,

10 συνήθειες που προκαλούν φλεγμονές και πρόωρη γήρανση

Κάποιες από τις πιο «αθώες» συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινή μας ζωή τελικά αποδεικνύονται ένοχες και υπεύθυνες για την πρόκληση φλεγμονών, δυσκαμψίας και

10 συνήθειες που προκαλούν φλεγμονές και πρόωρη γήρανση

Κάποιες από τις πιο «αθώες» συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινή μας ζωή τελικά αποδεικνύονται ένοχες και υπεύθυνες για την πρόκληση φλεγμονών, δυσκαμψίας και γενικευμένης πρόωρης γήρανσης. Αλλά πώς θα καταλάβουμε ποιες είναι οι ένοχες αυτές συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε, για να βελτιώσουμε την γενική ποιότητα ζωής μας;

Οι 10  συνήθειες που προκαλούν φλεγμονές και πρόωρη γήρανση

1. Το κακό λίπος

Ίσως έχετε ακούσει για το λευκό και το καφέ λίπος. Το λευκό λίπος είναι εκείνο το λίπος που εισβάλλει στα εσωτερικά σας όργανα με φλεγμονώδεις αγγελιοφόρους όπως η ιντερλευκίνη-6 και η TNF-alpha. Είναι δυσκολότερο να χάσουμε αυτό το είδος λίπους, σε αντίθεση με το καφέ λίπος που βρίσκεται στην πλάτη και στο λαιμό που κρατά τον οργανισμό μας ζεστό και τον μεταβολισμό μας υψηλό. Το λευκό λίπος τυπικά είναι συγκεντρωμένο στην κοιλιά μας και υποδερμικά και μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακές νόσους.

Advertisment

Η άσκηση μειώνει το μέγεθος του λευκού λίπους και τελικά μετατρέπει ένα μεγάλο ποσοστό του σε καφέ. Μπορείτε να μειώσετε λοιπόν αυτό το λίπος. Το πρώτο βήμα είναι να κοιμάστε επαρκώς, ώστε ο οργανισμός σας να διατηρεί τα βέλτιστα επίπεδα ανάπτυξης των ορμονών και να είναι εξοπλισμένος για προστασία από τραυματισμούς.

Διαβάστε:

Αντιφλεγμονώδη Βότανα: Πλήρης κατάλογος

Advertisment

Οι 24 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές

2. Καθιστική ζωή

Δυστυχώς πλέον η καθιστική ζωή έχει γίνει σχεδόν τόσο επικίνδυνη όσο το κάπνισμα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται σε αυτό τον τρόπο ζωής και περιλαμβάνει ελάχιστη έως καθόλου κίνηση. Αν και γνωρίζουμε ότι η άσκηση μας κάνει καλό, μόνο το 20% των ανθρώπων γυμνάζονται τακτικά. Εκτός από αυτό, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων βρίσκεται μπροστά από ένα γραφείο και μια οθόνη υπολογιστή. Ύστερα, όταν επιστρέφουν σπίτι, κάθονται μπροστά από την τηλεόραση ή αγκαλιά με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η γυμναστική εν μέρει περιορίζει τη ζημιά· οι γυναίκες που κάθονται πολύ και δεν γυμνάζονται έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνες που κάθονται λιγότερο από τρεις ώρες την ημέρα και ασκούνται. Θα κερδίσετε πολλά οφέλη, προσθέτοντας απλά λίγη περισσότερη άσκηση και περισσότερη κίνηση γενικά.

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/sinithies-prokaloun-flegmones-proori-giransi/

3. Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως αγχολυτικά χάπια ή αντιισταμινικά

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιαλλεργικά ή αντιισταμινικά χάπια ίσως πρέπει να σκεφτούν την περίπτωση κάποιας φυσικής εναλλακτικής- το επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association πρόσφατα δημοσίευσε μια έρευνα που συνδέει τη συχνή και μακροχρόνια χρήση τέτοιων φαρμάκων με την άνοια.

4. Κατανάλωση πολλών υδατανθράκων και επεξεργασμένων τροφών

Οι τροφές που συνδέονται με φλεγμονές επίσης επιταχύνουν τη γήρανση και επιδρούν σημαντικά στο σώμα σας. Μειώστε τις φλεγμονές, αποφεύγοντας τροφές που συνήθως προκαλούν δυσανεξία, κυρίως τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, αποφύγετε τροφές που είναι τοξικές και συνδέονται με αύξηση βάρους. Ο μεγαλύτερος ένοχος; Η ζάχαρη και τα υποκατάστατά της, τα οποία αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Περιορίστε τους υδατάνθρακες, καταναλώνοντας μόνο τους «αργούς» που δεν εκτινάσσουν την ινσουλίνη σας στα ύψη και που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, όπως η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα και το κινόα. Μείνετε μακριά από κρυμμένη ζάχαρη σε κέτσαπ, σάλτσες σαλάτας, σάλτσες γενικά και δημητριακά του εμπορίου.

5. Παραλείπετε την εξάσκηση του μυικού σας συστήματος

Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται με την ηλικία, κάτι που σημαίνει ότι συσσωρεύετε περισσότερο λίπος και χάνετε μυϊκή μάζα. Σκεφτείτε ότι η γήρανση ξεκινά από τους μύες σας. Η φθορά αυτή μπορεί να μην είναι παρατηρήσιμη από την αρχή, αλλά κατά μέσο όρο, χάνετε 2 κιλά μυών κάθε δεκαετία μετά τα 30, οπότε και θα αρχίσετε να παρατηρείτε την αλλαγή με την εισαγωγή στη μέση ηλικία. Αν δεν εστιάζετε πια στο χτίσιμο δύναμης και δεν χρησιμοποιείτε τακτικά όλους τους μύες σας, θα γεράσετε πρόωρα. Αν τους αφήσετε στην τύχη τους, τους αγνοήσετε, οι μύες σας συνήθως χαλαρώνουν καθώς αντικαθίστανται από λίπος και δεν έχετε πια τη δύναμη που είχατε. Το κλειδί βρίσκεται στη διατήρηση και δόμηση της μυϊκής μάζας, όσο μεγαλώνετε πάνω από τα 40.

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/sinithies-prokaloun-flegmones-proori-giransi/

6. Έλλειψη ύπνου… ή υπερβολικός ύπνος

Μόνο ένα μικρό ποσοστό του 3% του πληθυσμού έχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο (DEC2), που να του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά με λιγότερες από 8 ώρες ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανάγκη από επαρκή ξεκούραση. Η συμβουλή εδώ είναι να κοιμάστε από 7 έως 8,5 ώρες κάθε βράδυ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: και ο υπερβολικός ύπνος δεν είναι καλός. Μια έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες ανταποκρίνονται καλύτερα σε γνωστικά τεστ με επτά ώρες ύπνου. Αλλά αν αυξηθούν αυτές, σε πάνω από οκτώ ώρες, αμέσως τα αποτελέσματα είναι χαμηλότερα, μια γνωστική φθορά που ισούται με πέντε έως οκτώ χρόνια αύξησης στην ηλικία. Αν και κάποια από αυτά τα ζητήματα είναι δύσκολο να αντιστραφούν, αν επιμείνετε στο να διορθώσετε το πρόγραμμα του ύπνου σας, μπορείτε να μειώσετε την πίεσή σας, να βελτιώσετε την αποκατάσταση των κυττάρων σας και να επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης.

7. Έλλειψη σκοπού

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε μέρη με μεγάλο προσδόκιμο ζωής, οι ερευνητές παρατήρησαν στοιχεία και πολιτισμικές νόρμες που συνδέονται με βελτιωμένη ποιότητα ζωής, καλύτερη υγεία και επιβράδυνση της γήρανσης. Για παράδειγμα, οι Ικαριώτες, ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς μέχρι το τέλος της ζωής τους, έχοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μπορούμε να αντλήσουμε πολλά από τον τρόπο ζωής τους, παίρνοντας στοιχεία από τη διατροφή τους, και όχι μόνο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν τα παρατούν και ζουν σε μια χαλαρή κουλτούρα που γεμίζει τη ζωή τους νόημα και σκοπό. Δεν φορούν ρολόγια και έχουν μια χαλαρή στάση απέναντι στον χρόνο.

Βλέπουν τη δουλειά τους ως έναν τρόπο ζωής και όχι κάτι ξεχωριστό από αυτόν. Μπορεί να μην το πιστεύετε αλλά ξυπνούν φυσικά, χωρίς ξυπνητήρια! Οι Ικαριώτες είναι γνωστοί για την φιλοξενία τους και για τη ζωή τους μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής στην πόλη. Κάτι θα πρέπει να κάνουν σωστά λοιπόν, αφού ο ένας στους τρεις κατοίκους ζει μέχρι τα 90.

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/sinithies-prokaloun-flegmones-proori-giransi/

8. Έλλειψη βιταμίνης D

Γνωρίζατε ότι η αν έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διπλασιάζετε σχεδόν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας; Με τα σωστά επίπεδα, μπορείτε να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη αυτή επηρεάζει εκατοντάδες γονίδια. Φαίνεται να έχει άμεση επίδραση στη ρύθμιση του ύπνου, ειδικότερα στον διάμεσο εγκέφαλο (το μέρος εκείνο του εγκεφάλου, που περιέχει τον υποθάλαμο και ρυθμίζει τις ορμόνες) και στο εγκεφαλικό στέλεχος. Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι διαταραχές ύπνου έχουν αυξηθεί κατά πολύ εξαιτίας αυτής της ανεπάρκειας στη βιταμίνη D. Τέλος, η βιταμίνη αυτή έχει ορμονικές, νευρολογικές και ανοσοποιητικές επιδράσεις στον πόνο που νιώθουμε, παίζοντας έναν βασικό ρόλο στην πρόκληση και συνέχιση του χρόνιου πόνου.

9. Στρες στο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας

Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε κυρίως στρεσαρισμένοι, αλλά η επιστήμη έρχεται να αποδείξει ότι το πώς απαντούμε στο στρες είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην υγεία μας, και στην σωματική και στην ψυχική. Το υπερβολικό στρες αυξάνει τον παράγοντα έκλυσης κορτικοτροπίνης, ο οποίος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, οδηγώντας σε δυσανεξία, αλλά και προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

Κάτι άλλο που συμβαίνει όταν νιώθουμε στρες είναι ότι απελευθερώνονται γλυκοκορτικοειδή στο αίμα μας, έτσι ώστε να βρεθούμε σε κατάσταση μάχης ή φυγής. Αυτό συνοδεύεται από αύξηση της πίεσης, του καρδιακού παλμού και του σακχάρου στο αίμα. Αν αυτό λοιπόν συμβαίνει συχνά, ας πούμε κάθε τρεις με έξι μήνες, είναι φυσιολογικό και το σώμα μας μπορεί να προσαρμοστεί άμεσα με τον ανάλογο τρόπο. Αλλά αν έχετε γονίδια που σας προγραμματίζουν συνεχώς να περιμένετε το στρες ή επανέρχεστε δύσκολα και αργά από μια τέτοια κατάσταση, τότε οι ορμόνες του υπερβολικού στρες γίνονται τοξικές για τον οργανισμό σας, προκαλώντας φλεγμονές.

10. Περιορισμένη κοινωνική αλληλεπίδραση

Οι ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις βελτιώνουν την υγεία και την μακροβιότητα. Ενεργοποιούν τον εγκέφαλο και τον κρατούν σε εγρήγορση, κάνοντας μας πιο έξυπνους. Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την πίεση. Η παντελής έλλειψη και αποχή από αυτούς αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα επικινδυνότητας για γνωστική φθορά. Το να μιλάμε σε ένα άλλο άτομο ακόμα και για 10 λεπτά την ημέρα βελτιώνει τη μνήμη μας. Όσο πιο υψηλό το επίπεδο κοινωνικής αλληλεπίδρασης, τόσο καλύτερες οι γνωστικές μας λειτουργίες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση