,

Οι ήχοι που συντονίζουν τον εγκέφαλο

Οι πρωτοποριακές έρευνες του Ινστιτούτου Μονρό Το Ινστιτούτο Μονρό (ΤΜΙ) έχει μια πολυετή ιστορία στον τομέα της πρωτοποριακής έρευνας και επέκτασης της ανθρώπινης συνειδητότητας.

Οι πρωτοποριακές έρευνες του Ινστιτούτου Μονρό

Το Ινστιτούτο Μονρό (ΤΜΙ) έχει μια πολυετή ιστορία στον τομέα της πρωτοποριακής έρευνας και επέκτασης της ανθρώπινης συνειδητότητας.

Η Ζωή του Μπομπ Μονρό, H Φιλοσοφία, οι Εμπειρίες του και η Ιστορία του Ινστιτούτου Μονρό

Όλα ξεκίνησαν από την αυθόρμητη εξωσωματική εμπειρία του Μπομπ Μονρό, ιδρυτού του Ινστιτούτου Μονρό. Ο ίδιος ήταν ένας επιχειρηματίας χωρίς ιδαίτερα πνευματικά ενδιαφέροντα αλλά παρ’ όλα αυτά είχε μια φυσική ευκολία να «βγαίνει» από το σώμα του αθελά του. Αφορμή για την πρώτη του εξωσωματική εμπειρία ήταν η ενασχόλησή του με την υπνοπαιδεία και τη χρήση των ήχων για βαθειά χαλάρωση. Ο Μονρό υπήρξε ιδιοκτήτης ενός ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού δικτύου στη Βιρτζίνια. Τό 1956 η εταιρεία του συνέστησε ένα τμήμα έρευνας και αναπτυξης με σκοπό την μελέτη της επίδρασης διαφόρων ηχητικών προτύπων στην ανθρώπινη συνείδηση και ειδικότερα την επίδρασή τους στἠν μάθηση. Ο ίδιος ο Μονρό συμμετείχε σε αυτά τα πειράματα όχι μόνο ως επιχειρηματίας χρηματοδοτώντας τα, αλλά και ως υποκείμενο πειράματος. Ετσι, το 1958 χρησιμοποιώντας τον εαυτό του ως πειραματόζωο, άρχισε να βιώνει καταστάσεις συνείδησης στις οποίες αντιλαμβανόταν τον εαυτό του σαν ξεχωριστό από το υλικό του σώμα. Περιέγραψε αυτές τις αυθόρμητες καταστάσεις ως «εξωσωματική εμπειρία». Αυτό όμως ήταν κάτι πρωτοφανές όσο κι ακατανόητο για τον ίδιο. Πώς ήταν δυνατόν να «βγαίνει» έξω από το σώμα του; Θέλοντας απαντήσεις λογικές και μετρήσιμες προσκάλεσε μια ομάδα από σκληροπυρηνικούς επιστήμονες ικανούς να τον βοηθήσουν να κάνει την κατάλληλη έρευνα η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.

Advertisment

Οι ήχοι που συντονίζουν τον εγκέφαλο

Έτσι, ένα βράδυ του φθινοπώρου του 1964 έγινε μια ενδιαφέρουσα συναντηση στο Λος Άντζελες. Σε αυτή συμμετείχαν περίπου 20 ψυχίατροι , ψυχολόγοι και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Μονρό για να ξεκινήσουν μια ερευνητική ομάδα. Αυτή η έρευνα οδήγησε στη δημιουργία μιας μη παρεμβατικής και ευκολόχρηστης τεχνολογίας ακουστικής καθοδήγησης, γνωστή ως Συγχρονισμός Ημισφαιρίων ή Hemi-Sync® ( από τις ελληνικές λέξεις συγχρονισμός ημισφαιρίων). Οι ήχοι Hemi-Sync® παρέχουν μια σειρά από διάφορα ηχητικά πρότυπα τα οποία υποστηρίζουν τον συγχρονισμό των ημισφαιρίων του εγκεφάλου και κατά συνέπεια την εξύψωση των λειτουργιών που ελέγχονται από τον εγκέφαλο υποβοηθώντας έτσι την βελτίωση της μνήμης, της μάθησης, της ικανότητας συγκέντρωσης , του ύπνου, τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, του πόνου, την επαφή με τα βαθύτερα επίπεδα του εαυτού και πολλά άλλα.

Το 1974 η αρχική ερευνητική ομάδα επεκτάθηκε και δημιουργήθηκε το Ινστιτούτο Μονρό (ΤΜΙ), ένας οργανισμός αφιερωμένος στη έρευνα και στη διενέργεια σεμιρίων σχετικά με την διερεύνηση της ανθρώπινης συνειδητότητας. Αυτή ήταν η αρχή μια πολυετούς έρευνας στην εξερεύνηση της συνειδητότητας κατά την διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με επιστήμονες υψηλού βεληνεκούς όπως οι Charles Tart, Russel Targ, Half Putoff, Stanley Kripper, Stanislav Grof, Edgar Mitchell και Elisabeth Kubler-Ross . Μέσω πολλών πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εξωσωματικών εμπειριών, του συνδειητού ονειρέματος, την επαφή με άλλες σφαίρες ύπαρξης, το ταξίδι εκτός χώρου και χρόνου, την επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό, τους νεκρούς, άλλες μορφές νοημόνων όντων και πολλά άλλα, τελικά ο Μονρό οδηγήθηκε στην αναπτυξη της τεχνολογίας Hemi Sync® και την ίδρυση του Ινστιτούτου Μονρό (ΤΜΙ) πρωτοπόρο στην εξερεύνηση και «χαρτογράφηση» των διαφόρων καταστάσεων συνείδησης.

Ο ίδιος ο Μονρό, από ένας μάλλον αδιάφορος σε πνευματικά θέματα και πολύ προσγειωμένος, τυπικά λογικός άνθρωπος, έγινε ένας πραγματικός πνευματικός αζητητής αλλά με ένα σύγχρονο τρόπο, εξερευνώντας το άγνωστο με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Advertisment

Οι « Εξερευνητές» που μιλούν με το υπερπέραν

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών το Ινστιτούτο Μονρό συνέχισε να ερευνα, να αζητά και να διδάσκει άλλους σχετικά με τις διευρυμένες συνειδησιακές καταστάσεις και τις πρακτικές μεθόδους αύξησης των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Ανέπτυξε μια σειρά πολυήμερων εργαστηρίων που δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ζήσουν οι ίδιοι την εμπειρία περιοχών συνείδησης πέρα από την χωροχρονική πραγματικότητα. Ταυτόχρονα συνέχισε τα πειράματα με μια επίλεκτη ομάδα επιστημόνων που ονομάστηκαν « Εξερευνητές».

Η απόλυτη ιδιαιτερότητα των Εξερευνητών είναι ότι χρησιμοποιώντας το Hemi-Sync®, αυτή ομάδα επαγγελματιών (φυσικοί, ηλεκτρονικοί, μηχανικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, διευθύνοντες σύμβουλοι, ψυχολόγοι, ψυχίατροι), έμαθαν να επεκτείνουν τη συνειδητότητά τους σε μη υλικά πεδία ύπαρξης. Παρακολουθούμενοι από τον Μονρό και το προσωπικό του τμήματος έρευνας, οι Εξερευνητές έδιναν εκτενείς περιγραφές από αυτά τα μη υλικά πεδία και επικοινωνούσαν τις αντιλήψεις τους. Σε πολλές περιπτώσεις άλλα νοήμονα όντα, εισέρχονταν στο πείραμα, ως «τρίτοι συμμετέχοντες», για βοηθήσουν γίνει πιο κατανοητός ο δικός τους μη υλικός κόσμος.

Οι έρευνες μέ τους Εξερευνητές είναι μια πρωτοπόρος εργασία του τμήματος ερευνών του Ινστιτούτου Μονρό. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 32 μαγνητοφωνημένα και δημοσιευμένα αποσπάσματα από αυτή την συνεχιζόμενη έρευνα, τα οποία έχουν ληφθεί κυριολεκτικά από εκατοντάδες ώρες συνεδριών στο Εργαστήριο. Είναι πραγματικές ηχογραφήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια πειραμάτων στο εργαστήριο του ινστιτούτου Μονρό.

Είμαστε πολύ περισσότερα από ένα υλικό σώμα

Τελικά η προσωπική εξωσωματική εμπειρία του Μονρό οδήγησε στην εκτεταμένη έρευνα κι αυτή με τη σειρά της στη συγκρότηση ειδικών σεμιναρίων που γίνονται πλέον σε όλον τον κόσμο.

Όταν το πεδίο των εξωσωματικών εμπειριών άνοιξε για τον Μονρό, άρχισε γι’αυτον μια προσωπική εξερεύνηση που τελικά συνέβαλε σε μια νέα εποχή έρευνας της συνειδητότητας. Η αναπτυξη της τεχνολογίας Hemi-Sync® και η δημιουργία των ειδικών εργαστηρίων, σεμιναρίων και ηχογραφήσεων άνοιξε το δρόμο για χιλιάδες ανθρώπους να εξερευνήσουν και να έχουν παρόμοιες εμπειρίες μόνοι τους, συνειδητοποιώντας ότι ο Εαυτός τους είναι πολύ περισσότερα από το υλικό τους σώμα.

Στην Ελλάδα τα ειδικά σεμινάρια του Ινστιτούτου Μονρό όπως το Σεμινάριο Ανάπτυξης Ανώτερης Νοημοσύνης γίνονται κατ’ αποκλειστικότητα στο Κτήμα Νοόσφαιρα στην ορεινή Κορινθία το οποίο είναι το μοναδικό κατάλυμα στην Ευρώπη που διαθέτει σε κάθε δωμάτιο την ειδική εγκατάσταση ώστε οι συμμετέχοντες να παρακολουθούν τις ασκήσεις Hemi-Sync με ακουστικά ενώ είναι άνετα ξαπλωμένοι στο δωμάτιό τους. Τρεις φορές το χρόνο γίνονται τα σεμινάρια στα Ελληνικά και το επόμενο έχει προγραμματιστεί για τις 17-19 Μαρτίου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι ανθισμένες κερασιές της Πιερίας: Το νέο τουριστικό υπερθέαμα της χώρας
«Η οικογένειά μας είναι πλήρης» | Ζευγάρι δασκάλων υιοθέτησαν 10χρονο μαθητή τους με τετραπλό ακρωτηριασμό!
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση