,

Τεστ: Η κλίμακα Mosher για την ερωτική ενοχή

Τι ρόλο παίζει το άγχος και η ενοχή στην ερωτική συμπεριφορά;

Τεστ: Η κλίμακα Mosher για την ερωτική ενοχή

Photo: Author/Depositphotos

Τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει περισσότερο την ικανότητά μας να αισθανόμαστε ευχαρίστηση στις σεξουαλικές μας σχέσεις από τις ενοχές και το άγχος. Η κλίμακα του Mosher για την ερωτική ενοχή μετρά τα επίπεδα ενοχής που φέρουμε όσον αφορά την ερωτική επαφή.

Advertisment

Παρόλο που το άγχος και η ενοχή μπορεί να μοιάζουν, εντούτοις έχουν διαφορετική επίδραση στην ερωτική συμπεριφορά. Εξ ορισμού, οι ενοχικοί άνθρωποι ανησυχούν μήπως σπάσουν τους δικούς τους ηθικούς κανόνες. Αισθάνονται άσχημα εάν εμπλακούν με τρόπο που δεν είναι σύμφωνος με τις ηθικές αξίες τους. Οι αγχώδεις άνθρωποι από την άλλη, ανησυχούν για το πως πιστεύουν οι άλλοι ότι θα έπρεπε να συμπεριφερθούν. Συνήθως, η ενοχή και το άγχος πάνε μαζί αν και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν πολλές ενοχές και λίγος άγχος αλλά και το αντίστροφο.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του ατόμου καθώς και του περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσε θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα αντίληψη της ερωτικής ζωής. Για άλλη μια φορά οι γονείς φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη μετέπειτα ζωή των παιδιών τους.

Τόσο η ενοχή, όσο και το άγχος έχουν παρόμοια συμπτώματα. Οι άνθρωποι και των δύο κατηγοριών τείνουν να έχουν περιορισμένες  εμπειρίες τις οποίες δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα και το πιο σημαντικό είναι ότι τείνουν να μην συμπεριφέρονται με έναν σεξουαλικά υπεύθυνο τρόπο.

Advertisment

Οι άνθρωποι που αισθάνονται ενοχές ή άγχος  για τη σεξουαλικότητά τους έχουν λιγότερες εμπειρίες από τους συνομήλικούς τους. Παρόλα αυτά όμως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ανακαλύψουν σταδιακά και αυτή την πλευρά τους. Ωστόσο, επειδή το βρίσκουν δύσκολο να γνωστοποιήσουν ή να επικοινωνήσουν τη σεξουαλικότητά τους, δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Τουλάχιστον, αυτό έδειξε μια μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ όπου τα κορίτσια που αισθάνονταν περισσότερες ενοχές ή άγχος έπαιρναν λιγότερα μέτρα προφύλαξης με αποτέλεσμα να είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες ανεπιθύμητης, πρώιμης εγκυμοσύνης αλλά και εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων παθήσεων.

Οπότε, εάν είστε γονιός ή σκοπεύετε να γίνετε, λάβετε σοβαρά υπόψη τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας διότι αυτή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενήλικη ζωή του.

Οι ταινίες και η τηλεόραση παίζουν έναν αρνητικό ρόλο και σε αυτόν τον τομέα. Από τη μία ο εκχυδαϊσμός της σεξουαλικής επαφής και από την άλλη τα πρότυπα που προβάλλουν, δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι όλοι έχουν αυτοπεποίθηση στη σεξουαλική τους ζωή, όμως αυτή δεν είναι η αλήθεια. Και αυτό διαπιστώνεται ξανά και ξανά σε κάθε ανώνυμη έρευνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετές ανασφάλειες για τη σεξουαλικότητά τους.

Στο παρακάτω τεστ θα κληθείτε να συμπληρώσετε κάθε δήλωση με αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Οι δηλώσεις δεν είναι πάντα αντικρουόμενες και επίσης ενδέχεται να μην συμφωνείτε απολύτως με καμία από τις προτεινόμενες. Ωστόσο, εσείς προσπαθήστε να επιλέξετε αυτή που σας εκφράζει καλύτερα ανάμεσα στις δύο.  Στα αποτελέσματα θα έχετε την ευκαιρία σύγκρισης με την ομάδα ελέγχου που συμπλήρωσε την κλίμακα Mosher.

Δείτε επίσης:

Κλίμακα Κίνσεϊ: Ποιος είναι ο πραγματικός σεξουαλικός σας προσανατολισμός;

[viralQuiz id=143]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση