, ,

Πώς να αποφύγετε τη σύγκρουση με το σύντροφό σας

5 τρόποι να αποφύγετε τη σύγκρουση με το σύντροφό σας Η σύγκρουση και ο τσακωμός με κάποιον που αγαπάμε είναι μια επίπονη, άσχημη εμπειρία

5 τρόποι να αποφύγετε τη σύγκρουση με το σύντροφό σας

5 τρόποι να αποφύγετε τη σύγκρουση με το σύντροφό σας

Η σύγκρουση και ο τσακωμός με κάποιον που αγαπάμε είναι μια επίπονη, άσχημη εμπειρία που μπορεί να προκαλέσει ρωγμές σε μια σχέση. Ακόμα και μετά το τέλος ενός καυγά, υπολείμματα της σύγκρουσης παραμένουν: αρνητικά συναισθήματα, μηδέν ενέργεια, κατάθλιψη κλπ. Ίσως το χειρότερο συναίσθημα όλων να είναι η ενοχή αλλά και η ανησυχία μήπως τα σκληρά λόγια που ειπώθηκαν επηρέασαν το/τη σύντροφο σας.

Advertisment

Βέβαια, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν είναι όλα τα είδη συγκρούσεων απαραιτήτως κακά· για την ακρίβεια, κάποια είναι εντελώς υγιή. Τα ζευγάρια, ειδικά κατά τις πρώτες φάσεις της σχέσης τους, θα συγκρουστούν και αυτό αποτελεί προϊόν της εξελισσόμενης οικειότητας και του δεσμού τους. Η Dr. Hillary Goldsher, πιστοποιημένη κλινική ψυχολόγος, εξηγεί ότι: «είναι αναπόφευκτο ότι τέτοια ζητήματα θα εμφανιστούν και θα απαιτούν επίλυση όταν δύο άνθρωποι έχουν μια τόσο στενή σχέση. Η ερώτηση δεν είναι λοιπόν το αν θα συγκρουστούμε, αλλά πώς θα το αντιμετωπίσουμε όταν θα έρθει η στιγμή».

5 τρόποι για να αποφύγετε έναν τσακωμό με το/τη σύντροφό σας

1. Παραδεχτείτε το όταν έχετε άδικο και ζητήστε συγγνώμη

Η συγγνώμη σας στις περιπτώσεις που έχετε άδικο, αποτελεί έναν από τους απλότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αποτρέψετε ή να λύσετε μια διαφωνία. Βέβαια, πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε κάπως να παραδεχτούμε τα λάθη μας- και αυτό δεν οφείλεται πουθενά αλλού, παρά σε μια εσφαλμένη αίσθηση περηφάνειας.

Η παραδοχή ενός λάθους και η συγχώρεση και από τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι μια εξαιρετικά σπουδαία και δυνατή πράξη, που απαιτεί κουράγιο. Ακόμα και πράξεις τελείως κακόβουλης φύσης μπορούν να συγχωρεθούν, αν κάποιος εμφανιστεί ειλικρινής. Πράγματι, μπορεί να χρειαστεί να καταπιούμε την περηφάνεια μας για να κάνουμε το σωστό· αλλά αν αγαπάμε το σύντροφό μας, θα αντλήσουμε το ψυχικό σθένος για να το καταφέρουμε.

Advertisment

2. Φτάστε σε έναν αποδεκτό συμβιβασμό

Όπως και με την παραδοχή ενός λάθους, ο συμβιβασμός μπορεί επίσης να απαιτεί από εμάς μια δύσκολη προσπάθεια. Το θέμα είναι βέβαια ότι και τα δύο μέρη πρέπει να είναι πρόθυμα να βρουν μια μεσαία λύση. Και είναι προφανές ότι ο συμβιβασμός είναι ευκολότερος (στις περισσότερες περιπτώσεις) αν το ζήτημα είναι μικρής σημασίας: το που θα φάτε, ποια ταινία θα δείτε κλπ.

Πρέπει ωστόσο να γίνει μια απαραίτητη διάκριση σ’ αυτό το σημείο. Δεν είναι όλες οι σχέσεις υγιείς και κάποιες μπορεί να αποδειχτούν αρκετά επιβλαβείς. Μια σχέση που καταρρέει άμεσα απαιτεί μια λύση που ο απλός συμβιβασμός μάλλον δεν θα ωφελήσει. Μιλάμε για μια κατάσταση κατά την οποία απαιτείται η παρέμβαση ενός ειδικού θεραπευτή ή συμβούλου.

3. Μην παίρνετε προσωπικά το πρόβλημα του συντρόφου σας

Περνάμε αρκετό χρόνο με το άλλο μας μισό. Καθώς η σχέση ξεδιπλώνεται, μέσα στις μέρες, στους μήνες και στα χρόνια που έρχονται, η ζωή τους γίνεται και ζωή μας. Ωστόσο, μπορεί να εμπλακούμε κάποιες φορές περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε- και σε καταστάσεις που δεν μας αφορούν πολύ. Η Jane Greer, ειδική στις θεραπείες ζευγαριών εξηγεί: «Χρειάζεται να δώσετε το χώρο στο σύντροφό σας αν είναι περιστασιακά σε κακή διάθεση. Αν περιμένετε να έχει την προσοχή σε σας διαρκώς, γίνεστε εγωιστές και δείχνετε έλλειψη σεβασμού».

4. Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο του άλλου

Η Dr. Terri Orbuch, ψυχολόγος και ερευνήτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Michigan, μελετά το γάμο και το διαζύγιο για πάνω από τρεις δεκαετίες. Μια ιδιαίτερη και άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα, το Project των πρώτων χρόνων ενός γάμου, ήταν υπό την κύρια καθοδήγησή της. Κατά την έρευνά της, η Dr. Orbuch και οι συνεργάτες της, συμπέραναν ότι «το να υπάρχει προσωπικός χώρος σε μια σχέση είναι πιο σημαντικό για την ευτυχία ενός ζευγαριού από μια καλή σεξουαλική ζωή».

Η Dr. Orbuch εξηγεί: “Όταν οι σύντροφοι έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα, τους δικούς τους φίλους και τον δικό τους χώρο, αυτό τελικά τους κάνει να βαριούνται λιγότερο και έτσι να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι. Ο προσωπικός χώρος δίνει τον χρόνο επίσης στους συντρόφους να επεξεργαστούν τις σκέψεις τους, να αναζητήσουν νέα χόμπι και να χαλαρώσουν χωρίς τις ευθύνες μια σχέσης». Και φυσικά, ένα πιο ευτυχισμένο και χαλαρό ζευγάρι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εμπλακεί σε έναν τσακωμό.

5. Εξασκήστε την ενσυνειδητότητα

Όπως προαναφέρθηκε, τα αρνητικά συναισθήματα εξωθούν και προκαλούν μια σύγκρουση και διασκορπίζουν στο περιβάλλον αρνητική ενέργεια, αφού έχει τελειώσει ο τσακωμός. Γι’ αυτό και περιλαμβάνουμε εδώ την ενσυνειδητότητα ως μια λύση. Η τελευταία αποτελεί μια πρακτική παρατήρησης, ενδοσκόπησης των δικών μας σκέψεων χωρίς επίκριση. Οι αρνητικές σκέψεις είναι πολλές κατά τη διάρκεια μιας έντονης σύγκρουσης και αν μάθουμε πώς να «διαχειριζόμαστε» αυτές τις σκέψεις, μπορεί να αποτραπούν και να μετριαστούν οι συνέπειες κάθε διαφωνίας.

Η σωστή εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα θα σας επιτρέψει να δείτε αυτές τις σκέψεις χωρίς υπερβολές, και χωρίς τον μανδύα την παρερμηνείας. Η Lynn O’Connor εξηγεί: «(οι σκέψεις) αναδύονται σαν σύννεφα στον ουρανό- βρίσκονται εδώ τη μια στιγμή, χάνονται την επόμενη… η απόκτηση ελέγχου τους μέσω του διαλογισμού είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης και ενός τσακωμού».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση