Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στα ελληνικά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας και νευρολογίας Άσα Αμπέλιοβιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, βρέθηκε γονίδιο στον εγκέφαλο το οποίο ευθύνεται για τη γήρανσή του μετά την ηλικία των 65 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από τις νεκροψίες 1904 ατόμων τα οποία δεν είχαν κάποια εκφυλιστική ασθένεια στον εγκέφαλο όσο ζούσαν. Αυτό που βρήκαν είναι πως ένα γονίδιο, το ΤΜΕΜ106Β, είναι ικανό να κάνει τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου να μοιάζει έως και 12 χρόνια πιο γερασμένος από κάποιον άλλον, της ίδιας ηλικίας, που δεν έχει αυτήν την παραλλαγή του γονιδίου. Αυτό συμβαίνει μετά τα 65 χρόνια, αφού όπως φαίνεται, το γονίδιο μέχρι εκείνη την ηλικία είναι «ανενεργό».

Η ανακάλυψη αυτή, αν και σε πρώιμο στάδιο, φαίνεται πως ανοίγει το δρόμο για την καλύτερη αποτύπωση της εικόνας του εγκεφάλου ενώ προχωράει προς την τρίτη ηλικία, με τους επιστήμονες να είναι αισιόδοξοι πως τα ευρήματα αυτά μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην  αντιμετώπιση σοβαρών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ. Μέχρι να γίνει αυτό, μπορείτε να διαβάσετε τη συμβουλή του George Carlins για να απελευθερωθούμε από τα γηρατειά

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις του μήνα

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε