, ,

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε αρκετό νερό

Όταν καταναλώνετε αρκετό νερό στην καθημερινότητα σας, τα πλεονεκτήματα που κερδίζετε είναι πολλά.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε αρκετό νερό

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε αρκετό νερό

Το νερό είναι ζωή. Κυριολεκτικά. Η ζωή όπως τη γνωρίζουμε θα ήταν αδύνατη χωρίς αυτό. Όλοι οι τύποι ζωής στη γη απαιτούν νερό σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Αποτελεί ένα τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής που οι αστρονόμοι ψάχνουν για νερό ως σημάδι κατάλληλου περιβάλλοντος για εξωγήινη ζωή. Ο άνθρωπος μπορεί να πεθάνει μετά από μόλις 24 ώρες χωρίς νερό. Σε υποθετικά ευνοϊκές συνθήκες, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε το πολύ 3-4 μέρες χωρίς νερό στον οργανισμό μας. Μπορούμε να αντέξουμε 30-40 μέρες χωρίς τροφή, αλλά το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογία μας.

Advertisment

Όλες οι χημικές διαδικασίες στο σώμα μας απαιτούν νερό είτε για τη διεκπεραίωσή τους είτε για τη διευκόλυνσή τους. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, η σύσταση του αίματος αλλάζει δραματικά. Καθώς το αίμα πήζει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την καρδιά να το αντλήσει και να το ωθήσει σε όλο μας το σώμα.

Πώς να καταλάβετε πόσο νερό χρειάζεται το σώμα σας

Οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε αρκετό νερό σε καθημερινή βάση για να παραμένουμε ενυδατωμένοι, αλλά δυστυχώς πολλές φορές τα προϊόντα που επιλέγουμε να καταναλώνουμε, καταλήγουν αντιθέτως να μας αφυδατώνουν. Ο καφές, το τσάι, η σόδα και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη. Και η καφεΐνη είναι διουρητική. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν ποτά που ενθαρρύνουν το σώμα να μειώσει και να αποβάλλει ποσότητα νερού από το σώμα μας. Τα αθλητικά ποτά μπορούν να έχουν παρόμοια επίδραση, καθώς περιέχουν ηλεκτρολύτες, και η συχνή κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στη χημική σύσταση του σώματος μας. Για κάθε αθλητικό ποτό που καταναλώνετε, χρειάζεστε ίση ποσότητα νερού.

Advertisment

Όταν καταναλώνετε αρκετό νερό στην καθημερινότητα σας, τα πλεονεκτήματα που κερδίζετε είναι πολλά:

Αυξημένη Ενέργεια

Ο οργανισμός σας χρειάζεται νερό για την παραγωγή εκείνων των σακχάρων που του χρησιμεύουν ως καύσιμα για τη σωστή του λειτουργία. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας αντιμετωπίζει πρόβλημα στη σύνθεση των σακχάρων και νιώθετε κόπωση. Όταν όμως λαμβάνετε αρκετό νερό, το «εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» μπορεί και πάλι να δουλεύει πυρετωδώς για να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια.

Μείωση δυσκοιλιότητας

Το πεπτικό σύστημα χρειάζεται νερό για να λειτουργεί με πλήρη απόδοση όπως ακριβώς και το υπόλοιπο σώμα σας. Το νερό λιπαίνει τα τοιχώματα του εντέρου και διευκολύνει τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών από εκεί στη κυκλοφορία του αίματος. Επιπροσθέτως, το νερό διατηρεί τη σωστή διαδικασία του εντερικού συστήματος. Λιγότερη κατανάλωση νερού σημαίνει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην αποβολή των άχρηστων συστατικών από τον οργανισμό μας. Οι πεπτικές διαταραχές συχνά έχουν τη ρίζα τους στη χρόνια αφυδάτωση.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/symvainei-soma-pinete-arketo-nero/

Λιγότερα στομαχικά προβλήματα

Το στομάχι επικαλύπτεται από ένα είδος βλέννας για να προστατεύεται από το ίδιο το στομαχικό οξύ που εκκρίνεται στην πέψη. Αυτή η βλέννα συνίσταται από 98% νερού και 2% διττανθρακικού νατρίου. Όταν είστε αφυδατωμένοι, αυτό το προστατευτικό κάλυμμα γίνεται λεπτότερο και λιγότερο αποτελεσματικό, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο μεγάλη αύξηση της πιθανότητας έλκους, καθώς το οξύ του στόμαχου αρχίζει να κατατρώει αργά τα τοιχώματα.

Απώλεια βάρους

Ορισμένες φορές, όταν διψάμε, επιλέγουμε αντιθέτως να φάμε. Αν πίνετε αρκετό νερό, όχι μόνο θα μπορεί ο οργανισμός σας να επεξεργαστεί την τροφή αποτελεσματικότερα και έτσι να χρησιμοποιεί ενέργεια συντομότερα, αλλά επίσης θα γεμίσει το στομάχι σας με νερό, κάτι που θα σας δώσει την αίσθηση κορεσμού. Αν νιώθετε χορτασμένοι, θα τρώτε και λιγότερο. Το νερό δεν έχει καμία θερμιδική αξία και η αντικατάσταση ενός σνακ με νερό, θα μειώσει την πρόσληψη θερμίδων ενώ παράλληλα θα ανεβάσει το επίπεδο της ενέργειας.

Αν γενικά είστε πιο ενεργητικοί μέσα στη μέρα και προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες, ο οργανισμός σας θα αναγκαστεί να ανακτήσει ενέργεια από τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα και έτσι να κάψει λίπος. Χρειάζεστε 2-3 λίτρα καθαρού νερού την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Η κατανάλωση περισσότερου νερού θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να αποβάλλει τις τοξίνες ευκολότερα και να διευκολύνει τις φυσιολογικές χημικές αντιδράσεις του σώματος σας.

Καλύτερη διάθεση

Το σώμα σας χρειάζεται την ισορροπία και όταν το νερό λείπει, θα νιώθετε κόπωση, νωθρότητα και θλίψη. Ο εγκέφαλος σας απαιτεί νερό για τη σωστή του λειτουργία. Όταν είναι αφυδατωμένος, νιώθετε λήθαργο, απάθεια και λιγότερη συγκέντρωση. Αυτή η έλλειψη ενέργειας μπορεί να μεταφραστεί σε μια έλλειψη ενθουσιασμού για τη ζωή γενικότερα, κάτι που αργότερα μπορεί να μετατραπεί σε κατάθλιψη. Καταναλώνοντας νερό, ενεργοποιείτε το μεταβολισμό σας και με την αυξημένη ενέργεια συχνά έρχεται και αυξημένη διάθεση. Θα νιώθετε ελαφρότερα σωματικά και ψυχικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση