, ,

5 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε να κάνετε με ένα «control freak»

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αναζητούν απεγνωσμένα τον έλεγχο σε ανθρώπους και καταστάσεις.

5 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε να κάνετε με ένα «control freak»

5 σημάδια ότι έχετε να κάνετε με ένα «control freak»

Η φράση «control freak» προφανώς δεν αποτελεί κλινικό όρο, αλλά αποδεικνύεται ότι προσδιορίζει ξεκάθαρα το συγκεκριμένο πρόβλημα: άνδρες και γυναίκες που έχουν μια αυξημένη ανάγκη για έλεγχο μπορεί να γίνουν συχνά ακραίοι και υπερβολικοί, φρικάροντας όλους τους γύρω τους. Τι είδους προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζει ένα τέτοιο άτομο; Αναζητούν απεγνωσμένα τον έλεγχο και αυτό τους κάνει ψυχαναγκαστικούς-καταναγκαστικούς, θυμωμένους (είτε φανερά, είτε παθητικό-επιθετικά), φοβικούς ή ακόμα και αμφιθυμικούς. Χρειάζονται τον έλεγχο των πάντων, επειδή, χωρίς αυτόν, είναι πεπεισμένοι ότι τα πράγματα θα ξεφύγουν και ότι οι ζωές τους θα καταρρεύσουν.

Advertisment

Αυτά τα άτομα βρίσκονται παντού, στο σπίτι, στην εργασία, σε οποιαδήποτε κοινωνική σας συναναστροφή. Είναι σημαντικό να αναφερθεί εδώ ότι τα «control freaks» δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως τέτοιο, καθώς χρειάζονται να ελέγχουν ακόμα και την εικόνα τους και δεν θα παραδεχτούν εύκολα ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια ή βελτίωση. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων θα μπουν στη διαδικασία να δικαιολογήσουν την ανάγκη τους αυτή για έλεγχο, λέγοντας για παράδειγμα ότι «πρέπει να λειτουργώ έτσι, για να καταφέρνω όσο πιο πολλά μπορώ», «χρειάζεστε άτομα σαν εμένα που να έχουν τόση ικανότητα ελέγχου» ή «όλα θα κατέρρεαν χωρίς τη δική μου βοήθεια».

Προσπαθείτε να έχετε τα πάντα υπό έλεγχο; Κάντε το τεστ ελεγκτικότητας

Ωστόσο, πολλά πράγματα στη ζωή μας βρίσκονται πέρα από τον έλεγχο μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε, αν δεν θέλουμε να γίνουμε δυσλειτουργικοί και απόλυτα αγχώδεις. Επεξεργαστείτε τα παρακάτω σημάδια λοιπόν και ίσως βρείτε τον εαυτό σας ή κάποιον δικό σας άνθρωπο σε κάποια από τα παραδείγματα.

Advertisment

Τα «control freaks»:

1. Διορθώνουν συνέχεια τους άλλους, όταν κάνουν λάθη

Οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανάγκη για έλεγχο συχνά θέλουν να διορθώνουν τους άλλους, όταν κάνουν ή λένε κάτι λάθος. Διορθώνουν ακόμα και στους πιο παράλογους διαπληκτισμούς, διορθώνουν την ορθογραφία ή την προφορά, λεπτομέρειες του τι συνέβη στο παρελθόν· διορθώνουν τους κακούς τρόπους ή όταν οι άλλοι κάνουν κάτι ακατάλληλο και αγενές. Είναι σημαντικό εδώ να καταλάβουμε ότι πίσω από αυτό το έντονο και ενοχλητικό χαρακτηριστικό, βρίσκεται η πεποίθηση τους ότι συνήθως- ή πάντα- έχουν δίκιο και είναι πάντα οι σωστοί.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/simadia-martyroun-exete-kanete-control-freak/

2. Προσπαθούν πάντα να έχουν τον τελευταίο λόγο ή να κερδίζουν σε μια διαφωνία

Οι εξουσιαστικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν σχέσεις επειδή έχουν την έντονη τάση να θέτουν συνέχεια κανόνες- και στη συνέχεια να τους επιβάλλουν. Συμπεριφέρονται σαν να είναι ανώτεροι από τους άλλους και επιδεικνύουν συνέχεια το πόσο πρακτικοί, λογικοί και έξυπνοι νομίζουν ότι είναι.

3. Αρνούνται να παραδεχτούν τα λάθη τους

Αναμφίβολα, ένα από τα χαρακτηριστικά που περισσότερο ενοχλούν τους φίλους τους, τους συντρόφους τους αλλά και τους συναδέλφους είναι η άρνηση των “control freaks” να παραδεχτούν τα λάθη τους. Μπορεί να είναι το μικρότερο, απλούστερο ζήτημα, αλλά οι μανιακοί με τον έλεγχο άνθρωποι θα εμμείνουν στη θέση τους, ο,τι και αν γίνει. Ο τρόπος σκέψης τους είναι διαστρεβλωμένος σε σημείο που πιστεύουν ότι μια τέτοια παραδοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον τους από τους άλλους ανθρώπους, ή φοβούνται ότι θα χαρακτηριστούν από τους άλλους ως ανίκανοι ή ανόητοι. Επιπροσθέτως, αποτελεί κανόνα το γεγονός ότι βλέπουν σχεδόν τα πάντα ασπρόμαυρα, στα άκρα· το να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε βρίσκεται ενδιάμεσα είναι εξαιρετικά άβολο γι’ αυτούς και το αποφεύγουν μέσω άρνησης.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/simadia-martyroun-exete-kanete-control-freak/

4. Κρίνουν τους άλλους

Μερικοί από τους πιο επικριτικούς άνδρες και γυναίκες που θα γνωρίσετε στη ζωή σας είναι και μανιακοί με τον έλεγχο. Παρουσιάζονται ως ιδιαίτερα ηθικοί, έχουν άποψη για τα πάντα, από το πώς πρέπει να κρατάμε το πιρούνι, μέχρι το πώς πρέπει να ζούμε τη ζωή μας. Αυτά τα άτομα έχουν μια έτοιμη απάντηση σε όλα και αυτή η υπερβολή τους φαίνεται υποκριτική και ψεύτικη σε όσους μπορούν να τους ξεχωρίσουν.

5. Οδηγούν νευρικά

Οι άνθρωποι με τρομερή ανάγκη ελέγχου συχνά συγχύζονται στην οδήγηση. Πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι οι μόνοι σωστοί οδηγοί στο δρόμο. Συχνά βρίζουν, φαίνονται μίζεροι στο τιμόνι και έτοιμοι για καυγά. Όμως, το πιο κοινό πρόβλημα με αυτά τα άτομα στο δρόμο είναι η δική τους ανυπομονησία. Ενοχλούνται όταν οι άλλοι οδηγοί πάνε πολύ αργά ή πολύ γρήγορα. Βλέπουν τους πεζούς ως μια ενοχλητική παρεμβολή στην οδήγηση τους· θεωρούν ότι η παρουσία τους στις διαβάσεις τους καθυστερούν. Και πάλι πρέπει να τονιστεί ότι στο μυαλό αυτών των ατόμων κυριαρχεί ο εαυτός τους, όλα γίνονται γι’ αυτούς και αρνούνται να μπουν στη θέση του άλλου και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση.

Η συμβουλή

Τα «control freaks» παρουσιάζουν μια σειρά συμπεριφορών και πράξεων που ενοχλούν και απομακρύνουν τους άλλους. Αυτά τα άτομα λειτουργούν έτσι, επειδή πιστεύουν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουν τους στόχους τους. Αν βλέπετε τον εαυτό σας σε κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές, κάντε ένα βήμα πίσω και αναρωτηθείτε αν νιώθετε εξουθενωμένοι από την επιμονή και τη μανία σας να τα έχετε όλα υπό έλεγχο. Αν κάποιος που αγαπάτε και νοιάζεστε, παρουσιάζει τέτοιες συμπεριφορές, είναι ώρα να κάνετε μια συζήτηση μαζί του για το τι ενοχλεί εσάς, ώστε η ενόχληση σας να μην επιδεινωθεί, διακινδυνεύοντας το μέλλον της σχέσης σας. Δώστε τους κάποια ξεκάθαρα παραδείγματα της συμπεριφοράς τους προς εσάς- και χρόνο να το επεξεργαστούν και να το δουλέψουν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση