, , ,

Πώς να αποφύγετε το στρες τις πιο απαιτητικές μέρες της εβδομάδας

Πώς να αποφύγετε το στρες τις πιο απαιτητικές μέρες της εβδομάδας Σε κάποια στιγμή της ζωής μας, το εργασιακό στρες μας χτυπά την πόρτα.

Πώς να αποφύγεις το στρες τις πιο απαιτητικές μέρες της εβδομάδας

Πώς να αποφύγετε το στρες τις πιο απαιτητικές μέρες της εβδομάδας

Σε κάποια στιγμή της ζωής μας, το εργασιακό στρες μας χτυπά την πόρτα. Ακόμα και αν δεν αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, σίγουρα αντιμετωπίζουμε κάποιες εργασιακές μέρες με περισσότερο άγχος. Αποτελεί φυσιολογική απόκριση του οργανισμού μας στο υψηλό φόρτο εργασίας. Η χρυσή τομή εδώ βρίσκεται στο να ξέρουμε τι να περιμένουμε, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να προετοιμαστούμε και έτσι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το στρες, μόλις κάνει την εμφάνιση του.

Advertisment

Επομένως, την επόμενη φορά που θα περιμένεις μια ακόμα εξαντλητική Δευτέρα, προετοιμάσου κατάλληλα για να κρατήσεις τα επίπεδα του στρες σου σε χαμηλά επίπεδα μέσω αυτών των δοκιμασμένων tips.

7 τρόποι να αντιμετωπίσετε το εργασιακό στρες

1. Προετοίμασε τον εαυτό σου για μια επιτυχημένη μέρα από το προηγούμενο βράδυ

Προετοιμάσου εκ των προτέρων για να επιβιώσεις. Ετοίμασε ένα υγιεινό δείπνο. Φαντασιώσου ότι τα καταφέρνεις στη δουλειά με επιτυχία. Απελευθέρωσε το άγχος σου με όποιο τρόπο λειτουργεί καλύτερα για σένα (π.χ. μέσω ενός ημερολογίου, μέσω γυμναστικής ή με μια βόλτα). Και βεβαιώσου ότι θα κοιμηθείς όπως και όσο πρέπει. Όποιος στρεσογόνος παράγοντας έρθει μπροστά σου την αυριανή μέρα, θα είσαι σε καλύτερη θέση να τον αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

2. Φύγε νωρίς για τη δουλειά

Ναι, είναι όντως απαίσιο να σηκώνεσαι νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αλλά αν πήγες νωρίς για ύπνο το προηγούμενο βράδυ, δεν θα είναι τόσο τρομερό αν σηκωθείς 30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Γιατί αν φύγεις για τη δουλειά νωρίτερα, θα νιώθεις λιγότερη πίεση από την αρχή της εργασιακής σου μέρας- και αυτό θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου πιο ήρεμα.

Advertisment

3. Προγραμμάτισε μικρά διαλείμματα θετικότητας

Όταν νιώθεις στρες, ένταση και κόπωση, ο εγκέφαλος σου στρέφεται αυτόματα προς τις αρνητικές σκέψεις. Οπότε είναι άκρως σημαντικό να φέρεις αντίσταση σε αυτή την αρνητικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν παρατηρείς τον εαυτό σου ότι σκέφτεται αρνητικά, πάρε λίγα λεπτά για να διαλογιστείς (και με αυτό εννοούμε βαθιές, αργές ανάσες κλπ.). εκμεταλλεύσου αυτό τον χρόνο για να εστιάσεις ξανά σε ένα πιο θετικό πλαίσιο. Ακούγεται λίγο αστείο, αλλά δοκίμασε ακόμα και να χαμογελάσεις- έχει αποδειχτεί ότι ακόμα και το βεβιασμένο χαμόγελο μπορεί να παράγει ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση.

Διαβάστε

Το τεστ διαχείρισης κρίσεων και στρες

Ψυχοδυναμικό τεστ: Πόσο ικανοποιεί η παρούσα εργασία σας τις προσωπικές σας ανάγκες;

4. Ξεκάθαρη επικοινωνία

Όταν στρεσάρεσαι, οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Μπορεί να φανούμε απότομοι στα mail μας ή να ξεσπάσουμε σε συναδέλφους μας χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε. Παραδόξως, η αποτελεσματική επικοινωνία μπορεί να μας ανακουφίσει από το στρες. Ασχέτως του πόσο ένταση νιώθεις, πάρε τον χρόνο σου για να καταφέρεις να επικοινωνήσεις καθαρά με τους συναδέλφους και πελάτες σου. Αυτό θα εξυπηρετήσει δύο σκοπούς: θα μειώσει τις πιθανότητες παρεξηγήσεων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή μείωση της παραγωγικότητας, κάτι που με τη σειρά του θα αυξήσει κι άλλο το στρες σου και επιπροσθέτως, θα προωθήσει το θετικό κλίμα ανάμεσα σας. Οι θετικές αλληλεπιδράσεις μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να προσφέρουν στη διάθεση μας.

5. Γυμνάσου

Όταν έχεις μπροστά σου μια πολυάσχολη, δύσκολη μέρα, η γυμναστική φαντάζει αδύνατη. Αλλά ακόμα και αν νιώθεις πίεση, η γυμναστική αξίζει. Θα ενισχύσει την παραγωγικότητα, θα βελτιώσει την εργασιακή σου αποδοτικότητα και τη διαχείριση του χρόνου. Επιπλέον, θα αυξήσει την ανθεκτικότητα σου απέναντι στις προκλήσεις της δουλείας σου, θα βελτιώσει τη διάθεση σου και θα μειώσει συνολικά το στρες. Ακόμα και αν δεν προλαβαίνεις να επισκεφτείς το γυμναστήριο, μια σύντομη βόλτα σε ένα πάρκο θα σε βοηθήσει να πετύχεις παρόμοια, αν όχι τα ίδια, οφέλη.

6. Αναζήτησε στήριξη

Όταν νιώθεις πολύ ένταση στην εργασία, είναι εύκολο να παγιδευτείς σε έναν βαρύ κύκλο στρες. Αλλά ορισμένες φορές, η λύση για ανακούφιση μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ ότι νομίζεις. Μπορεί να ζητήσεις βοήθεια και στήριξη από τους συναδέλφους σου με δύο τρόπους: αναθέτοντας τους εργασίες ή ζητώντας τους βοήθεια για την ολοκλήρωση κάποιας ή/ και να εμπιστευτείς το στρες που νιώθεις σε έναν συνάδελφο που εμπιστεύεσαι. Ορισμένες φορές, κάποιος που μας καταλαβαίνει, μπορεί αυτομάτως να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα.

7. Σχεδίασε την ανάρρωση και χαλάρωσή σου

Μην πας απλά για ύπνο κατευθείαν μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Αρχικά, σκαρφίσου τρόπους για να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες για τις επόμενες μέρες. Μπορείς να προγραμματίσεις ένα μεγάλο διάλειμμα για φαγητό την επόμενη μέρα, ή να πας στο γυμναστήριο το επόμενο πρωί ή ακόμα και να λείψει την μισή μέρα στο τέλος της εβδομάδας. Αν έχεις παρακουραστεί τη μία μέρα, προσπάθησε να ισορροπήσεις τα ενεργειακά σου επίπεδα με το να χαλαρώσεις λίγο την επόμενη.

Όλες αυτές οι συμβουλές καταλήγουν σε μια βασική προϋπόθεση: Ακόμα και νιώθεις ένταση και πίεση, είναι σημαντικό να είσαι εκεί παρών για εσένα. Δώσε στον εαυτό σου χώρο μέσα στη μέρα να αναπνεύσει και θα καταφέρεις να ξεφύγεις από τα δόντια του στρες και έτσι να μείνεις πιο συγκεντρωμένος/η στην εργασία σου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση