,

Να χαίρεσαι για τα μαθήματα που πήρες από τη ζωή

Να χαίρεσαι και να ευγνωμονείς πάντα, διότι είναι η αρχή των πάντων!

Να χαίρεσαι για τα μαθήματα που πήρες από τη ζωή

Να χαίρεσαι για τα μαθήματα που πήρες από τη ζωή

Απογοητεύτηκες όταν, παρά τη θέλησή σου, άρχισες να πηγαίνεις σχολείο προσπαθώντας να γίνεις ο καλύτερος μαθητής που είχαν μέχρι τότε. Άρχισες να ανταγωνίζεσαι με τα άλλα παιδιά, να διαβάζεις πολλές φορές υπό την πίεση των γονιών σου, διότι εσύ πολύ απλά ήθελες να παίξεις. Άρχισες να θυμώνεις όταν κάτι δεν το καταλάβαινες “σωστά” τότε, να δίνεις βάση στην βαθμολογία που έφερνες σπίτι, προσπαθώντας να ευχαριστήσεις τους γονείς σου…

Advertisment

Απογοητεύτηκες όταν, μεγαλώνοντας, άρχισες να βλέπεις πως τις “δήθεν” αξίες που σε διδάξανε στην οικογένεια και στο σχολείο, οι “μεγάλοι” δεν τα τηρούσαν τις περισσότερες φορές! Αρχίζουν τα διλήμματα: “γιατί εγώ να τα τηρήσω;”… “Γιατί έτσι είναι το σωστό!” σου είπαν. Το διάβασμα και πάλι σε ζορίζει, κάνεις προσπάθεια να περάσεις στη σχολή που θέλουν για σένα… Αρχίζεις και αγανακτείς ανυπομονώντας να τελειώσει η σχολή μια για πάντα, για να μπορείς να είσαι ελεύθερος! Νιώθεις την δύναμη να τα αλλάξεις όλα, θες μια αρχή για σένα.

Η ζωή είναι σαν το νόμισμα… έχει δύο όψεις!

Απογοητεύτηκες που, εάν και φοιτητής, είσαι ακόμα εξαρτημένος από τους γονείς! Θέλεις απεγνωσμένα την ελευθερία σου και υπακούς να σπουδάσεις το επάγγελμα που σου διαλέξαν! Αρχίζει η υπομονή σου και εξαντλείται, αλλά εσύ ψάχνεις τρόπους να ξεφύγεις από το “κατεστημένο”, όμως δεν έχεις κάνει τις σωστές επιλογές…

Advertisment

Απογοητεύτηκες όταν, μετά από ένα μεγάλο έρωτα, διαπίστωσες πως ο άνθρωπός σου δεν είναι αυτός για να εκπληρώσει τις επιθυμίες σου! Βρίσκεσαι πλέον στο σπίτι “των ονείρων” σου, όμως και πάλι, οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν όπως περίμενες… Προβλήματα, εντάσεις, αδιέξοδα… Μάλλον ήρθε η ώρα να κάνεις την επανάστασή σου! Όμως, αρχίζεις και φοβάσαι…

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/xairesai-mathimata-pires-zwh/

Απογοητεύτηκες βλέποντας το πώς χειρίστηκες τις καταστάσεις μέχρι τώρα. Έκανες συμβιβασμούς, προσπάθειες να μην βρεθείς σε ρίξεις, έκανες ότι περνούσε από το χέρι σου να είσαστε όλοι αγαπημένοι. “Που έσφαλα;” ηχεί στο είναι σου… Είσαι αποφασισμένος να ζεις για σένα, για τα όνειρά σου, αλλά κάτι σε κρατάει γερά και θέλει τόλμη για να το ξεπεράσεις… Από “πουθενά” εμφανίζεται το σημάδι που πάντα προσδοκούσες, σε μια στιγμή το παράθυρο των ονείρων σου γίνεται πόρτα που θα την διαβείς. Εάν, φίλοι μου, σας εκφράζουν αυτά που έγραψα, τότε ήρθε η ώρα να τα διαβάσουμε ανάποδα!

Να χαίρεσαι που έκανες αυτή την διαδρομή μέχρι εδώ και έχεις το θάρρος να τα δεις όλα αυτά. Η προσπάθειά σου να τα αποδεχτείς, σ’εκανε πιο δυνατό απ΄ ό,τι νομίζεις! Εάν συμβιβάστηκες, έκανες την καλύτερη σου επιλογή μέχρι τώρα, διότι βλέπεις σήμερα πράγματα που σου ήταν δύσκολο να τα αναγνωρίσεις! Εάν ξεκινάς από την αρχή, και πάλι είναι μια νίκη στον αγώνα της ζωής, εφόσον ακολουθείς τα όνειρα σου. Ωστόσο, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι αρχίζεις να ζεις!… Η απογοήτευση αρχίζει και γίνεται ανάμνηση, το παρελθόν που δεν σε στοιχειώνει πια.

Να χαίρεσαι για τα μαθήματα που πήρες από τη ζωή! Ίσως να ήταν δύσκολα μέχρι τώρα, αλλά ο χαρακτήρας σου έδειξε πως η συμπεριφορά είναι ανώτερη από τον εγωισμό… Οι αξίες ήταν το μέτρο για να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων, όταν οι άλλοι σε ποδοπατούσαν (ίσως) ηθελημένα.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/xairesai-mathimata-pires-zwh/

Να χαίρεσαι που ανακάλυψες τις ικανότητές σου και προσπαθείς τώρα να δημιουργήσεις το κατάλληλο περιβάλλον να τις αναπτύξεις. Όποια δυσκολία και να έχεις, είναι η ώρα που τα χαρίσματά σου θα σε κάνουν να νιώθεις Εσύ! Προφανώς δεν σε απασχολεί πλέον η αποδοχή που θα’ θελες να είχες κάποτε, αλλά η επαφή που έχεις με Σένα είναι το μεγαλύτερο δώρο που έκανες στον εαυτό σου!

Να χαίρεσαι που μεγάλωσες σε μια οικογένεια που σου πρόσφερε αγάπη! Ίσως δεν αντιλήφθηκες την αγάπη όπως είναι, δεν φταίει κανείς. Αυτό που μπορούσαν μαζί με αυτό που πίστευαν ότι είναι το καλύτερο για σένα, σου πρόσφεραν τότε οι γονείς… Τώρα και εσύ είσαι γονιός και πιθανόν να έχεις περισσότερη μόρφωση από τους γονείς σου, αλλά ειλικρινά: κάνεις τα ίδια λάθη μεγαλώνοντας τα δικά σου; Να χαρείς που έχεις την δυνατότητα να το διορθώσεις αυτό! Δεν ξέρω εάν πιστεύεις ή που πιστεύεις… Αλλά να ξέρεις ότι η πίστη είναι σαν το νερό που σε ξεδιψάει όταν ζεσταίνεσαι και θες να δροσιστείς!

Να χαίρεσαι και να ευγνωμονείς πάντα, διότι είναι η αρχή των πάντων! Να χαίρεσαι που μπορείς τώρα να μετουσιώνεις τις “ήττες” σε “νίκες” της ζωής και να ευγνωμονείς που η υπομονή σου στάθηκε σύμμαχος μέχρι τώρα! Να χαίρεσαι και να ευγνωμονείς τους ανθρώπους που γνώρισες στη ζωή σου, διότι πήρες τα μαθήματα που χρειαζόσουν, ή έχεις τα στηρίγματα που θέλεις! Να χαίρεσαι και να ευγνωμονείς τον εαυτό σου, που σε ακολούθησε μέχρι εδώ και δεν χάθηκε στις παγίδες.

“Οι άνθρωποι αλλάζουν για δύο λόγους: είτε γιατί άνοιξε το μυαλό τους, είτε γιατί πληγώθηκε η καρδιά τους” – Steven Aitchison

Ελπίζω να άνοιξε το μυαλό σου, γιατί στα δύσκολα ή χάνεσαι, ή ξαναγεννιέσαι!

π. Σιλουανός Βισάν

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση