθρότητα και το φούσκωμα στο πρόσωπο μπορεί να σημαίνει φλεγμονή. Αν έχετε ακμή πιθανότατα να οφείλεται στην έλλειψη ψευδάργυρου. Επιβεβαιωμένες μελέτες τονίζουν την επιβαρυντική δράση των απλών σακχάρων και κυρίως της ζάχαρης. Ωστόσο υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που είναι απολύτως ευεργετικά για το δέρμα. Δείτε ποια είναι και σε ποιες τροφές εμπεριέχονται:

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο συστατικό των ενζύμων και βοηθά πολύ στην ανανέωση των ιστών. Η έλλειψή του μπορεί να επιφέρει ανοσολογικές διαταραχές. Λειτουργεί συνεργιστικά με τις βιταμίνες για τη ρύθμιση του κολαγόνου, ένα κορυφαίο παράγοντα για την πρόληψη των ρυτίδων, των ραγάδων, των φλεγμονών (ακμή), των λοιμώξεων (κονδυλώματα) και της απώλειας μαλλιών.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/derma-kathreftis-enterou-nou/

Μια διατροφή πλούσια σε ψευδάργυρο περιλαμβάνει:

– Σπόρους: Από κολοκύθα, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο
– Ξηροί καρπούς: Κάσιους, πεκάν, macadamia, κουκουνάρι
– Φύκια
– Καρύδα
– Σπανάκι
Σπιρουλίνα
– Πιτυρούχα δημητριακά

Θείο

Το θείο είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία του δέρματος μιας και αποτελεί συστατικό της κερατίνης, δηλαδή της πρωτείνης που χτίζει τα δυνατά μαλλιά και νύχια. Που μπορείτε να το βρείτε;

– Πράσινα λαχανικά, και κυρίως αυτά με υψηλή θρεπτική πυκνότητα όπως ρόκα, λάχανο, κάρδαμο
– Σταυρανθή λαχανικά: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών
– Ραπανάκι
– Σολωμός, οργανικά, βόειο κρέας και πουλερικά
– Σπόροι κάνναβης
– Η γύρη
– Μπλε-πράσινα φύκια
– Maca

Αντιοξειδωτικά

Το δέρμα γερνά γρηγορότερα αν δεν προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών ουσιών κυρίως από τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρει τις βιταμίνες Α, C και Ε από τις ανάλογες τροφές όπως:

Βιταμίνη Α: Καρότα, σπανάκι, και πικραλίδα.
Βιταμίνη C: Πεπόνι, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, μάνγκο, παπάγια, ανανά, μύρτιλα.
Βιταμίνη Ε: Ηλιόσποροι, αμύγδαλα, πράσινα γογγύλια, αβοκάντο.

Και μη ξεχνάτε! Πίνετε πράσινο τσάι: Mετατρέπει τον οργανισμό σε ένα εργοστάσιο παραγωγής αντιοξειδωτικών, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης των ενώσεων κατεχίνης. Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο, μειώνει την ερυθρότητα καθώς και τις ευρυαγγείες. Η συνιστώμενη δόση είναι ένα φλιτζάνι μία ή δύο φορές την ημέρα.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/derma-kathreftis-enterou-nou/

Πυρίτιο

Το διοξείδιο του πυριτίου ή πυρίτιο είναι ένα συστατικό που κρατά το δέρμα σας πολύ ευχαριστημένο (δεν πρέπει να συγχέεται με συνθετικό σιλικόνης που χρησιμοποιείται για τα εμφυτεύματα στήθους). Δείτε τα τρόφιμα στα οποία εμπεριέχεται:

– Φασολάκια
– τσουκνίδα
– Βρώμη
– Αγγούρια
– Μαρούλι
– Ρόκα, σπανάκι
– Πιπεριές
– Μαντζουράνα
– Μεταλλικό νερό

Αντι-φλεγμονώδη λίπη

Όταν πρόκειται για λίπη βάλτε στην κορυφή τα ω-3 λιπαρά οξέα. Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σας θα είναι κάτι παραπάνω από υγιή και λαμπερά αν τα εντάξετε στη διατροφή σας. Άφθονα ω-3 λιπαρά θα βρείτε στα παρακάτω τροφές:

– Αβοκάντο
– Γάλα καρύδας (χωρίς ζάχαρη)
– Μπακαλιάρος, σολωμός, θαλασσινά
– Ζωμό από κόκκαλα

Τι να αποφεύγετε

Εξίσου σημαντική με την προσθήκη των τρόφιμων που είναι πλούσια σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη είναι να αφαιρέσετε το αντι-θρεπτικά συστατικά και τα τρόφιμα που προκαλούν ορμονικές διαταραχές, όπως ετα εξής:

– Επεξεργασμενες τροφές
– Ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά
– Γλουτένη
– Γαλακτοκομικά
– Αλκοόλ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση