,

4 χαρακτηριστικά ανατροφής των ναρκισσιστικών παιδιών

4 χαρακτηριστικά ανατροφής των ναρκισσιστικών παιδιών Δεδομένης της τεχνολογίας και άλλων παγίδων του σημερινού περιβάλλοντος, πώς θα μπορούσαν οι γονείς να αποφύγουν να αναθρέψουν

4 χαρακτηριστικά ανατροφής των ναρκισσιστικών παιδιών

4 χαρακτηριστικά ανατροφής των ναρκισσιστικών παιδιών

Δεδομένης της τεχνολογίας και άλλων παγίδων του σημερινού περιβάλλοντος, πώς θα μπορούσαν οι γονείς να αποφύγουν να αναθρέψουν ναρκισσιστικά παιδιά;

Advertisment

Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Μια έρευνα έχει επισημάνει τις αιτίες της εμφάνισης ναρκισσισμού στα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν αυτούς τους παράγοντες επικινδυνότητας, έτσι ώστε να τους αποφύγουν.

Τι είναι ο ναρκισσισμός;

Εκείνοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ναρκισσισμό χρειάζονται έναν ορισμό. Η λέξη «ναρκισσιστής» έχει τις ρίζες της στο όνομα «Νάρκισσος». Ο Νάρκισσος ήταν ένα μυθικό πρόσωπο, όμορφος, αλλά αγαπούσε μόνο τον εαυτό του. Πέθανε εξαιτίας της αλαζονείας του· το εγώ του τον καταβρόχθισε, τον κατέστρεψε και σύμφωνα με τον μύθο, πνίγηκε αφού κοιτούσε για μέρες την αντανάκλαση του στο νερό. Ο ναρκισσισμός επομένως σχετίζεται με ένα μη υγιές εγώ. Οι ψυχολόγοι κατηγοριοποιούν τον ναρκισσισμό ως διαταραχή. Οι ναρκισσιστές έχουν τέτοια χαρακτηριστικά σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Πρώτα απ’ όλα, πιστεύουν ότι είναι πιο σημαντικοί από άλλους και έτσι δεν αντέχουν να τους αγνοούν από τους.

Κάντε το τεστ του Ναρκισσισμού: Πόσο Ναρκισσιστές είστε;

Advertisment

Διαβάστε: Ναρκισσισμός: ο σπόρος της βίας από τα παιδιά προς τους γονείς τους

Το επόμενο χαρακτηριστικό είναι η φαντασίωση. Οι ναρκισσιστές φαντασιώνονται ότι είναι όμορφοι και έξυπνοι. Πιστεύουν ότι άλλοι πρέπει να τους κανακεύουν για αυτή τους την εικόνα. Επιπροσθέτως, νομίζουν ότι είναι μοναδικοί και μόνο οι άνθρωποι κάποιας συγκεκριμένης ανώτερης ποιότητας μπορούν να τους καταλάβουν. Επίσης. έχουν παραδόξως χαμηλή αυτοπεποίθηση. Χρειάζονται συνέχεια τους άλλους, για να τους βεβαιώνουν πόσο εκπληκτικοί είναι. Τέλος, είναι χειριστικοί. Έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης και χρησιμοποιούν τη γοητεία τους για να εκμεταλλευτούν τους άλλους. Πολλοί από αυτούς έχουν δυσκολία στο να αναγνωρίσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων.

Έρευνα καταλήγει σε 4 χαρακτηριστικά ανατροφής των ναρκισσιστικών παιδιών

Τι κάνουν λοιπόν οι γονείς και μεγαλώνουν ναρκισσιστικά παιδιά; Η Dr. Esther Calvete και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν τέσσερα βασικά στοιχεία μιας ναρκισσιστικού τύπου ανατροφής. Άντλησαν τα συμπεράσματά τους αφού πήραν συνεντεύξεις από 591 εφήβους σε 20 σχολεία.

Αρχικά, τα ναρκισσιστικά παιδιά τείνουν να εκτίθενται περισσότερο στη βία, απ’ ότι τα υπόλοιπα. Πιθανώς τα ωθεί στην ανάπτυξη μιας αίσθησης έπαρσης/υπεροψίας. Η έλλειψη τρυφερότητας είναι το επόμενο χαρακτηριστικό. Τα ναρκισσιστικά παιδιά δυσκολεύονται να δείξουν αγάπη, επειδή έχουν λάβει ελάχιστη ή και καθόλου από τους γονείς τους. Ύστερα, υπάρχει και η έλλειψη υγιούς επικοινωνίας. Οι γονείς των ναρκισσιστικών παιδιών πιθανώς να είναι επικριτικοί και αγενείς, αντί να χρησιμοποιούν ευγενική και σωστή γλώσσα. Κάτι που μαθαίνεται. Τέλος, τα ναρκισσιστικά παιδιά μπορεί να έχουν χαλαρή/ανεκτική ανατροφή. Συχνά παραμελημένα και χωρίς καμία συμβουλή, παρερμηνεύουν τις νόρμες της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Παράγοντες επικινδυνότητας για την ανατροφή ναρκισσιστικών παιδιών.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι σχετικά σπάνια. Ωστόσο, κάποια άτομα επιδεικνύουν μια τάση για ανάπτυξή της. Εκτός από τα τέσσερα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στη μελέτη, άλλοι παράγοντες μπορεί να συντελούν στην ανάπτυξη του ναρκισσισμού σε ένα παιδί.

Αρχικά, οι γονείς τους ίσως δίνουν υπερβολική έμφαση στο πόσο ξεχωριστά είναι. Τα παιδιά έτσι μεγαλώνουν με μια παραφουσκωμένη αίσθηση αξίας. Ίσως και γι’ αυτό χρειάζονται συνεχή επιβεβαίωση. Στο άλλο άκρο, οι γονείς μπορεί να επικρίνουν τους φόβους και τις αποτυχίες των παιδιών τους υπερβολικά, αναπτύσσοντας έτσι μια διαστρεβλωμένη αίσθηση της τελειότητας. Επιπροσθέτως, οι γονείς ναρκισσιστικών παιδιών πιθανώς να απαξιούν τα συναισθήματα. Γι’ αυτό, μεγαλώνουν μη γνωρίζοντας πώς να εκφράσουν με θετικό τρόπο το πώς αισθάνονται. Τέλος, τέτοια παιδιά μπορεί να μάθουν χειριστικές συμπεριφορές από τους γονείς. Δηλαδή να γίνουν ναρκισσιστές επειδή είναι και οι γονείς.

Αναγνωρίζοντας τα ναρκισσιστικά παιδιά

Κανείς δεν έχει πρόθεση να μεγαλώσει έναν ναρκισσιστή. Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι μεγαλώνετε ένα παιδί με τέτοιες τάσεις. Επομένως, πώς θα καταλάβετε ότι έχει αναπτύξει ένα παραφουσκωμένο εγώ;

Αρχικά οι ναρκισσιστές πιστεύουν ότι είναι πάνω από τους άλλους. Επομένως, θα καυχηθούν ότι είναι καλύτεροι από τους φίλους τους ή από άλλους. Ίσως έχουν μια παρόρμηση να επιδεικνύουν τα παιχνίδια τους. Επίσης, τείνουν να καλλωπίζονται πολύ μπροστά από καθρέφτες. Έχουν μια ανάγκη να αποδεικνύουν ότι είναι πιο ελκυστικοί από άλλους.

Επιπλέον, τέτοια παιδιά χρειάζονται συνεχούς επαίνους. Μιλάνε στους γονείς τους για τα επιτεύγματά τους και συγχύζονται όταν δεν λαμβάνουν προσοχή. Τα παιδιά με ναρκισσισμό πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστά, έτσι εκφράζουν περιφρόνηση για τους άλλους. Τέλος, ίσως αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν συναισθήματα και έχουν έλλειψη τακτ. Ως αποτέλεσμα, το βρίσκουν δύσκολο να κρατήσουν φίλους. Όταν έχουν, θεωρούν ότι είναι απόκτημά τους.

Πώς να μη μεγαλώσετε ναρκισσιστικά παιδιά

Αν το έχετε αναγνωρίσει στα παιδιά σας, πώς μπορείτε να το εμποδίσετε από το να εξελιχθεί περαιτέρω; Αρχικά, τα ναρκισσιστικά παιδιά χρειάζεται να μάθουν να σχετίζονται με τους άλλους. Αποφύγετε να τους επαναλαμβάνετε πόσο ξεχωριστά είναι και υπενθυμίστε τους ότι όλοι έχουν τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους. Επιπλέον, δείξτε τους αυθεντική ζεστασιά και τρυφερότητα. Επαινέστε τα, λέγοντάς τους ότι σας αρέσει να είναι μαζί σας στην κουζίνα. Κάνοντας αυτό, τα αποδέχεστε όπως είναι, χωρίς να φουσκώνετε τα εγώ τους.

Τέλος, διδάξτε τους πώς να αναγνωρίζουν την καλοσύνη και την ενσυναίσθηση. Ενθαρρύνετε τη συνεργασία. Για να εγκαθιδρύσετε ευαισθησία, εξηγήστε τους πώς να αναγνωρίζουν ότι έχουν πληγώσει τα συναισθήματα κάποιου άλλου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση