, ,

Το τεστ επαγγελματικής επιτυχίας των ψυχολόγων David McClelland και John Ray

Tεστ επαγγελματικής επιτυχίας Όλοι θέλουμε την επαγγελματική επιτυχία. Λίγοι όμως την πετυχαίνουμε. Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν την εργασία σαν ένα “αναγκαίο κακό” ώστε να βγάζουν

Το τεστ επαγγελματικής επιτυχίας των ψυχολόγων David McClelland και John Ray

Tεστ επαγγελματικής επιτυχίας

Όλοι θέλουμε την επαγγελματική επιτυχία. Λίγοι όμως την πετυχαίνουμε. Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν την εργασία σαν ένα “αναγκαίο κακό” ώστε να βγάζουν τα προς το ζην και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Άλλοι την βλέπουν σαν ένα μέσο ώστε να πετύχουν περισσότερα, να ζουν σε μεγαλύτερα σπίτια με καλύτερα αυτοκίνητα και με έναν τραπεζικό λογαριασμό που θα τους επιτρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στη ζωή τους. Και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που η εργασία τους είναι η ζωή τους. Δεν την βλέπουν ούτε ως αναγκαίο κακό ούτε ως μέσο επίτευξης στόχων. Για αυτούς τους ανθρώπους η εργασία τους είναι αυτοσκοπός.

Advertisment

Εάν συγκεντρώναμε τους πιο πετυχημένους ανθρώπους στον κόσμο θα διακρίναμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά: Υψηλή νοημοσύνη, δυνατά κίνητρα, και υψηλά επίπεδα ενέργειας. Δεν είναι όμως όλοι οι άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά επιτυχημένοι στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά τους;

Ο ψυχολόγος David McClelland, από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχει μελετήσει εκτενώς αυτό το ερώτημα. Μελέτησε πάνω από 20 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας – συμπεριλαμβανομένου της ανάγκης για κυριαρχία, αγάπη και φροντίδα – στην Κλινική Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Τώρα, τα ευρήματά του χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο από τους μάνατζερ των μεγαλύτερων εταιρειών προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα αλλά και να κινητοποιήσουν τους υφισταμένους τους.

Όμως, σχετίζεται η επαγγελματική επιτυχία με την ευτυχία; Σε κάποιο μόνο βαθμό θα έλεγε ο McClelland. Σίγουρα όμως έχει σημαντική επιρροή. Μια άνετη ζωή μας επιτρέπει να είμαστε πιο ξέγνοιαστοι. Από την άλλη, πολλά αντεπιχειρήματα μπορούν να γεννηθούν στο μυαλό μας. Ίσως όμως το ζήτημα δεν είναι αντικειμενικό. Ναι, για κάποιους ανθρώπους, το επάγγελμά τους είναι η θεμέλιος λίθος της ευτυχίας τους ενώ για κάποιους άλλους είναι η προσωπική τους ζωή, οι φίλοι, η οικογένεια και ο προσωπικός τους χρόνος. Και είναι εντάξει να είμαστε διαφορετικοί. Ο καθένας έχει το δικό του πρότυπο μιας “καλής ζωής”.  Άλλοι πιστεύουν ότι καλή ζωή είναι να έχεις καλές σχέσεις και ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου και άλλοι βλέπουν επιτυχία, δόξα και καταξίωση.

Advertisment

Για αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανθρώπων επιστρατεύτηκε το παρακάτω τεστ που βασίζεται στο έργο των καθηγητών ψυχολόγων David McClelland από το πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ και John Ray από το Πανεπιστήμιο New South Wales της Αυστραλίας.

Σας προτείνουμε επίσης να δείτε τα παρακάτω τεστ:

Πόσο κυριαρχική προσωπικότητα έχετε;

Ποιο επάγγελμα σας ταιριάζει σύμφωνα με τη συναισθηματική σας κατάσταση;

[viralQuiz id=130]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση