, ,

Η τέχνη της τοξοβολίας

Η τέχνη της τοξοβολίας Ο γιόγκι Ραμάν ήταν δάσκαλος της τοξοβολίας. Ένα πρωί κάλεσε τον πιο αγαπημένο του μαθητή να παρακολουθήσει μια επίδειξη του

Η τέχνη της τοξοβολίας

Η τέχνη της τοξοβολίας

Ο γιόγκι Ραμάν ήταν δάσκαλος της τοξοβολίας. Ένα πρωί κάλεσε τον πιο αγαπημένο του μαθητή να παρακολουθήσει μια επίδειξη του ταλέντου του. Αυτός, που το είχε ξαναδεί πάνω από εκατό φορές, αποφάσισε να υπακούσει το δάσκαλό του. Πήγαν στο δάσος που γειτόνευε με το μοναστήρι. Καθώς έφταναν μπροστά σε μια ωραία βελανιδιά, ο Ραμάν έκοψε ένα από τα λουλούδια που φορούσε γύρω από το λαιμό του και το ακούμπησε σ΄ένα κλαδί. Μετά άνοιξε τη φαρέτρα κι έβγαλε τρία αντικείμενα: το υπέροχο τόξο του από ακριβό ξύλο, ένα βέλος κι ένα μαντήλι λευκό, κεντημένο με λουλούδια πασχαλιάς.

Advertisment

Ο γιόγκι πήρε ύστερα θέση, εκατό βήματα μακριά από το μέρος όπου είχε αφήσει το λουλούδι. Απέναντι από το στόχο, ζήτησε από το μαθητή του να του δέσει τα μάτια με το κεντημένο μαντήλι. Το παιδί έκανε ό,τι τον διέταξε ο δάσκαλος.

– Πόσες φορές με έχεις δει να εξασκώ το ευγενικό και αρχαίο άθλημα της τοξοβολίας; ρώτησε ο γιόγκι.

– Κάθε μέρα, απάντησε το παιδί. Και σας έχω δει να πετυχαίνετε ένα ρόδο από απόσταση τριακοσίων βημάτων.

Advertisment

Ο Βούδας, ο θάνατος και ο πόνος

Ο γιόγκι Ραμάν, έχοντας δεμένα τα μάτια, πήρε την κατάλληλη θέση, τέντωσε το τόξο με όλη του τη δύναμη – σημαδεύοντας το ρόδο που βρισκόταν σ΄ένα από τα κλαδιά της βελανιδιάς – και έριξε. Το βέλος έσκισε τον αέρα κάνοντας ένα οξύ σφύριγμα και, χωρίς ούτε να αγγίξει το δέντρο, έχασε το στόχο με μεγάλη μάλιστα διαφορά.

– Το άγγιξα; ρώτησε ο Ραμάν βγάζοντας το μαντήλι που του σκέπαζε τα μάτια.

– Αποτύχατε και με μεγάλη διαφορά, απάντησε το παιδί. Νόμιζα ότι θα μου δείχνατε τη δύναμη της θέλησής σας και τις μαγικές σας ικανότητες.

– Σου έδωσα το πιο ουσιαστικό μάθημα σχετικά με τη δύναμη της σκέψης, απάντησε ο Ραμάν. Όταν επιθυμείς κάτι, συγκεντρώσου απλά σ΄αυτό: Κανείς δεν μπορεί να επιτύχει ένα στόχο που δεν τον βλέπει.

ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ εκδόσεις «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» – Α. Α. ΛΙΒΑΝΗ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση