Το λίπος και η χοληστερίνη των Πασχαλινών εδεσμάτων. Είναι τόσο βλαπτικά;

Το λίπος και η χοληστερίνη των Πασχαλινών εδεσμάτων Τα κλασσικά εδέσματα, η μαγειρίτσα, το τσουρέκι, το κοκορέτσι, τα κόκκινα αυγά, τα κουλούρια του Πάσχα,

Το λίπος και η χοληστερίνη των Πασχαλινών εδεσμάτων. Είναι τόσο βλαπτικά;

Το λίπος και η χοληστερίνη των Πασχαλινών εδεσμάτων

Τα κλασσικά εδέσματα, η μαγειρίτσα, το τσουρέκι, το κοκορέτσι, τα κόκκινα αυγά, τα κουλούρια του Πάσχα, προκαλούν ανησυχία κάθε χρόνο στους ασθενείς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Advertisment

Ενδεικτικά, ανά εκατό γραμμάρια, η μαγειρίτσα αυγολέμονο έχει 200 θερμίδες, 15 γραμμάρια λίπος και 188 mg χοληστερόλης, το τσουρέκι αντίστοιχα 420 θερμίδες, 15 γραμμάρια λίπος και 110 mg χοληστερόλης, τα πασχαλινά κουλούρια 440 θερμίδες, 15 γραμμάρια λίπος και 100 mg χοληστερόλης, το άπαχο κοκορέτσι 190 θερμίδες, δέκα γραμμάρια λίπος και 130 mg χοληστερόλης, το αρνί 250 θερμίδες, είκοσι γραμμάρια λίπος και 210mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια. Το κόκκινο αυγό δεν περιέχει λίπος αλλά η κατανάλωση ενός μέτριου αυγού τροφοδοτεί τον οργανισμό με 5 γραμμάρια λίπος και 210mg χοληστερόλης.

Σοβαρά παθολογικά νοσήματα που σχετίζονται με τα πασχαλιάτικα εορταστικά γεύματα και τις εορταστικές συνήθειες στην Ελλάδα είναι:

1. Η χολοκυστίτιδα
2. Η παγκρεατίτιδα
3. H γαστρίτιδα
4. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
5. Η ηπατίτιδα
6. Το καρδιακό επεισόδιο
7. Η διαβητική απορύθμιση
8. Η τροφική δηλητηρίαση
9. Η γαστρεντερίτιδα
10. Η υπερτασική κρίση

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να ελαχιστοποιήσετε τις δυσμενείς επιδράσεις των πλούσιων σε λιπαρά γευμάτων του Πάσχα

• Νηστεύετε κατά τη Σαρακοστή και τη Μεγάλη εβδομάδα. Η στέρηση των πλούσιων σε τοξίνες ζωικών κρεάτων καθαίρει το ανθρώπινο σώμα και μεγιστοποιεί τις μεταβολικές του εφεδρείες ώστε να επεξεργαστεί σωστά τα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά εορταστικά εδέσματα.

• Μην μεταβείτε απότομα από τη νηστεία στην εορταστική διατροφή. Το μεγάλο Σάββατο, να αποφύγετε να μείνετε νηστικοί αναμένοντας το γεγονός της Ανάστασης. Εάν νηστεύετε φάτε κανονικά τα νηστίσιμά σας γεύματα. Το βράδυ της Ανάστασης φάτε μόνο παραδοσιακή μαγειρίτσα ή το οικογενειακό γεύμα με κρέας που συνηθίζετε και αφήστε το γλυκό για την επομένη. Μασάτε καλά τις τροφές και αποφύγετε να τρώτε γρήγορα.

• Καλό είναι τα γλυκά να καταναλώνονται το πρωί ή το απόγευμα μακράν των κυρίων γευμάτων και όχι αμέσως μετά.

• Αποφύγετε το αλκοόλ, την υπερκατανάλωση ποτών τύπου cola, καφέ, τσάι, ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι.

• Μην καταναλώσετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι. H μέγιστη ημερήσια επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ στο πασχαλιάτικο γεύμα σας είναι τρία ποτά εάν είστε υγιής άνδρας κάτω των 65 ετών και δύο ποτά εάν είστε γυναίκα ή άνδρας ηλικίας 65 ετών και άνω. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Μην καταναλώσετε αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή εάν πρόκειται να οδηγήσετε.

• Επιλέξτε προσεκτικά το κρέας που θα καταναλώσετε. Το κρέας των ζώων που δεν κινούνται, έχουν περιορισμένο ζωτικό χώρο, μεγαλώνουν σε σκοτεινούς στάβλους έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Έτσι για παράδειγμα ανάλογα και με το πάχος του ζώου το κοκορέτσι μπορεί να έχει 190 έως 330 θερμίδες. Τα ζώα που τρέφονται με καλής ποιότητας φυτικές τροφές έχουν καλύτερης ποιότητας εντόσθια με χαμηλότερες συγκεντρώσεις τοξινών και σας εκθέτουν σε μικρότερη πιθανότητα προσβολής από τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ ή σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες.

• Τα αυγά δεν έχουν κορεσμένα λιπαρά και αποτελούν καλή επιλογή για τις ημέρες που έπονται της Ανάστασης, ενδέχεται ωστόσο να σας προκαλέσουν σημαντική δυσπεψία εάν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες.

• Το κατσίκι είναι καλύτερη επιλογή για τους παχύσαρκους και τους πάσχοντες από υψηλή χοληστερόλη σε σύγκριση με το αρνί.

• Συνοδέψτε ή αρχίστε τα γεύματά σας με πράσινη σαλάτα. Τα λαχανικά συντελούν στο σωστότερο μεταβολισμό του λίπους.

• Κοιμηθείτε μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά.

• Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες και την υπερκόπωση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση