,

Καλώς ήρθατε στην Καλλίπολη

Μια συνοικία στα πρότυπα της Πολιτείας του Πλάτωνα.

Καλώς ήρθατε στην Καλλίπολη

Καλώς ήρθατε στην Καλλίπολη

Καλώς ήρθατε στη συνοικία μου – ή θα έπρεπε να πω, «στη συνοικία μας»;

Advertisment

Στην Καλλίπολη είμαι ελεύθερος. Βιώνω την ελευθερία σε όλες τις εκφάνσεις της. Όσοι είμαστε εδώ, πορευόμαστε με αδελφοσύνη και αφθονία που μας προσφέρει η γη κι ο ήλιος. Οι καλλιέργειές μας είναι πλούσιες και βιολογικές, και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε μας προσφέρουν αρκετή ενέργεια και αγαθά για να είμαστε αυτόνομοι.

Επειδή ανήκω στη συντονιστική ομάδα έχω αναπτυχθεί μέσα από εκπαιδεύσεις και έργα συνεισφοράς. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη θέση του «Φύλακα». (Τον όρο τον έχουμε δανειστεί από τον Πλάτωνα. Στην “Πολιτεία” του ο Πλάτωνας ορίζει ως Φύλακες αυτούς που έχουν την εποπτική μέριμνα για την Καλλίπολη, διότι έχουν την κατάλληλη διάκριση και εκπαίδευση, για να την προφυλάσσουν από εξωτερικές και εσωτερικές δυσαρμονίες). Στην πράξη, δεν έχω στην ιδιοκτησία μου ένα αυτοκίνητο, δεν έχω στην ιδιοκτησία μου ένα σπίτι, δεν έχω οικιακές συσκευές, παρά μόνο λίγα ρούχα, τον υπολογιστή και το τηλέφωνό μου.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά είναι απόλυτα αποδεκτό για μας σ’ αυτήν τη συνοικία. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Καλλίπολης έχουμε πρόσβαση στη μεταφορά, τη διαμονή, το φαγητό και όλα τα πράγματα που χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή, χωρίς να μας ανήκουν. Μόνο η συμμετοχή μας στη Συνοικία είναι δική μας. Ένα προς ένα, όλα αυτά τα παραπάνω υλικά αγαθά προσφέρθηκαν δωρεάν στους μόνιμους κατοίκους που ζουν και εργάζονται εδώ, χωρίς κανένα κόστος. Η ενασχόλησή μας με τη συνοικία και τις αξίες της μας οδήγησε στο να μην έχει νόημα για εμάς να κατέχουμε πολλά αντικείμενα.

Advertisment

Όταν ξυπνάω, το πρωϊνό μου φτιάχνεται από τα πιο αγνά υλικά και μου προσφέρεται δωρεάν στο εστιατόριο. Καθημερινά εργάζομαι, όπου η συνοικία με χρειάζεται. Πολλές φορές με χρειάζονται στο κτήμα, άλλες είμαι σε συντονιστικές συναντήσεις για να παρθούν αποφάσεις, άλλοτε βοηθάω στο πρότυπο σχολείο, σερβίρω συχνά στο εστιατόριο, υποστηρίζω τον ξενώνα και μου αρέσει να είμαι εθελοντής στις εκπαιδεύσεις των ενηλίκων.

Καλλίπολη σε Δράση: Δείτε όλα τα άρθρα

Με εμπνέει ιδιαίτερα να συμμετέχω στις εκπαιδεύσεις γιατί έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να βιώσουν από κοντά την πρότυπη αυτή συνοικία και να συμμετέχουν ως δάσκαλοι ή μαθητές σε διάφορους τομείς όπως η αγροτική ανάπτυξη, η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η ευεξία αλλά κυρίως η προσωπική ανάπτυξη. Οι εκπαιδεύσεις προσωπικής ανάπτυξης μου αρέσουν ιδιαίτερα και σχετίζονται με θέματα φιλοσοφίας, αυτογνωσίας, διαλογισμού, θεραπείας και επικοινωνίας. Ωστόσο όλα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και με βοηθούν να αναπτύσσομαι, να βιώνω γαλήνη μέσα μου και να ζω ειρηνικά με τα πάντα γύρω μου.

Η κάθε ημέρα που περνώ στη συνοικία μας είναι διαφορετική και γεμάτη εμπειρίες που συμπεριλαμβάνουν δημιουργία, ομορφιά, συνεισφορά, προσωπική ανάπτυξη και ψυχαγωγία. Ζώντας εδώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι ως άνθρωποι οδηγηθήκαμε να δεχόμαστε την ασθένεια, την ανεργία, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη ρύπανση του αέρα και της τροφής μας για τόσα χρόνια. Τι σκεφτόμασταν;

Μερικές φορές μπορώ να χρησιμοποιήσω το ποδήλατό μου όταν πάω να δω κάποιους φίλους μου αλλά σπάνια χρειάζεται να πάω πολύ μακριά. Οι περισσότεροι ζούμε στην ίδια έκταση γης που είναι μερικά εκατοντάδες στρέμματα και βέβαια πλέον είμαστε πολύ περισσότερο από φίλοι. Μέσα από τις εκπαιδεύσεις και τις δράσεις που έχουμε αναπτύξει από κοινού, πλέον, όλοι μας βιώνουμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι απείρως μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο από οποιαδήποτε διαφορετικότητα στο χρώμα του δέρματος, στο φύλο, στα ταλέντα, στις προτιμήσεις και αυτό που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας είναι μία φυσική και προφανής αδελφοσύνη και ενότητα.

Παρόμοια αισθήματα σεβασμού και αγάπης έχουμε προς το νερό, τον ήλιο, και όλα τα πλάσματα, τα φυτά, τα ορυκτά της γης. Θυμόμαστε πάντα πώς ό,τι θετικό έχει προκύψει στους πολιτισμούς της ανθρωπότητας είναι μέσα από μια στενή σχέση με τη φύση, που χωρίς εκείνη δεν θα είχαμε καν ζωή.

Οι δυσκολίες του σύγχρονου αστικού τρόπου διαβίωσης στις πόλεις, μοιάζει να είναι για εμάς μακρινή ανάμνηση. Η τροφή μας δεν έχει φάρμακα και ό,τι δημιουργούμε γίνεται χωρίς άγχος αλλά με έμπνευση. Έτσι οι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν. Όλοι είναι χρήσιμοι με την εργασία τους στα διάφορα σημεία της συνοικίας κι έτσι δεν υπάρχει ανεργία. Αντίθετα, θα έλεγα πως είμαστε συνεχώς εμπνευσμένοι να δημιουργούμε και να εμπλουτίζουμε την ζωή, την δική μας και των άλλων, με νέες εμπειρίες, εκπαιδεύσεις, δράσεις, γεύσεις, ακούσματα, ταξίδια νου και σώματος.

Όταν πάω στον ολιστικό γιατρό της συνοικίας δεν πάω συνήθως γιατί είμαι άρρωστος, αλλά περισσότερο για πρόληψη και δεν φοβάμαι μήπως μου δώσει φάρμακα που δεν χρειάζομαι. Άλλωστε και τις περισσότερες ασθένειες, ακόμα κι αν δεν υπάρχει έγκαιρη πρόληψη, μπορούμε και τις λύνουμε με το να βρίσκουμε την ρίζα τους και δεν εστιάζουμε στο σύμπτωμα. Το κάθε μέλος της συνοικίας έχει εμπιστοσύνη στο Σύστημα Υγείας της Καλλίπολης, που είναι συνδυασμός των πλέον αποτελεσματικών Αρχαίων και Σύγχρονων μεθόδων και που βασίζεται στη γνώση της φυσιολογίας μέσω ενδοσκόπησης σε όλα τα επίπεδα.

Με τον ίδιο τρόπο λύνουμε και τα θέματα της συνοικίας. Δεν κοιτάμε τα συμπτώματα αλλά τα βαθύτερα αίτια. Είναι πολλά θέματα, στα οποία συμμετέχω κι εγώ ώστε να παρθούν αποφάσεις, είτε με την φυσική μου παρουσία, είτε με τεχνολογικά συστήματα δημοκρατίας μέσω ηλεκτρονικής διαδικτυακής σύνδεσης με όλα τα μέλη της συνοικίας. Ακόμα και γι’ αυτά όμως που δεν συμμετέχω στις αποφάσεις, είμαι ήσυχος. Ενημερώνομαι για όλα ηλεκτρονικά και αν έχω αντίρρηση μπορώ να την εκφράσω. Επίσης, οι συμπολίτες μου που έχουν λάβει αυτές τις αποφάσεις έχουν διακριθεί για την αριστεία τους στο αντικείμενο τους.

Στην Καλλίπολη δεν υπάρχει η έννοια της πολιτικής. Ούτε διαγωνισμοί για το ποιος είναι ο πιο δημοφιλής. Τέτοιου είδους πρακτικές τις αφήσαμε εκτός συνοικίας και δεν μας ενδιαφέρουν πια.

Με ενδιαφέρει να συμμετέχω στις δημοκρατικές διαδικασίες και στις αποφάσεις που παίρνονται. Έχω έμπρακτα συνειδητοποιήσει πως οι δημοκρατικές διαδικασίες χρειάζονται και την προσωπική μου εργασία και πως η ελευθερία κερδίζεται μέσα από την συμμετοχή μου. Για την ακρίβεια, με εμπνέει πολύ να αναγνωριστούν τα χαρίσματα μου μέσα από την προσωπική μου ανάπτυξη και την προσφορά μου στην συνοικία. Θέλω να μπορώ κι εγώ να υπηρετήσω τα αδέλφια μου σαν “Φύλακας” της συνοικίας χωρίς προσκόλληση αλλά με ανιδιοτέλεια, και να διακριθώ για τις αρετές μου. Παλιότερα, όταν απλά έκανα αρνητική κριτική, το μόνο που έκανα ήταν να μαυρίζω το μυαλό και την καρδιά μου. Πλέον μου είναι ξεκάθαρο πως δεν κερδίζω τίποτα από τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Στην συνοικία μας οι περισσότεροι δεν πληρώνουμε ενοίκιο, καθώς βοηθήσαμε στη δημιουργία της από κοινού. Όταν δεν χρειάζομαι το χώρο που διαμένω μπορεί κάποιος άλλος να τον χρησιμοποιήσει κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια ομάδα διαχείρισης. Ενοίκιο πληρώνουν οι επισκέπτες και οι μη μόνιμοι κάτοικοι. Λόγω τοποθεσίας της συνοικίας (είναι κοντά στην Αθήνα) αρκετοί άνθρωποι δεν χρειάστηκε να αλλάξουν την εργασία τους. Όσοι επέλεξαν να εργάζονται για την Καλλίπολη και τους επισκέπτες της, το έκαναν από έμπνευση και επιλογή.

Αν και έχω καθημερινά τη δυνατότητα να το κάνω, αν θέλω, σπάνια μαγειρεύω για τον εαυτό μου. Είναι πιο ευχάριστο για μένα να τρώω με τα αδέλφια μου σε Κοινό χώρο Εστίασης και να γεύομαι τα υπέροχα εδέσματα. Είναι ένα από τα υπέροχα σημεία που υπερτερεί η συλλογικότητα.

Ο χρόνος και τα χρήματα για τον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρειάζονται οι 50 οικογένειες που ζουν εδώ για να μαγειρέψουν 3 γεύματα την ημέρα, διατίθενται σε άλλα πιο δημιουργικά εγχειρήματα. Το ίδιο έχουμε αποφασίσει για όλα τα επίπεδα διαβίωσης στη συνοικία. Δεν χρειαζόμαστε πχ 50 πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ούτε χρειαζόμαστε τραπεζαρίες και μεγάλα σαλόνια. Τα σπίτια μας είναι μεν μοντέρνα και λειτουργικά αλλά ταυτόχρονα είναι απλά και οικονομικά.

Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί που ανέλαβαν την υλοποίηση των κτιρίων έλαβαν υπόψιν τους όλες τις παραμέτρους εναλλακτικής, φυσικής δόμησης κι έτσι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο σέβονται την φύση αλλά και το σώμα μου. Επίσης, η ενέργεια που καταναλώνεται έχει ελαχιστοποιηθεί και προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Τώρα καταλαβαίνω πόσο ανώφελο ήταν, όταν ζούσα σε μια πολυκατοικία, που το κάθε διαμέρισμα είχε όλες αυτές τις συσκευές.

Ο αέρας στην Καλλίπολη είναι καθαρός, το νερό είναι πηγής και είναι πεντακάθαρο. Κανείς δεν σκέφτεται να παρέμβει δυσαρμονικά στις δασικές εκτάσεις μας, διότι αποτελούν υπέρτατη αξία για την ευημερία μας. Στη συνοικία έχουμε άφθονο χώρο πρασίνου, φυτά και δέντρα παντού. Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί στο παρελθόν είχαμε γεμίσει όλα τα ελεύθερα σημεία της πόλης με μπετόν.

Ψώνια; Δεν μπορώ να θυμηθώ καν τι είναι αυτό. Δεν χρειάζομαι πλέον τόσα πράγματα. Η ζωή μου είναι γεμάτη χωρίς αυτά. Ψωνίζω μόνο για τους φίλους μου, για να τους καλομάθω, κι αυτό γίνεται τις περισσότερες φορές εντός της Καλλίπολης. Γνωρίζω πολύ καλά πως οτιδήποτε φτιάχνουν οι άνθρωποι εδώ έχει μία αξεπέραστη ποιότητα, αγνότητα και γίνεται με μεράκι. Καλλυντικά, σαπούνια, κοσμήματα, μουσική, βιβλία, ρούχα, γλυκά, η λίστα είναι μεγάλη και γίνονται όλα με αστείρευτη έμπνευση.

Για ψυχαγωγία έχουμε μουσικές ομάδες, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις, χορό και τα ερεθίσματα έρχονται από όλο τον κόσμο. Είμαστε απόλυτα συνδεδεμένοι με παρόμοιες συνοικίες συνειδητών ανθρώπων σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Θυμάμαι κάποτε είχα ανάγκη να καταναλώσω μεγάλες ποσότητες αλκοόλ για να περάσω καλά, επέστρεφα στο σπίτι μυρίζοντας τσιγάρο και βασιζόμουν σε μία βιομηχανία ψυχαγωγίας που ήθελε απλά να με σοκάρει και να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον για να με επηρεάσει. Όσο όμως γινόμουν ολοένα και πιο συνειδητός ήθελα να είμαι πιο προσεκτικός με αυτά που επέτρεπα να δεχθώ , ως κανονική αλλά και ως πνευματική τροφή. Τώρα δεν χρειάζεται να ψάξω μακριά. Ξέρω ότι τα ερεθίσματα που θέλω είναι εδώ και στόχο έχουν μόνο να με ανυψώσουν.

Παρακολουθώ τους ανθρώπους που δεν ζουν σε συνοικίες σαν την δική μας, που εξακολουθούν να ζουν στις πόλεις, πόσο βιώνουν ακόμη αδιέξοδα στους περισσότερους τομείς της ζωής τους. Αλλά σιγά σιγά όλο και περισσότεροι μαθαίνουν για εμάς, επισκέπτονται την Καλλίπολη και συνειδητοποιούν πως υπάρχει διέξοδος και πως ο τρόπος που μεγάλωσαν, δεν είναι μονόδρομος πλέον.

Αρκετοί άνθρωποι που συμμετέχουν στις εκπαιδεύσεις της Καλλίπολης έρχονται σε επαφή με την απλότητα της αληθινής ζωής και αποφασίζουν να απελευθερωθούν από οτιδήποτε περιττό. Αρχίζουν να συμμετέχουν στην αρχή λίγο και μετά όλο και περισσότερο στις δράσεις της συνοικίας, μέχρι που τελικά την επιλέγουν σαν τρόπο ζωής και αποφασίζουν να ζήσουν πλέον μαζί μας. Έτσι, κάνουν μία αίτηση να συμμετέχουν κι αυτοί στην Καλλίπολη και εφόσον πληρούν τα κριτήρια, που έχουμε θεσπίσει για να διαφυλάξουμε την αρμονία της Συνοικίας και υπάρχει διαθέσιμος χώρος, τους δεχόμαστε με χαρά.

Καμία φορά μου περνάει από το μυαλό, ότι θα μπορούσα να είμαι γενικός διευθυντής κάποιας μεγάλης πολυεθνικής και να έχω πολυτελή αυτοκίνητα και διαμερίσματα, αλλά μετά θυμάμαι όλα αυτά που θα έπρεπε να θυσιάσω: την ελευθερία, τον χρόνο, την υγεία μου… κι ευγνωμονώ τα αδέλφια μου για τον φωτεινό δρόμο που ακολουθώ, γιατί χωρίς αυτά τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Όλα τα υπέροχα συναισθήματα που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της συλλογικότητας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Συμβαίνουν γιατί έχουμε αναπτύξει τέτοιες ποιότητες και ικανότητες, που όλα γίνονται με αποτελεσματικότητα και χωρίς τριβές.

Συνολικά, ζω μια εξαιρετική ζωή. Πολύ καλύτερη από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ για τον εαυτό μου. Τα θέματα που προέκυψαν στην παγκόσμια οικονομία, στην οικολογία, με τις ανισότητες στην κοινωνία, το μοντέλο της μονόπλευρης ανάπτυξης, των πολέμων και της βίας απλά μου επιβεβαίωσαν ότι ο τρόπος που ζούσαμε δεν ήταν φυσικός. Πονέσαμε, χάσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους αλλά πήραμε τα μαθήματα μας και συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.

Η συνοικία αυτή δεν είναι φανταστική. Τέτοιες συνοικίες δημιουργούνται ανά τον κόσμο συνεχώς και αναπτύσσονται ραγδαία και με μεγάλη επιτυχία. Από τους πρώτους που οραματίστηκαν μία τέτοια ιδανική Συνοικία/Πολιτεία ήταν ο Πλάτωνας. Σαν απόγονοί του πιστεύω, πως έχουμε ένα λόγο παραπάνω, να αναβιώσουμε το όραμά του και να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πως η χώρα που έφερε στο φως τις αξίες της δημοκρατίας και της γενναιότητας βγήκε πιο δυνατή μέσα από τις δοκιμασίες, απαλλάχθηκε από την μισαλλοδοξία και την απληστία και είναι έτοιμη να αγκαλιάσει και να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες της Αγάπης, της Σοφίας και της Αλήθειας.

Μετά τιμής και αδελφικά,
Ένας Καλλιπολίτης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση