,

Κοινά προβλήματα υγείας που ανακουφίζει ο διαλογισμός

5 κοινά προβλήματα υγείας, πάνω στα οποία ο διαλογισμός μπορεί να επιδράσει σημαντικότατα.

Κοινά προβλήματα υγείας που ανακουφίζει ο διαλογισμός

Photo: Author/Depositphotos

Έχουμε περιγράψει αρκετές φορές πώς ο διαλογισμός λειτουργεί ευεργετικά για την ψυχική, πνευματική και σωματική μας υγεία. Αλλά εκτός των γενικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει και έχουμε ήδη αναλύσει, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες, χρόνιες παθήσεις, τις οποίες μπορεί να ανακουφίσει σε ένα βαθμό και να βοηθήσει στην εξάλειψή τους με τη βοήθεια της κατάλληλης θεραπείας.

Advertisment

5 κοινά προβλήματα υγείας, πάνω στα οποία ο διαλογισμός μπορεί να επιδράσει σημαντικότατα

1. Υπέρταση

Αρχικά, ας μιλήσουμε για τα άσχημα δεδομένα: Η υπέρταση έχει προσδιοριστεί ως ένας « σιωπηλός δολοφόνος», από τον οποίο κινδυνεύουν πολλοί άνθρωποι και ένας μεγάλος αριθμός ασθενών πεθαίνει κάθε χρόνο. Επηρεάζει έναν στους τρεις Αμερικανούς πολίτες και αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Τα καλά νέα: Ο διαλογισμός έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι μειώνει την πίεση του αίματος και ως επιπλέον μπόνους απενεργοποιεί τις φλεγμονές που σχετίζονται με την κληρονομικότητα.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/koina-provlimata-ygeias-anakoufizei-dialogismos/

2. Άσθμα

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το άσθμα είναι κάτι με το οποίο μαθαίνουν να ζουν, αλλά δυστυχώς, μερικές φορές είναι θανατηφόρο- το 2013 αποτελούσε την αιτία σχεδόν μισού εκατομμυρίου θανάτων. Ενώ το άσθμα προκαλείται από μια ποικιλία παραγόντων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλεργιογόνα μικρόβια, στρες και ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, η ίδια η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού μας είναι που αποτελεί το πραγματικό πρόβλημα. Σε μια πρόσφατη έρευνα, ο διαλογισμός συγκρίθηκε με ένα πρόγραμμα διατροφής, γυμναστικής και μουσικής θεραπείας. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: ο διαλογισμός επέφερε μεγαλύτερη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού.

Advertisment

Απλές τεχνικές διαλογισμού για αρχάριους

3. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σπαστική κολίτιδα

Σπανίως θανατηφόρες από μόνες τους, αυτές οι δύο παθήσεις κάνουν δύσκολη τη ζωή μας και μπορούν πολλές φορές να οδηγήσουν σε αμήχανες καταστάσεις. Το ΣΕΕ και η κολίτιδα είναι επίσης παραδείγματα χρόνιων παθήσεων που προκαλούνται από μια υπερβολική φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού μας. Μια πιλοτική έρευνα με 48 συμμετέχοντες έδειξε ότι ο διαλογισμός έχει στατιστικά σημαντική θετική επίδραση στις συγκεκριμένες παθήσεις. Μετά από μια παρέμβαση εννέα εβδομάδων που περιελάμβανε 15 με 20 λεπτά καθημερινού διαλογισμού, οι συμμετέχοντες είδαν μείωση των συμπτωμάτων τους, ανέφεραν λιγότερο πόνο και είδαν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

4. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/koina-provlimata-ygeias-anakoufizei-dialogismos/

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί πάθηση των αρθρώσεων, από την οποία πάσχουν μόνο οι ηλικιωμένοι. Ίσως λοιπόν να σας εκπλήξει το γεγονός ότι αν και η πιθανότητα εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία, μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την ηλικία των 15 (σε λίγες περιπτώσεις βέβαια έχει εμφανιστεί και πριν τα 15). Και ούτε αφορά μόνο στις αρθρώσεις: Η αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει τους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Ευτυχώς, ο διαλογισμός βοηθά και σε αυτή την ασθένεια. Αν και δεν βρέθηκε σε έρευνα ότι άμεσα θεραπεύει την αρθρίτιδα, υπήρξε ωστόσο σημαντικότατη επίδραση στα συμπτώματα. Οι συμμετέχοντες εισήλθαν σε μια ομάδα παρέμβασης βασισμένη στην αυτεπίγνωση και την ενδοσκόπηση και αξιολογήθηκαν 12 μήνες αργότερα. Το αποτέλεσμα; Μειώσεις του ψυχολογικού άγχους, των σχετικών με την ασθένεια συμπτωμάτων και της κόπωσης μαζί με βελτιώσεις στις συναισθηματικές διεργασίες, την ικανότητα αυτό-φροντίδας και την γενικότερη ευεξία.

5. Ινομυαλγία

Με τα χαρακτηριστικά του εκτεταμένου πόνου και της οξυμένης ευαισθησίας στην πίεση, η ινομυαλγία δεν βελτιώνεται από μόνη της με το πέρασμα του χρόνου. Όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει τις γυναίκες σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό: 7 σε 1. Ο διαλογισμός βελτίωσε σημαντικά την υγεία των ατόμων που ακολούθησαν μια παρέμβαση οκτώ εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μείωση του άγχους, της δυσκαμψίας και της κατάθλιψης, όπως επίσης και μια μείωση στον αριθμό των ημερών που λείπουν από την εργασία τους λόγω της πάθησης. Επιπροσθέτως, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στις περιοχές πόνου και της κούρασης, αλλά δεν ήταν αρκετά μεγάλες, ώστε να είναι στατιστικά σημαντικές.

Αν δεν είχατε μέχρι τώρα αρκετούς λόγους για να δοκιμάσετε τον διαλογισμό, το πιθανότερο είναι ότι τώρα έχετε εκείνο τον επιπλέον λόγο που χρειαζόσασταν για να ξεκινήσετε. Αν γνωρίζετε επίσης κάποιον που πάσχει από αυτές τις παθήσεις, μοιραστείτε το μαζί τους!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση