, ,

Πώς να αντιμετωπίσετε το θυμό όταν οι τεχνικές χαλάρωσης… δεν είναι αρκετές!

11 τρόποι να αντιμετωπίσετε το θυμό ολιστικά, έξυπνα και χωρίς κριτική.

Photo: Author/Depositphotos

Ας το αποδεχτούμε: όλοι θυμώνουμε. Και παρόλο που θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι μια τεχνική χαλάρωσης ή ο διαλογισμός θα λειτουργούν πάντα, αυτό δεν ισχύει· κάποιες φορές είναι δύσκολο να αποφύγουμε το θυμό ή την αγανάκτηση.

Advertisment

Άρα πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις όταν έρχονται; Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να θυμάστε είναι πως το ότι θυμώνετε κάποιες φορές, δεν σας κάνει σε καμία περίπτωση κακό άνθρωπο. Τα συναισθήματα που νιώθουμε, όπως και οι πράξεις των άλλων, δεν βρίσκονται πάντα στο δικό μας απόλυτο έλεγχο, αλλά το τι κάνουμε με αυτά τα συναισθήματα άπτεται της δικής μας αρμοδιότητας και δύναμης. Το μυστικό δεν είναι το πώς να απαλείψουμε ολοκληρωτικά το συναίσθημα, αλλά πώς να χειριστούμε τον εαυτό μας και τους άλλους, καθώς περνάμε μέσα από όλες τις αποχρώσεις και εντάσεις του θυμού.

Μ. Βαμβουνάκη: Ο ανεκδήλωτος θυμός είναι δηλητήριο

11 τρόποι να αντιμετωπίσετε το θυμό ολιστικά, έξυπνα και χωρίς κριτική

1. Μην τον αγνοείτε, για το δικό σας καλό, αλλά και των άλλων

Το πρώτο μάθημα σχετικά με το θυμό είναι να παραδεχτούμε απλά ότι είμαστε θυμωμένοι. Αναπνεύστε και αφήστε λίγο χώρο στον εαυτό σας να νιώσει. Μην το θάβετε βαθιά μέσα σας όπου θα μεγαλώσει, θα συσσωρευτεί και αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει κάποια έκρηξη- πιθανώς κιόλας προς την κατεύθυνση κάποιου ανυποψίαστου θύματος που δεν το αξίζει.

Advertisment

2. Προσδιορίστε το αίσθημα του θυμού

Ο προσδιορισμός του συναισθήματος είναι ένα σπουδαίο βήμα για δύο λόγους. Αρχικά, σας βοηθά να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας σε ένα βαθύτερο επίπεδο και κατά δεύτερον σας ξεχωρίζει από αυτά. Όταν λέτε «βιώνω θυμό επειδή…», γίνεστε ο παρατηρητής και ο παραλήπτης του συναισθήματος αντί να νιώσετε ότι είστε το ίδιο το συναίσθημα. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα πολύ μικρό βήμα, αλλά σας ενδυναμώνει σε ένα μεγάλο ποσοστό, ώστε να αποφασίσετε τι να κάνετε με το θυμό σας, αντί να του επιτρέπετε να σας κατατρώει.

3. Να θυμάστε ότι πολλές φορές ο θυμός έχει τις ρίζες του σε κάποια παρανόηση

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/pws-antimetopisete-thymo-texnikes-xalarosis-den-einai-arketes/

Αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα. Έρευνα έχει δείξει ότι οι θυμωμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρεξηγήσουν τις κοινωνικές καταστάσεις και τις προθέσεις των άλλων ανθρώπων. Συνεπώς, σταματήσετε για λίγο και σιγουρευτείτε ότι δεν βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα.

4. Αποφύγετε αυτές τις λέξεις

Όταν χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «πάντα» ή «ποτέ», παραφουσκώνετε το μέγεθος των συναισθημάτων σας, την κατάσταση γενικά και δικαιολογείτε το θυμό σας με τη δύναμη γεγονότων του παρελθόντος, του παρόντος ή και του μέλλοντος, πολλές φορές γενικεύοντας χωρίς λόγο. Κάνοντας δηλώσεις όπως «πάντα αποτυγχάνω» ή «ποτέ δεν κάνεις τίποτα για μένα», σας απομακρύνει από την παρούσα στιγμή, κάτι που δεν αποδεικνύεται εν τέλει και πολύ αποτελεσματικό.

Θυμός: Πόσο καλά τον διαχειρίζεστε;

5. Αν βρίσκεστε σε κάποια διαφωνία, στοχεύστε στο να είσαι αποφασιστικοί και δυναμικοί, όχι επιθετικοί

Αν είστε σίγουροι για κάτι, το να γίνετε επιθετικοί δεν θα σας βοηθήσει καθόλου. Αντιθέτως, εστιάστε στο να είστε αποφασιστικοί και εκφράστε τις απόψεις σας όσο πιο ξεκάθαρα μπορείτε. Και να θυμάστε, τις περισσότερες φορές οι συγκρούσεις και οι διαπληκτισμοί πηγάζουν από παρεξηγήσεις, οπότε βεβαιωθείτε ότι εκφράζεστε με έναν τρόπο που κάνει τους συνομιλητές σας να θέλουν να ακούσουν.

6. Εν ανάγκη, βρίστε

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/pws-antimetopisete-thymo-texnikes-xalarosis-den-einai-arketes/

Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο, αλλά πολλοί επιστήμονες επιμένουν ότι το υβριστικό λεξιλόγιο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της συναισθηματικής μας γλώσσας και μπορεί να μας βοηθήσει να εκφραστούμε πιο ολοκληρωμένα. Ουσιαστικά, αυτή η πρακτική αποδεικνύεται καθαρτική και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμα και να αυξήσουν την αντοχή μας στο σωματικό πόνο.

7. Ενεργοποιήστε τις αισθήσεις σας για να χαλαρώσετε το νου σας

Αρώματα όπως εκείνο της λεβάντας μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη και να βοηθήσει στη ρύθμιση της διάθεσής σας. Ορισμένες φορές μια γλυκιά μυρωδιά είναι ό,τι χρειάζεστε για να σας αλλάξει την οπτική και να δείτε τα πράγματα πιο θετικά. Πειραματιστείτε με ένα ρόφημα βοτάνων ή με αιθέρια έλαια.

Γράψε ένα γράμμα στο θυμό σου

8. Παρατηρήστε τον εαυτό σας χωρίς κριτική

Είναι τόσο εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του μοτίβου και της επανάληψης κάθε φορά που κάτι μας αναστατώνει και μας θυμώνει. Γι’ αυτό παρατηρήστε τις σκέψεις σας και επιχειρήστε να διακόψετε ή να αλλάξετε τον κύκλο θυμού σας. Αυτό χρειάζεται εξάσκηση, γι’ αυτό αρχικά στοχεύστε στο να αντιδράσετε λίγο διαφορετικά την επόμενη φορά και παρατηρήστε πού θα σας οδηγήσει αυτό.

9. Εξασκήστε τον αυτοέλεγχο

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/pws-antimetopisete-thymo-texnikes-xalarosis-den-einai-arketes/

Αυτό αποτελεί περισσότερο ένα προληπτικό μέτρο, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή γυμναστική μας βοηθά να χτίσουμε περισσότερο αυτοέλεγχο. Και ο αυτοέλεγχος είναι κρίσιμης σημασίας, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα συναίσθημα που μπορεί τόσο γρήγορα να μας βγάλει εκτός ελέγχου.

10. Προσπαθήστε να το διακωμωδήσετε

Βέβαια άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη, αλλά το χιούμορ μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις μη ρεαλιστικές μας προσδοκίες για το πώς νομίζουμε ότι τα πράγματα θα έπρεπε να είναι. Ωστόσο, αποφύγετε τον σαρκασμό· αυτή η πρακτική έχει να κάνει με την ειλικρίνεια και την αλήθεια της πραγματικότητας. Οπότε γελάστε με αυτή, ελαφρύνετε την κατάσταση.

11. Γίνετε η αλλαγή

Ορισμένα πράγματα δεν μπορείτε να τα αποφύγετε ή να τα αλλάξετε, αλλά για κάποια άλλα έχετε αυτή την δυνατότητα! Επομένως, κάντε αλλαγές που θα σας απομακρύνουν από ανθρώπους ή καταστάσεις που πυροδοτούν το θυμό σας. Και αν θέλετε να δείτε τον κόσμο να αλλάζει, πρέπει να γίνετε μέρος αυτής της κίνησης!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση