,

Άνοιξη: Εποχή Αναγέννησης, ώρα για υιοθέτηση σωστών μέτρων πρόληψης

Άνοιξη: Εποχή Αναγέννησης, ώρα για υιοθέτηση σωστών μέτρων πρόληψης Η εμφάνιση επιπλεγμένων ιατρικών προβλημάτων σπάνια εμφανίζονται ως κεραυνός εν αιθρία, με δεδομένο ότι πάνω

Άνοιξη: Εποχή Αναγέννησης, ώρα για υιοθέτηση σωστών μέτρων πρόληψης

Άνοιξη: Εποχή Αναγέννησης, ώρα για υιοθέτηση σωστών μέτρων πρόληψης

Η εμφάνιση επιπλεγμένων ιατρικών προβλημάτων σπάνια εμφανίζονται ως κεραυνός εν αιθρία, με δεδομένο ότι πάνω από το 70% των ιατρικών προβλημάτων που συχνά οδηγούν σε οικονομική αιμορραγία και σπατάλη δυνάμεων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με σωστά μέτρα πρόληψης. Η Άνοιξη, με τις θρησκευτικές νηστείες σωματικής κάθαρσης αλλά και την αναγεννητική δύναμη της φύσης προσφέρεται για προβληματισμό και λήψη αποφάσεων.

Advertisment

Είναι καιρός λοιπόν τώρα:

1. Να διακόψετε το κάπνισμα

Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Μέσω του αίματος οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Στην κυκλοφορία προκαλούν βλάβη των αγγείων του αίματος, αλλοιώσεις εσωτερικών οργάνων, πρόωρη γήρανση. Πάνω από το 10% των θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα μπορεί να αποδοθούν σε παθητική έκθεση. Το προσδόκιμο ζωής για τους καπνιστές είναι τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερο από ότι για τους μη καπνιστές.

Ο καπνιστής κινδυνεύει να προσβληθεί κυρίως από:

• Υπογονιμότητα και ανδρική ανικανότητα εάν είναι άντρας υπογονιμότητα και πρόωρη εμμηνόπαυση εάν είναι γυναίκα.
• Καρδιακό έμφραγμα.
• Αναπνευστικά προβλήματα.
• Καρκινώματα.
• Εγκεφαλικά επεισόδια.
• Σοβαρές λοιμώξεις.

Advertisment

2. Να υιοθετήσετε προγράμματα άσκησης και σωστής διατροφής

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδο. Χαρακτηρίζεται από μέτρια κατανάλωση ζωικών προϊόντων (αυγά–γαλακτοκομικά), μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών, ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, περιοδική τήρηση θρησκευτικών νηστειών. Το κρέας και τα γλυκά αποτελούν κατά κύριο λόγο τρόφιμα των κυριακάτικων και εορταστικών γευμάτων.

Επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν την ανωτερότητα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής συγκρινόμενης με άλλα διατροφικά πρότυπα. Οι άνθρωποι που κάνουν παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, περπατούν καθημερινά και ασκούνται συστηματικά διατηρούν νέο και ακμαίο το ορμονικό τους σύστημα, τον εγκέφαλο, την καρδιά, το αναπαραγωγικό σύστημα. Η άσκηση δεν είναι απαραίτητο να είναι οργανωμένη αλλά μπορεί να περιλαμβάνει βάδιση σε ημερήσια βάση. Εξάλλου τα έντονα προγράμματα άσκησης απαιτούν ιατρική εξέταση για να καθοριστεί η μέγιστη ένταση και διάρκεια που πρέπει να έχουν.

Εφόσον δεν πάσχετε από χρόνιο νόσημα που να επιβάλλει ειδική διατροφή ή δεν έχετε ειδικό λόγο, νηστεύετε κατά τη Σαρακοστή και στη συνέχεια συνηθίστε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση:

• Κεφίρ, ξινόγαλο ή γιαούρτι. Tα προβιοτικά και το ασβέστιο που περιέχονται στο γιαούρτι και το κεφίρ συντελούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση του σκελετού, του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ορθή διαχείριση του βάρους.

• Τουλάχιστον δύο φρούτα και τρία φλιτζάνια ωμά λαχανικά ή δύο φλιτζάνια μαγειρεμένα λαχανικά ημερησίως. Συνηθίστε να τρώτε τα λαχανικά στην αρχή του γεύματος. Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν τις ανδρικές και γυναικείες ορμόνες να έχουν άριστα επίπεδα στον άνδρα και στην γυναίκα αντίστοιχα, τονώνουν το νευρικό σύστημα ενώ σας προφυλάσσουν από την παχυσαρκία.

• Μία χούφτα ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς και δύο ανάλατες μαύρες ελιές ημερησίως. Τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές και στους ξηρούς καρπούς σας βοηθούν να επιτύχετε υψηλές σωματικές και πνευματικές επιδόσεις.

Πείτε όχι σε αλλαντικά και fast food, μαγειρεύετε με extra παρθένο ελαιόλαδο μιας χρήσης, αποφύγετε συντηρητικά και πρόσθετα τροφίμων. Προτιμήστε το ψάρι από το κοτόπουλο και το κοτόπουλο χωρίς πέτσα από τα υπόλοιπα είδη κρέατος. Χρησιμοποιήστε σκόρδο στο φαγητό σας. Μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ ζάχαρης και γλυκών.

3. Προγραμματίστε την παθολογική σας εξέταση

Κατά την διάρκεια της σωστής προληπτικής παθολογικής εξέτασης, εντοπίζονται και θεραπεύονται έγκαιρα νοσήματα που δεν έχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια (π.χ. διαβήτης, καρκινώματα, υπέρταση). Ανάλογα με τα ευρήματα της παθολογικής εξέτασης το φύλο και την ηλικία του εξεταζόμενου προγραμματίζονται οι αντίστοιχοι εργαστηριακοί έλεγχοι.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση