, ,

Ο ρόλος της διατροφής στη γονιμότητα

Ο ρόλος της διατροφής στη γονιμότητα Της Μαρίας Ι. Ρίτσου, Κλινική Διαιτολόγος – ΔιατροφολόγοςAdvertisment Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κατανάλωση πρόχειρου

Ο ρόλος της διατροφής στη γονιμότητα

Της Μαρίας Ι. Ρίτσου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Advertisment

Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, οδηγούν στην έλλειψη μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη γονιμότητα του ζευγαριού. Τελευταίες επιστημονικές μελέτες έδειξαν πως η καλή φυσική υγεία συμβάλλει στην αύξηση της γονιμότητας. Έτσι οι έρευνες αυτές εστίασαν και εντόπισαν τροφές και τον τρόπο που επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Η προσαρμογή λοιπόν της διατροφής του ζευγαριού πρέπει να παρέχει όλα εκείνα τα συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, αλλά θα πρέπει να συνδυάζεται και με επαρκή ενυδάτωση. Τόσο οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες που θέλουν να αυξήσουν τη γονιμότητά τους, θα πρέπει να προσπαθούν να υπάρχει ποικιλία και ισορροπία στη διατροφή τους, να αποφεύγουν τις καταχρήσεις και να προσθέσουν πιθανόν κάποιες άλλες τροφές που ίσως δεν συνήθιζαν στο παρελθόν.

Πιο αναλυτικά, συστήνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής. Τα φρούτα και τα λαχανικά δίνουν στον οργανισμό πλούτο βιταμινών μετάλλων, και αντιοξειδωτικών. Από τα φρούτα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα εσπεριδοειδή καθώς έχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος, και προάγει την ωορρηξία. Ακόμα, ο ανανάς αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγγανίου, ενός μεταλλικού στοιχείου που ενεργοποιεί τα ένζυμα που προκαλούν παραγωγή σειράς ορμονών του αναπαραγωγικού συστήματος και η έλλειψή του συνδέεται με μειωμένη γονιμότητα.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/rolos-diatrofis-gonimotita/

Επίσης, τα λαχανικά με έντονο χρώμα όπως τα καρότα, οι πιπεριές και το κολοκύθι, περιέχουν βήτα-καροτίνη η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ιστών του αναπαραγωγικού συστήματος. Ιδανικά επιλέξτε οργανικά φρούτα και λαχανικά για να αποφύγετε στην έκθεση στα βλαβερά φυτοφάρμακα, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσουν την γονιμότητα (τόσο τη γυναικεία όσο και την αντρική).

Η διατροφή του ζευγαριού επίσης πρέπει να περιλαμβάνει επαρκής ποσότητα πρωτεΐνης, τόσο ζωικής όσο και φυτικής. Η ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι και το άπαχο μοσχάρι, μπορούν να εξασφαλίσουν το σίδηρο στη διατροφή. Οι γυναίκες που έχουν ελλείψεις σιδήρου φαίνεται ότι δυσκολεύονται στη σύλληψη. Τα ψάρια και ιδιαίτερα τα λιπαρά όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί, τα οποία είναι πλούσια σε Ω3, εξισορροπούν τις ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος και αυξάνουν τη ροή του αίματος.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την ορμονική ισορροπία και την παραγωγή υγιών ωαρίων και σπερματοζωαρίων. Ιδιαίτερα οι γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών θα πρέπει να επιδιώκουν την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και να αποφεύγουν την κατανάλωση επεξεργασμένων. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν φολλικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για τις γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν τη γονιμότητά τους, αλλά και απαραίτητο για το σχηματισμό του νευρικού συστήματος του εμβρύου κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Για αυτό το λόγο και είναι καλό οι γυναίκες να αυξήσουν την κατανάλωση των πράσινων λαχανικών πριν τη σύλληψη.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/rolos-diatrofis-gonimotita/

Η κατανάλωση καρπών και σπόρων (κυρίως ωμών και ανάλατων) προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6 τα οποία είναι υπεύθυνα για την κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών. Επίσης το αλκοόλ πρέπει να περιοριστεί και από τους άνδρες και από τις γυναίκες. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών επηρεάζει τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών και μπορεί να μειώσει τη γυναικεία γονιμότητα μέχρι 50%. Στους άνδρες, έρευνες έδειξαν ότι το σπέρμα που παράγεται κατά την κατανάλωση αλκοόλ είναι λιγότερο υγιές και αποτελεσματικό.

Έρευνες έδειξαν ότι η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, στο τσάι και στα ροφήματα τύπου κόλα εμποδίζει τη σύλληψη στις γυναίκες και μειώνει τη συγκέντρωση και την κινητικότητα του σπέρματος στους άνδρες. Επομένως συστήνεται ήπια κατανάλωση καφεΐνης ιδιαίτερα από τις γυναίκες. Ακόμα, υπάρχουν και κάποιες τροφές οι οποίες μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες να πετύχετε μια εγκυμοσύνη, όπως για παράδειγμα τα μεγάλα ψάρια τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου όπως ο ξιφίας, ο σολομός και ο τόνος. Ο υδράργυρος όχι μόνο μειώνει την γονιμότητα αλλά είναι και επιβλαβής για την υγεία του εμβρύου.

Τέλος, για μια επιτυχημένη σύλληψη συνίσταται έλεγχος του σωματικού βάρους για τις γυναίκες. Όταν οι λιποαποθήκες του ατόμου είναι χαμηλές, μειώνεται η πιθανότητα γονιμοποίησης σε ένα σώμα που δεν έχει αρκετή ενέργεια και δε θα μπορεί να θρέψει το έμβρυο. Αντίθετα, το αυξημένο βάρος αυξάνει την ινσουλινοαντίσταση και συχνά ευνοεί την εμφάνιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και άλλων ενδοκρινικών ανωμαλιών.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση