,

Είστε μαχητής ή μήπως ελεύθερο πνεύμα; Πώς να βρείτε το αρχετυπικό “DNA της ψυχής” σας

Δείτε τα βασικά αρχέτυπα και εντοπίστε αυτό που ταιριάζει στην πραγματικότητα της ψυχής σας.

Είστε μαχητής ή μήπως ελεύθερο πνεύμα; Πώς να βρείτε το αρχετυπικό "DNA της ψυχής" σας

Photo: Author/Depositphotos

Άρθρο της Tanya Carroll Richardson

Advertisment

Όπως ο οργανισμός σας διαθέτει ένα μοναδικό DNA, έτσι και η ψυχή σας διαθέτει ένα μοναδικό συνδυασμό από αρχέτυπα. Κάθε ψυχή συνίσταται από πολλά αρχέτυπα και υπάρχουν εκατοντάδες από τα οποία μπορεί κάποιος να επιλέξει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια, τα οποία εμφανίζονται στους ανθρώπους συχνότερα. Παρακάτω δίνονται κάποια βασικά και διαβάζοντας τις περιγραφές τους, μπορείτε να βρείτε κάποιο ή κάποια, που είναι περισσότερο κυρίαρχα σε εσάς. Αφού εξοικειωθείτε με τα βασικά αρχέτυπα της ψυχής σας, θα είναι πιο εύκολο να μείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας και να γνωρίσετε καλύτερα τα βαθύτερα κομμάτια σας, ένα όπλο που θα αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό στη ζωή σας.

1. Ο μαχητής

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/eiste-maxitis-mipos-eleuthero-pneuma-pws-vreite-arxetypiko-dna-psyxis/

Ο μαχητής είναι ένα πολύ δυναμικό και ισχυρό αρχέτυπο. Οι μαχητές παίρνουν ρίσκα, παρόλο που όσο μεγαλώνουν, τραβούν το ξίφος τους βραδύτερα και ρίχνονται σε μάχη χωρίς έναν καλό λόγο ή ένα σίγουρο σχέδιο. Οι μαχητές μπορεί συχνά να υπερασπίζονται τον πιο αδύναμο στην κοινωνία ή την οικογένειά τους, να αναδημιουργούν τις καριέρες τους από το μηδέν ή να προσπερνούν κάποια ομολογουμένως δύσκολα εμπόδια της ζωής.

Advertisment

Οι μαχητές έχουν έναν κοινό κώδικα: Πολεμούν για το δίκαιο και δεν παραιτούνται ποτέ. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και πρόβλημα, όταν χρειάζεται να παραιτηθεί, όπως η αποδοχή μιας χρόνιας ασθένειας ή η παραδοχή των τίτλων τέλους σε μια σχέση. Οι μαχητές επίσης τείνουν να είναι αυτόνομοι, κρύβοντας τις πληγές τους και ανειλικρινείς ως προς τη βοήθεια που χρειάζονται από τους άλλους. Γι’ αυτό και είναι καλό, οι μαχητές που και που να βγάζουν την πανοπλία τους και να δείχνουν και λίγη από την αδυναμία τους.

2. Το ελεύθερο πνεύμα

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/eiste-maxitis-mipos-eleuthero-pneuma-pws-vreite-arxetypiko-dna-psyxis/

Αυτό αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον αρχέτυπο, αλλά με κακά ξεμπερδέματα. Μήπως οι φίλοι και η οικογένεια σας επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι ήρθε η στιγμή να ηρεμήσετε, να σταθεροποιηθείτε κάπου και να αρχίσετε μια «φυσιολογική» ζωή; Τα άτομα με κυρίαρχο το αρχέτυπο του ελεύθερου πνεύματος πρέπει να νιώσουν άνετα με το γεγονός δεν χωράνε στα στενά, συμβατικά όρια της κοινωνίας · έχουν πολλά ενδιαφέροντα και πάθη και συνήθως λατρεύουν να ταξιδεύουν και να μετακινούνται συνεχώς. Αν είστε ένα ελεύθερο πνεύμα, χαρείτε την αντισυμβατικότητα σας! Τέτοια άτομα γνωρίζουν ότι η ευτυχία είναι πιο σημαντική από κάθε βαρετό κανόνα και τα χρειαζόμαστε , για να προκαλέσουν και λίγο τις κοινωνικές μας νόρμες.

Η σκοτεινή πλευρά αυτού του αρχέτυπου είναι η τάση του να πετούν λίγο παραπάνω στα σύννεφα. Σαν ένα μπαλόνι που χορεύει στον ουρανό και τραβάει τα βλέμματα του κόσμου από κάτω, τα άτομα αυτά θα χαθούν πετώντας μακριά, αν δεν μάθουν που και που να προσγειώνονται στο έδαφος. Ωστόσο η κύρια συμβουλή προς ένα ελεύθερο πνεύμα θα μπορούσε να είναι αυτή: Να είσαι ο εαυτός σου. Εκτίμησε την ευθύνη, αλλά μην αφήσεις κανέναν να σε εγκλωβίσει κάπου που δεν θες.

3. Ο θεραπευτής

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/eiste-maxitis-mipos-eleuthero-pneuma-pws-vreite-arxetypiko-dna-psyxis/

Εντυπωσιακό αρχέτυπο, αφού δεν χρειάζεται κάποιος να έχει επαγγελματικές γνώσεις, για να χαρακτηριστεί έτσι. Μήπως οι φίλοι σας (και όχι μόνο) σας ζητάνε πάντα σε περιόδους κρίσης; Μήπως μπορείτε και λύνετε εύκολα τα προβλήματα; είστε τέλειοι στο να κάνετε τους άλλους να νιώθουν ηρεμία, δύναμη και ανακούφιση; Μήπως απολαμβάνετε να βοηθάτε όσους το χρειάζονται; Οι θεραπευτές είναι ιδιαιτέρως ικανοί, υπεύθυνοι άνθρωποι με ένα ισχυρό εργασιακό ήθος και βαθιά αίσθηση σκοπού.

Αυτή η χρησιμότητά τους προς τους άλλους τους προσφέρει μια ιδιαίτερη εργασιακή ικανοποίηση, αλλά μπορεί επίσης να τους οδηγήσει και σε ψυχική εξουθένωση (υπερκόπωση). Οι πραγματικοί θεραπευτές δε φοβούνται να μπλεχτούν σε σκοτεινά μονοπάτια για κάποιον που θέλουν να φροντίσουν, είναι ψύχραιμοι στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και στις πιο βαριές, όπως στη διάγνωση μιας ανίατης ασθένειας ή σε μια δύσκολη διαδικασία πένθους. Αλλά γι’ αυτό το λόγο οι θεραπευτές πρέπει να διατηρήσουν τα όρια τους, να είναι δυνατοί συναισθηματικά και σωματικά, να διαφυλάττουν την ενέργεια και υγεία τους.

4. Ο δάσκαλος/μαθητής

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/eiste-maxitis-mipos-eleuthero-pneuma-pws-vreite-arxetypiko-dna-psyxis/

Συχνά αυτά τα δύο αναφέρονται σας ξεχωριστά αρχέτυπα, αλλά εδώ θα επισημάνουμε ότι οι καλύτεροι δάσκαλοι είναι και δια βίου μαθητές. Οι δάσκαλοι/μαθητές λοιπόν αποτελούν εκείνα τα άτομα που πάντα βρίσκονται σε ένα σεμινάριο, αποζητούν την επιπλέον εκπαίδευση και κατάρτιση για την εργασία τους ή μαθαίνουν μια νέα γλώσσα απλά και μόνο για διασκέδαση. Αγαπούν το διάβασμα και θεωρούν τη γνώση κάτι ιερό. Άτομα με κυρίαρχο αυτό το αρχέτυπο εύκολα μπορεί να βαρεθούν και να πέσουν σε μελαγχολία αν δεν έχουν κάποιο κίνητρο πνευματικά. Εκείνοι που γίνονται όντως δάσκαλοι, μπορεί να χάσουν την αγάπη τους για διδασκαλία αν το υλικό ή ο τρόπος που το παρουσιάζουν δεν τους ενθουσιάζει πια.

Αυτά τα άτομα συνήθως στοχεύουν ψηλά και αν και είναι πολύ έξυπνοι, είναι αρκετά διστακτικοί απέναντι στη ζωή και στα συναισθήματά τους. Αν διαθέτετε μια ισχυρή κλίση προς αυτό το αρχέτυπο, εξερευνήστε λίγο το συναίσθημά σας, το πώς νιώθετε ή ξεκινήστε μια πνευματική άσκηση που βασίζεται όμως περισσότερο στο να νιώσετε, παρά στο να μάθετε. Συνάδελφοι ή φίλοι που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα μπορούν να γίνουν πολύτιμοι βοηθοί για τους δασκάλους/μαθητές, οπότε είναι καλή ιδέα να κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο, κάνοντας λίγο περισσότερη παρέα με εκείνους.

5. Ο καλλιτέχνης

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/eiste-maxitis-mipos-eleuthero-pneuma-pws-vreite-arxetypiko-dna-psyxis/

Αυτό το αρχέτυπο δεν αναφέρεται μόνο στους επαγγελματίες καλλιτέχνες. Εξάλλου, πολλά ταλέντα δεν κάνουν καν αυτή τη δουλειά, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό. Τα άτομα με αυτό το αρχέτυπο δεν χρειάζονται την άδεια κανενός για να βυθιστούν στη δημιουργία- βγαίνει αυθόρμητα από την ψυχή τους. Και πολλές φορές αυτό δεν γίνεται ορατό στους άλλους. Αυτά τα άτομα μπορεί να είναι νοικοκυρές ή επιχειρηματίες, που όμως είναι εξαιρετικά δημιουργικοί και απλά νιώθουν την ανάγκη να ικανοποιήσουν αυτή τους της πλευρά.

Αν νιώθετε λοιπόν επίμονα μια ανάγκη δημιουργίας, ξεκλέψτε λίγο χρόνο από το πρόγραμμά σας και ξεχωρίστε έναν ιδιαίτερο χώρο στο σπίτι σας για τις δημιουργίες σας. Και καθώς οι καλλιτέχνες είναι πολύ ευαίσθητοι απέναντι στην κριτική, προσέξτε να μην παίρνετε κατάκαρδα τις κακές κριτικές των άλλων, να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας και να μην τα παρατήσετε εύκολα, επειδή οι άλλοι σας το είπαν.

6. Ο ακτιβιστής/επαναστάτης

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/eiste-maxitis-mipos-eleuthero-pneuma-pws-vreite-arxetypiko-dna-psyxis/

Σε αυτές τις περιόδους αλλαγής και πολιτισμικής επανάστασης, πολλοί ακτιβιστές και επαναστάτες κάνουν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο. Γι’ αυτό και είναι καλό να επεξεργαστούμε αυτούς τους δύο τύπους αρχέτυπων μαζί. Θα καταλάβετε ότι είστε επαναστάτης (υποκινητής), αν τείνετε να λέτε και να κάνετε πράγματα που δημιουργούν έντονη αντίδραση από τους άλλους. Οι επαναστάτες δε διαθέτουν φίλτρο και μάλιστα απολαμβάνουν να κάνουν σχόλια που σκόπιμα θα προκαλέσουν. Οι ακτιβιστές επίσης δηλώνουν και πράττουν ενάντια στη βολή των άλλων, προσπαθώντας να ταρακουνήσουν τον κόσμο που αγνοεί την αλήθεια.

Οι ακτιβιστές μπορεί να εμφανίζονται πολύ σκληροί, αλλά πίσω από αυτή τη μάσκα έχουν πολλές ευαισθησίες που τους παρακινούν να συνεχίσουν το έργο τους. Οι ακτιβιστές και επαναστάτες αντιμετωπίζουν μια ειδική εκδοχή ψυχικής εξουθένωσης, απογοητεύονται τόσο κάποιες φορές, που το μήνυμα τους τελικά δεν ακούγεται, δίνοντας τον χώρο στην ανάπτυξη του πεσιμισμού. Όπως οι θεραπευτές, έτσι και αυτά τα αρχέτυπα νιώθουν συχνά ότι ο σκοπός της ζωής τους είναι να βοηθήσουν, είτε αυτό είναι ο εθελοντισμός σε ένα άσυλο ζώων ή σε μια πιο μεγάλη οργάνωση όπως η Greenpeace. Αν αυτά τα αρχέτυπα είναι σε εσάς περισσότερο κυρίαρχα, να θυμάστε ότι κάθε ελάχιστη προσπάθεια με στόχο τη βελτίωση της κοινωνίας, μετράει πολύ περισσότερο απ’ ότι μπορεί να φαντάζεστε.

7. Ο ιερέας/ιέρεια ή ο μοναχός/μοναχή

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/eiste-maxitis-mipos-eleuthero-pneuma-pws-vreite-arxetypiko-dna-psyxis/

Αυτοί οι τύποι αρχέτυπων είναι συνήθως άτομα, που υπηρέτησαν ιερούς σκοπούς σε προηγούμενες ζωές. Είτε ήταν μέρος μιας θρησκείας, είτε ήταν μέλος μιας κοινότητας με κοινούς κανόνες και βαθιά αφοσίωση, αυτές οι ψυχές είχαν αφιερώσει μια προηγούμενη ζωή τους σε κάποιο συγκεκριμένο πνευματικό μονοπάτι και συχνά έκαναν μεγάλες θυσίες γι’ αυτό. Πολλοί άνθρωποι με αυτό το αρχέτυπο στη ψυχή τους δεν ακολουθούν κάποιον επίσημο ιερό σκοπό σε αυτή τη ζωή, αλλά μπορεί να επιθυμούν να είναι μέλος κάποιας κοινότητας με κοινούς στόχους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι προηγούμενες ζωές τους ήταν τόσο περιοριστικές, που στην παρούσα δε θέλουν να ανήκουν σε καμία συγκεκριμένη πίστη, αντιθέτως προτιμούν να εξερευνούν πολλές διαφορετικές κοινότητες.

Άτομα με το αρχέτυπο του μοναχού/μοναχής προτιμούν την ησυχία, την τάξη και την ρουτίνα που τους προσφέρει ησυχία και τους αφήνει τον πνευματικό χώρο που επιθυμούν για να αναπτυχθούν. Μπορεί επίσης να είναι πολύ ταπεινοί και να ασχολούνται με τις ανάγκες των λιγότερο τυχερών συνανθρώπων τους. Οι ψυχές με αυτό το αρχέτυπο είναι συνηθισμένοι στο να έχουν κάποιον ηγετικό ρόλο. Ωστόσο, σε αυτή τη ζωή μπορεί να έχουν επιλέξει να ηγούνται και να δημιουργήσουν μια κοινότητα με έναν κοινό σκοπό. Συμβουλή προς τους μοναχούς/μοναχές: Μην κρύβεστε. Αναζητήστε αυτό που θέλετε ακριβώς. Ιερείς/ιέρειες: βεβαιωθείτε ότι ο ρόλος που έχετε, σας προσφέρει αρκετή ενέργεια, για να ικανοποιήσετε αυτό το αρχέτυπο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση