, ,

Τεστ: Η κλίμακα της διαπροσωπικής εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη στον άνδρα και τη γυναίκα.

Τεστ: Η κλίμακα της διαπροσωπικής εμπιστοσύνης

Photo: Author/Depositphotos

Η ικανότητα να εμπιστευόμαστε είναι κρίσιμη για την επιβίωσή μας ως ανθρώπινη κοινωνία. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν θα ήμασταν πρόθυμοι να συμμετάσχουμε ούτε καν σε απλές μορφές διάδρασης όπως είναι η αγορά τροφής στο μπακάλικο της γειτονιάς μας ή η απλή επίσκεψη σε έναν ιατρό. Πρέπει να πιστέψουμε ότι το φαγητό που αγοράζουμε στο κατάστημα είναι ασφαλές και ότι ο γιατρός θα μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε την υγεία μας και όχι να την βλάψουμε..

Advertisment

Ακόμα και στην πιο βασική κοινωνική διάδραση, εκθέτουμε τα ευάλωτα σημεία μας και χωρίς τον προθυμία να εμπιστευτούμε αυτούς με τους οποίους συναλλασσόμαστε, θα ζούσαμε όλοι απομονωμένοι σε φάρμες προσπαθώντας να καλλιεργούμε το δικό μας φαγητό. Η ύπαρξή μας θα ήταν σκληρή και ο χρόνος μας πάνω σε αυτή τη Γη θα ήταν πολύ πιο σύντομος από ότι προσδοκούμε σήμερα.

Ερευνητές ψυχολόγοι ενδιαφέρθηκαν για την δυνατότητα μας να εμπιστευόμαστε από τη δεκαετία του 1970 και ένας αριθμός από τεστ αναπτύχθηκαν για να μετρούν αυτή την ποιότητα. Η έρευνα τους έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλή ικανότητα εμπιστοσύνης φάνηκαν να έχουν έναν επιπλέον αριθμό επιθυμητών ποιοτήτων. Ήταν πιο ανεξάρτητοι και αξιόπιστοι οι ίδιοι, και όπως μπορεί να περιμένετε, ήταν πιο πρόθυμοι να αναζητήσουν βοήθεια από ότι οι άλλοι.

Οι Cynthia Johnson-George και Walter Swap, συγγραφείς της Κλίμακας Διαπροσωπικής Εμπιστοσύνης αμφισβήτησαν σε κάποιο βαθμό αυτή την πρώιμη έρευνα ότι δηλαδή η ικανότητα της εμπιστοσύνης συνοδεύεται από μυριάδες άλλες ποιότητες. Η πρώτη τους διαφωνία ήταν ότι η τυφλή εμπιστοσύνη σε άλλους μπορεί να είναι προϊόν αφέλειας και τελικά μπορεί να αποβεί επικίνδυνη… Μια υγιής δόση σκεπτικισμού όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι χρήσιμη και το να μην σταματήσετε το αυτοκίνητο για να επιβιβάσετε έναν ξένο μπορεί να αποβεί σωτήριο για τη ζωή σας.

Advertisment

Δεύτερον, μια υγιής εμπιστοσύνη στους άλλους μπορεί να αφορά συγκεκριμένες καταστάσεις. Μπορεί να μην εμπιστευόμαστε τον σύντροφό μας για να φτιάξει το αυτοκίνητό μας, αλλά από την άλλη μπορεί να μην εμπιστευτούμε στον μηχανικό του αυτοκινήτου τα βαθιά σκοτεινά μυστικά μας. Αυτό το τεστ απορρέει από την πεποίθηση του συγγραφέα ότι μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για την ικανότητα εμπιστοσύνης στους άλλους όταν τη συσχετίσουμε με συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες καταστάσεις.

Η εμπιστοσύνη στον άνδρα και στη γυναίκα

Ένα από τα πιο απροσδόκητα ευρήματα που εντόπισαν οι ερευνητές καθώς κατασκεύαζαν αυτό το τεστ είναι ότι οι άνδρες και οι γυναίκες σκέφτονται την εμπιστοσύνη με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, – τόσο διαφορετικό που κρίθηκε απαραίτητο να διαχωριστεί το τεστ για άνδρες και για γυναίκες.

Οι γυναίκες τείνουν να σκέφτονται την εμπιστοσύνη με πιο συγκεκριμένους τρόπους από ότι οι άνδρες. Επίσης, είναι πιο πρόθυμες να εμπιστευτούν και να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον που έχει αποδείξει ότι είναι αναξιόπιστος. Οι συγγραφείς ωστόσο βρήκαν ότι και τα δύο φύλα διαχωρίζουν την αξιοπιστία από τη συναισθηματική εμπιστοσύνη και αυτό φαίνεται να έχει λογική. Όλοι έχουμε φίλους στους οποίους θα μπορούσαμε να πούμε τα πάντα αλλά δεν τους θεωρούμε υπόλογους που δεν θυμούνται κάποια σημαντικά γεγονότα ή ημερομηνίες όπως π.χ. τα γενέθλιά μας.

Εάν είστε άνδρας κάντε αυτό το τεστ

Η κλίμακα διαπροσωπικής εμπιστοσύνης για άνδρες

Εάν είστε γυναίκα κάντε το παρακάτω τεστ

Η κλίμακα διαπροσωπικής εμπιστοσύνης για γυναίκες

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση