Γρίπη των πτηνών: Συμπτώματα και μέτρα προφύλαξης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών.

Γρίπη των πτηνών: Συμπτώματα και μέτρα προφύλαξης

Γρίπη των πτηνών: Συμπτώματα και μέτρα προφύλαξης

Η γρίπη των πτηνών προκαλείται από ιούς της γρίπης που προσβάλλουν τα πτηνά με ανάλογο τρόπο που η εποχιακή γρίπη προσβάλλει τον άνθρωπο. Ο ιός της γρίπης των πτηνών που προσβάλλει τα πτηνά κατά το έτος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα ισχυρός σε όλο τον κόσμο. Από τον Ιούνιο του 2016, ο ιός στην Ευρώπη (H5N8) έχει προκαλέσει σοβαρές επιδημίες σε πουλερικά με πολυάριθμους θανάτους.

Advertisment

Το στέλεχος του ιού της γρίπης που ενδημεί στην Κίνα και είναι γνωστό ως A (H7N9) 2017 έχει προκαλέσει επίσης πολυάριθμους θανάτους σε πτηνά εκτροφής και σε άγρια πτηνά. Η ικανότητα μετάδοσης του ιού από τα πτηνά στον άνθρωπο είναι ελάχιστη. H γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί ωστόσο με άμεση φυσική επαφή με μολυσμένα πτηνά (σε απόσταση μικρότερη από δύο μέτρα) ή με επιφάνειες που έχουν μολυνθεί κυρίως με αναπνευστικές εκκρίσεις ή κόπρανα μολυσμένων πτηνών. Εκδηλώνεται με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε πτηνά οικόσιτα ζώα και ανθρώπους.

Οι κινεζικές αρχές υγείας έχουν αναφέρει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 120 νέα ανθρώπινα κρούσματα της γρίπης των πτηνών Α (H7N9) 2017 από το Σεπτέμβριο του 2016. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είχαν έκθεση σε ζώντα πουλερικά ή είχαν επισκεφτεί αγορές ζώντων πουλερικών συνήθεια ευρέως διαδεδομένη στην Κίνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις στην Κίνα υπήρξε περιστασιακή μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η κατάσταση αυτή ώθησε το Κέντρο πρόληψης ειδικών νοσημάτων στις ΗΠΑ, CDC, τον Ιανουάριο του 2017 να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα.

Συγκεκριμένα, προειδοποιεί τους ανθρώπους που ταξιδεύουν στην Κίνα να αποφεύγουν κάθε επαφή με οικόσιτα ή άγρια πουλερικά και τα περιττώματά τους. Επιπρόσθετα κατά το ταξίδι τους (εφόσον δεν μπορεί να αποφευχθεί), δεν πρέπει να τρώνε κρέας πουλερικών που δεν είναι καλά μαγειρεμένο και δεν σερβίρεται καυτό, πρέπει να αποφεύγουν τα μελάτα αυγά, πρέπει να αποφεύγουν το φαγητό από πλανόδιους πωλητές, πρέπει να πλένουν σωστά τα χέρια τους, πρέπει να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος δέκα ημέρες μετά την επιστροφή τους από την Κίνα.

Τα αρχικά συμπτώματα στον άνθρωπο είναι παρόμοια με εκείνα των άλλων αναπνευστικών ιών, και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες και κόπωση, απώλεια της όρεξης, ρινική καταρροή, βουλωμένη μύτη. Ωστόσο, η μόλυνση με τον ιό αυτό συχνά προκαλεί σοβαρή αναπνευστική ασθένεια και σε αρκετές περιπτώσεις έχει μοιραία κατάληξη.

Παρά τη μικρή προσώρας μεταδοτικότητα στον άνθρωπο οι υγειονομικές υπηρεσίες ευρίσκονται σε επιφυλακή κατά το 2017 σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της επιθετικότητας του τρέχοντος στελέχους του ιού και της σοβαρότητας με την οποία εκδηλώνεται η νόσος στον άνθρωπο. Επίσης υπάρχει παγκόσμια επιφυλακή για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού στο μέλλον.

Μέτρα προφύλαξης για τους καταναλωτές αυτή την περίοδο

– Να αποφεύγετε το κυνήγι και την βρώση άγριων πουλιών. Εάν έχετε οικόσιτα ζώα εμποδίστε τα να έλθουν σε επαφή με νεκρά πτηνά κατά τις βόλτες τους.

– Αγοράζετε καθαρά τμήματα κτηνιατρικώς ελεγμένων πουλερικών (π.χ. στήθος μπούτι) και επιλέξτε να τα μαγειρέψετε επαρκώς και κοντά στην ημερομηνία λήξεως.

– Να αποφεύγετε τα μελάτα αυγά

– Να πλένετε επαρκώς τα χέρια σας πριν την και μετά την παρασκευή και την βρώση τροφίμων επί χρονικό διάστημα άνω των 25 δευτερολέπτων.

– Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι σε ιδιαίτερη επιφυλακή, να μην αφήνουν τα πουλερικά να κυκλοφορούν ελεύθερα, να ελέγχουν σχολαστικά την διατροφή των πουλερικών, να χρησιμοποιούν γάντια κατά τη σφαγή και διαχείριση των πουλερικών, να αερίζουν τους χώρους εκτροφής, να αποφεύγουν το στενό συγχρωτισμό των πουλερικών και την παραμονή άρρωστων και υγιών πουλερικών στον ίδιο χώρο, να πλένουν με σχολαστικότητα τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή με τα πουλερικά και να είναι σε στενή επικοινωνία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση