Εργαλεία καθημερινής αυτοθεραπείας: Αναπνοή

Εργαλεία καθημερινής αυτοθεραπείας: Αναπνοή Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως η στάση του σώματος μας, κατά τη διάρκεια της σύχρονης καθημερινότητας, μας περιορίζει την

Εργαλεία καθημερινής αυτοθεραπείας: Αναπνοή

Εργαλεία καθημερινής αυτοθεραπείας: Αναπνοή

Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως η στάση του σώματος μας, κατά τη διάρκεια της σύχρονης καθημερινότητας, μας περιορίζει την πλειονότητα των «αυτόματων» ζωτικών μας λειτουργιών, με κύρια και σημαντικότερη αυτή της φυσικής αναπνοής. Η αναπνοή αποτελεί μια φυσική, αναζωογονητική διαδικασία που προυποθέτει τη συνειδητή κίνηση και συμμετοχή του μυώνα του διαφράγματος. Οι κύριοι παράγοντες που περιορίζουν τη φυσική, ρυθμική κίνηση του διαφράγματος στην καθημερινότητα μας και παρεμποδίζουν τη λειτουργία της αναπνοής είναι οι εξής:

Advertisment

• Λανθασμένη στάση του σώματος

• Υπερκόπωση και έκθεση σε καθημερινό στρες

• Χρόνιες μυικές συσπάσεις στη θωρακική ή την κοιλιακή χώρα

Advertisment

• Καταπιεσμένες αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα

• Και το πιο σημαντικό, η έλλειψη επίγνωσης και η συνεχόμενη διάσπαση της προσοχής μας, η προσπάθεια μας να εκτελέσουμε ταυτόχρονα όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε- το γνωστό multitasking- είναι οι κύριοι παράγοντες που παρεμποδίζουν τη φυσική αναζωγόνηση που προκύπτει ως αποτέλεσμα της βαθιάς κοιλιακής αναπνοής.

Η σημασία του διαφράγματος

Ο μυώνας του διαφράγματος έχει σχήμα δίσκου και βρίσκεται κάτω από το κατώτερο τμήμα πνευμόνων, διχοτομώντας πλαγίως τη θωρακική κοιλότητα, δρώντας ως ένα φυσικό και λειτουργικό σύνορο που διαχωρίζει το καρδιοαναπνευστικό από το πεπτικό σύστημα. Λειτουργεί ως βάση στήριξης για την καρδιά και τους πνεύμονες και ταυτόχρονα ως οροφή για τον στόμαχο, τον σπλήνα, το ήπαρ, το πάγκρεας, το λεπτό και παχύ έντερο και τους νεφρούς.

Συνεπώς η ρυθμική κίνηση του διαφράγματος που συντελείται μέσω της αναπνοής, ενεργοποιεί και ταυτόχρονα ενδυναμώνει τη λειτουργία των θωρακικών και κοιλιακών οργάνων, προσφέροντας σε αυτά μια εσωτερική θεραπευτική μάλαξη. Επιπρόσθετα, η ρυθμική κίνηση του διαφράγματος ως αποτέλεσμα μιας φυσικά συντονισμένης εισπνοής και εκπνοής, τονωνεί την κυκλοφορία τόσο του αίματος, όσο και της λέμφου εσωτερικά και εξωτερικά των προαναφερόμενων οργάνων.

Συσχέτιση της αναπνοής με την ενίσχυση της ζωτικότητας και την ανοσοποίηση

Η λέμφος είναι ένα διαυγές υγρό που βρίσκεται στο λεμφικό σύστημα και γύρω από τους ιστούς των σπονδυλωτών. Η σύστασή της, αν και ποικίλλει ανάλογα με το σημείο του σώματος όπου βρίσκεται, είναι: 95% νερό, πρωτεΐνες, γλυκόζη και άλατα με μεγάλους αριθμούς λευκοκυττάρων και κυρίως λεμφοκύτταρα, ενώ ο συνολικός όγκος της σ΄ ένα ενήλικα άνθρωπο υπολογίζεται στα 1 – 2 λίτρα. Σε αντίθεση με το κυκλοφορικό σύστημα και το αίμα, η κίνηση της λέμφου δεν επιτυγχάνεται με συσπάσεις αδένων, όπως της καρδιάς αλλά από την κινητοποίηση των σκελετικών μυών, δηλαδή με την ενεργή άσκηση και κίνηση του σώματος.

Κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα, η λέμφος διαχωρίζεται από το αίμα, ρέοντας στου ιστούς του σώματος για να συλλέξει βακτήρια, τοξίνες, μεταβολικά κατάλοιπα ακόμα και λανθάνοντα καρκινικά κύταρρα. Στη συνέχεια φέρνει αυτά τα κυτταρικά «απορρίματα» πίσω στους λεμφαδένες για επεξεργασία και αποβολή. Ακριβώς επειδή το λεμφικό σύστημα βασίζεται στην κίνηση του σώματος για να κινήσει τη λέμφο και να επιτελέσει τις λειτουργίες του, η κίνηση του διαφράγματος που επιτυγχάνεται μέσω της αναπνοής είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσική μας ανοσοποίηση, καθώς είναι ο μοναδικός μυώνας που ενεργοποιεί τα θωρακικά και κοιλιακά όργανα.

Είναι συνεπώς εύκολο να αντιληφθούμε τα τεράστια θεραπευτικά οφέλη για την υγεία και τη ζωτικότητα μας όταν ξανα θυμηθούμε πώς να αναπνέουμε φυσικά κάθε λεπτό της ημέρας μας, όπως τότε που ήμασταν παιδιά.

Συσχέτιση της αναπνοής με τα ψυχοθεραπευτικά οφέλη

Σύμφωνα με την ανατομία του λεπτοφυούς αιθερικού ή βιοπλασματικού σώματος, το αναπνευστικό σύστημα αποτελεί μέσω της αναπνοής την έδρα της φυσικής, νοητικής και συναισθηματικής κάθαρσης, ενεργειακής ενδυνάμωσης και αναζωογόνησης.

Η αναπνοή επιδρά στις καθημερινές κυταρρικές λειτουργίες, αναβαθμίζοντας την απόδοση του εγκεφάλου, τη νοητική διαύγεια και αντιληπτικότητα αλλά και την πρόσβαση που μπορούμε σταδιακά να επιτύχουμε προς τις ανώτερες διαισθητικές σφαίρες του νου. Επιπλέον έχει αποδειχθεί επιστημονικά η αρμονική επίδραση που έχει αναπνοή στις κυμματομορφές που παράγει ο νους. Όταν η αναπνοή μας είναι άτακτη και ασταθής, η νοητική μας επίγνωση είναι κατακερματισμένη και λειτουργούμε τελείως μηχανικά.

Αντιθέτως, η συνειδητή αναπνοή επαναφέρει του νου σταδιακά σε μια κατάσταση ήρεμης και συντονισμένης επίγνωσης και σύνδεσης με το παρόν, παρέχοντας μας τη δυνατότητα να παράγουμε συνειδητά σκέψεις ή τουλάχιστον να τις παρατηρούμε αντί να αφηνόμαστε στο έλεος τους.

Τα πολλά και πολύπτυχα οφέλη της αναπνοής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

• Την ενίσχυση των απεκριτικών μηχανισμών του σώματος και την αποτελεσματική αποβολή των τοξινών και λοιπών μεταβολικών καταλοίπων.

• Την κάθαρση και εξαγνισμό των απωθημένων αρνητικών σκέψεων, τραυματικών εμπειριών και περιοριστικών πεποιθήσεων που αποθηκεύουμε ενεργειακά από την παιδική μας ηλικία και κατά τη διάρκεια του βίου μας στην περιοχή του ηλιακού πλέγματος.

• Τη δυνατότητα να απορροφούμε από το περιβάλλον αλλά και να παράγουμε αιθερική ενέργεια υψηλης ποιότητας και συχνότητας.

• Τη δυνατότητα να τονώνουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα και το δυναμικό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Την ενεργοποίηση των φυσικών μηχανισμών αντιγήρανσης και της διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και υγείας του δέρματος και των μαλλιών μας.

4 τρόποι για να εντάξουμε τη θεραπευτική αναπνοή στην καθημερινότητά μας

• Με απλές, καθημερινές σωματικές ασκήσεις για τη διάταση και την τόνωση του διαφράγματος

• Εκτελώντας απλές αναπνευστικές πρακτικές εξισσορόπησης, για να εδραιώσουμε την εσωτερική μας εστίαση και ηρεμία.

• Εκτελώντας απλές αναπνευστικές πρακτικές ενεργοποίησης, για να εδραιώσουμε τη ζωτικότητα και την αποφασιστικότητα μας.

• Διατηρώντας ένα σταθερό ρυθμό και τέμπο.

Προτεινόμενη πρακτική αναπνευστικής εξισορρόπησης (αναλογία 6:3)

• Φορέστε άνετα ρούχα που να επιτρέπουν την κίνηση στην κοιλιακή περιοχή.

• Επιλέξτε μια άνετη καθιστή στάση, κρατήστε τη σπονδυλική σας στήλη ευθυτενή και φέρτε την επίγνωση σας στο σώμα αφήνοντας να απλωθεί παντού μια διάχυτη αίσθηση ηρεμίας, αρμονίας και χαλάρωσης.

• Συνδέστε τους πρόσθιους με τους κύριους οπίσθιους μεσημβρινούς, διευκολύντας τη ροή της ενέργειας στο αιθερικό σώμα, συνδέοντας τη γλώσσα στον ουρανίσκο.

• Εισπνεύστε από τη μύτη με το στόμα χαλαρά κλειστό μετρώντας έξι (6) χρόνους.

• Τοποθετήστε το δεξί σας χέρι χαμηλά στο υπογάστριο και το αριστερό στην περιοχή του στήθους, για να βεβαωθείτε ότι η κίνηση επιτελείται μόνο στην περιοχή της κοιλιάς.

• Παρατηρήστε τους κοιλιακούς σας μυώνες να επεκτείνονται πρόσθια και ελαφρά προς τα πλάγια κατά τη διάρκεια της εισπνοής.

• Κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας τρεις (3) χρόνους.

• Εκπνεύστε αργά και σταδιακά μετρώντας έξι (6) χρόνους.

• Κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας τρεις (3) χρόνους.

• Επαναλάβετε για 3 έως 7 κύκλους κατά μέγιστο και χαλαρώστε για λίγα λεπτά πριν επανέλθετε στη δραστηριότητα σας.

• Για μέγιστα θεραπευτικά οφέλη, εκτελέστε την πρακτική στο ξεκίνημα της ημέρας με άδειο στομάχι πριν το πρωινό σας γεύμα και το βράδυ πριν αναπαυθείτε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση