, ,

Τεστ: Μήπως υποφέρετε από τη Νεύρωση της Κυριακής;

Πολλοί αποζητούν διακαώς ελεύθερο χρόνο αλλά όταν τον έχουν αποτυγχάνουν να τον απολαύσουν. Γιατί;

Τεστ: Μήπως υποφέρετε από τη Νεύρωση της Κυριακής;

Photos: Author/Depositphotos

Γνωρίζετε τι είναι η Νεύρωση της Κυριακής;

Είναι Κυριακή πρωί και έχετε μια ελεύθερη μέρα μπροστά σας. Αλλά ήδη ανησυχείτε με το πως θα τη γεμίσετε. Θα κάνετε δουλειές, θα βγείτε με φίλους, θα κάνετε τηλέφωνα; Για πολλούς ανθρώπους, πλήρως απασχολημένους με την εργασία τους, ο ελεύθερος χρόνος μοιάζει ως άλλη μια εργασία στην οποία πρέπει να βάλουν πρόγραμμα, δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Περιμένουν πως και πως το Σαββατοκύριακο αλλά όταν επιτέλους έρχεται, αισθάνονται απειλή από την ιδέα της ανεμελιάς και της απραξίας.

Advertisment

Πολλοί λοιπόν αποζητούν διακαώς ελεύθερο χρόνο αλλά όταν τον έχουν αποτυγχάνουν να τον απολαύσουν. Γιατί; Γιατί ζούμε με μια επιτακτική διάθεση. Μας έχει καταπιεί ο γρήγορος ρυθμός της κοινωνίας. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να κάνουμε κάτι, οτιδήποτε, αρκεί να γεμίζουμε τον άδειο χρόνο ώστε να ανακουφιστούμε από κάποια αδιόρατη ενοχή. Αυτό που η ψυχαναλύτρια Karen Horney έχει αποκαλέσει “Η τυραννία του πρέπει”: “Θα έπρεπε να κάνω αυτό ή θα έπρεπε να κάνω το άλλο – αλλά πάνω απ’ όλα – δεν θα ‘πρεπε να χάνω το χρόνο μου”.

Αυτή η συμπεριφορά έχει ονομαστεί Νεύρωση της Κυριακής. Επιτίθεται τα Σαββατοκύριακα, την περίοδο των διακοπών και ανά πάσα στιγμή που έχουμε διαθέσιμο χρόνο στα χέρια μας. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τη Νεύρωση της Κυριακής  νιώθουν ενοχές όταν ξεκουράζονται. Αλλά όταν φτάνει το πρωί της Δευτέρας επανέρχονται σε φόρμα…

Αυτό το τεστ βασίζεται σε κλινικές αναλύσεις ανθρώπων που ένιωθαν δυσαρέσκεια όταν έρχονταν αντιμέτωποι με μη δομημένο χρόνο.

Advertisment

Μήπως κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές σας χαρακτηρίζουν; Τότε, το παρακάτω τεστ ενδέχεται να υποδείξει εάν η δυσκολία να διαχειριστείτε τον ελεύθερο χρόνο σας προέρχεται από μια “φοβία ανεμελιάς”.

Δείτε εδώ όλα τα Τεστ

[viralQuiz id=144]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση